Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Hoe de strateeg Poetin Rusland weer op de kaart zette

In Het Rusland van Poetin maakt Angela Stent ons vertrouwd met de denkbeelden van de Russische president. Verklaart hoe hij er in slaagde om het land weer aanzien te geven en terug te brengen op het mondiale podium. Het boek is het resultaat van jarenlange studie, van intensieve bevraging van bronnen en gesprekken met ingewijden.

Alleen een strateeg van de buitencategorie als Vladimir Poetin kan erin slagen om weer voet aan de grond te krijgen in het Midden-Oosten, Latijns Amerika en niet te vergeten Centraal Azië. Iemand die het verdeel en heers in de vingers heeft met de sluwheid en geslepenheid van de KGB-agent die hij was. Volop profiterend van de barsten in de verhouding tussen Europa en de Verenigde Staten en die tussen de Europese landen onderling. Inhakend op de veranderingen in het Amerikaans leiderschap met een president, Donald Trump, die anders dan zijn Congres, geen afstand neemt van Poetin’s optreden. Daar waar in zijn tijd Ronald Reagan de Verenigde Staten in pole position bracht in de strijd met Rusland om de hegemonie, is die situatie nu omgekeerd. De goede persoonlijke verhoudingen tussen de twee wereldleiders zijn zo goed omdat hun instelling veel overeenkomsten vertoont: tegen beknotting van de grootmacht, voor absolute soevereiniteit, tegen de liberale internationale orde en geharnast in krachtig nationalisme. Het verschil is dat waar Trump wordt teruggefloten door het Congres, Poetin ongebreideld kan handelen met steun van een kring van oligarchen.  

Het boek behandelt het brede spectrum. De overeenkomst tussen tsarisme en communisme in de knechting van de massa. Wars van individuele eigendomsrechten, een volk in slaap achter zich krijgen met het spookbeeld van Russische dreiging, geen vrijheid van meningsuiting, geen middenklasse. De tweeslachtigheid in de verhouding met Duitsland: niet met en niet zonder elkaar kunnen. Een Poetin die het land kent uit zijn KGB-periode en een Merkel die voortreffelijk Russisch spreekt met haar Oost-Duitse achtergrond. De Russische doctrine die bij Oost-Europese staten binnensloop. Vladimir bijt onmiddellijk toe als Trump de verhouding met Duitsland op scherp zet.  Het uitspelen van voor- en tegenstanders van agressie in De Krim en Oekraïne, verbeterde verhoudingen met China, India en Pakistan. Het in de tang nemen van Japan. Goede verhoudingen met Israël die de vijanden van het land knarsetandend moeten billijken. Met Saoedi -Arabië aan tafel. De spin in het web in Syrië.

Stent maakt duidelijk dat het door het westen gewenste en verwachte democratiseringsproces in de voormalige Sovjetunie is mislukt.  Met het Rusland van Poetin moet rekening worden gehouden. Interessant ook de aandacht voor de toekomstige verhoudingen. Bij al zijn pluspunten scoort Poetin een dikke min als het om de economie gaat. Die haalt niet eens het niveau van Italië. Hoe lang kan hij daarmee zijn volk tevreden houden? Als de honger toeneemt en de maag opspeelt tast dat de sympathie aan. Kun je dat durend pareren met onderdrukking? Of hij het nu voor elkaar krijgt of niet om zichzelf voor het leven op het schild te hijsen: op enig moment komt aflossing van de wacht.

Stent vermengt haar leerzame bespiegelingen met wetenswaardige details en lachwekkende details. Over de hond van Poetin die het Merkel Spaans benauwd maakt. Eerst en vooral geeft het Rusland van Poetin inzicht in een zeer complexe materie. Worden de zetten op het politieke schaakbord verklaard. Geschreven in een toegankelijke stijl voor een groot publiek. Het gaat hier over Poetin, maar het maakt natuurlijk ook nieuwsgierig naar wat er in de Verenigde Staten gaat gebeuren. Dat wat de wereld boven het hoofd hangt is daarvan minstens zoveel afhankelijk. We hebben er geen bezwaar tegen, juichen het toe als Angela Stent zich daarover gaat uitspreken.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Dick Van der Veen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur