Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Mooi plot en interessante setting, maar…

ElskeLeest 28 mei 2019

Sophie, Marije, Carrie en Sandy hebben zich voor de carrière van manlief in het buitenland gevestigd. Hun leven bestaat uit het bijwonen of organiseren van expatbijeenkomsten, het onderhouden van relaties met mensen die de carrière van hun man verder kunnen helpen en het aansturen van de hulp. Als de paden van Sophie, Marije, Carrie en Sandy kruisen tijdens een bijeenkomst van de Amerikaanse Internationale School (AIS), wordt de Wijn-Op-Woensdag-Vrouwen club opgericht. Elke woensdag komen de vrouwen bij elkaar om onder het genot van een glas wijn de laatste roddels uit te wisselen. En dat zijn er nogal wat, in zo’n hechte expatgemeenschap waar iedereen elkaar nauwlettend in de gaten houdt en schandalen eerder regel dan uitzondering zijn. Als de mentor van de AIS vervolgens vermoord wordt aangetroffen, geeft dit alleen maar meer gespreksstof. Ieder lid van de expatgemeenschap lijkt haast een motief te hebben, maar wie is de schuldige?

Tessa Kollen (1971), debuterend met De mentor, is echtgenote van een Nederlandse diplomaat. Ze kent de expatwereld waarin de personages uit het boek zich bevinden dan ook door en door. En dat blijkt! De omgeving waarin zij zich verkeert weet ze namelijk uitstekend op papier te zetten. De twijfels, verveling en jaloezie waar de personages mee te maken hebben, legt Kollen op zo’n manier uit dat deze ook voor de lezers goed te begrijpen zijn. Zelfs voor hen die onbekend zijn met de expatwereld.

Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. De perspectieven van Sophie, Carrie en Sandy zijn in de derde persoon geschreven; Marije’s perspectief is in de eerste persoon geschreven en door middel van e-mails die zij aan haar broer stuurt. Naast de vier hoofdpersonages leveren nog twee personages hun korte bijdrage aan het verhaal. De verschillende perspectieven maken het verhaal rijk, maar ook verwarrend. Het duurt namelijk een tijdje voordat je de personages uit elkaar kunt houden. Gelukkig zijn de hoofdstukken getiteld naar functie van hun man, waardoor de inhoud al wat makkelijker te plaatsen is (bijvoorbeeld: ‘De vrouw van de conrector’). Maar zodra er ook nog twee andere personages aan het woord komen, ga je je afvragen of de hoeveelheid perspectieven de leeservaring positief of negatief beïnvloedt. De personages blijven daardoor wat vlak. Dit geldt in grotere mate voor Marije, die we slechts leren kennen door haar e-mails en haar optreden in de verhaallijnen van de andere personages. Marije wordt daardoor haast ondergesneeuwd door de andere personages. Kollen lijkt te veel te willen, waardoor diepgang ontbreekt.

Ook in Kollens schrijfstijl zie je terug dat ze veel wil vertellen. Haast elke zin wordt vergezeld door een of meerdere bijzinnen, die veelvuldig tussen haakjes en/of zwevende streepjes worden geplaatst. Dit onderbreekt de leesflow.

“Als ik ooit had gedacht dat de tijd alle wonden kon helen – zo niet die van mij, maar dan in elk geval die van anderen – en dat ik verder kon gaan alsof er niets was gebeurd, dan had ik het behoorlijk mis.”


Buiten kijf staat dat de plot intrigerend is. De mentor leest bijna als een thriller. Kollen weet door middel van de verschillende verhaallijnen steeds een nieuw stukje van de ontknoping bloot te leggen. Deze gedoseerde voorziening in informatie die naar de climax van het verhaal leidt, zorgt ervoor dat je jezelf binnen een leessessie meer dan eens hoort denken: 'Nog één hoofdstuk…'. 

De mentor zal menig lezer aan het boek Grote kleine leugens van Liane Moriarty doen denken. Kernaspecten als een moord, een schoolse setting en het verhaal verteld vanuit meerdere vrouwelijke personages, hebben grote overlap. Helaas kan Kollen hier niet aan tippen. De interessante expatwereld en de mooie plot hadden veel potentie, maar op uitwerking laat de schrijfster punten liggen. Zodra haar (beginners-)enthousiasme wordt gecombineerd met de durf om keuzes te maken waardoor de lezer niet langer het gevoel krijgt dat ze te veel wil, krijgen de verhalen ongetwijfeld meer diepgang. Dit debuut maakt daarom nieuwsgierig naar het volgende werk van Kollens hand!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van ElskeLeest

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!