Absurde tips voor de succesvolle faker
Hoe kan je helemaal níks uitvoeren en tóch succes in het leven hebben? Dat kan niet, denk je? Kamiel De Bruyne gelooft van wel en deelt zijn ultieme tips met ons. Of je al die goede raadgevingen echt moet opvolgen is een andere zaak…
“We hanteren de garantie ‘Niet tevreden, weggesmeten geld’. Dat wil zeggen dat als je na het lezen van dit boek extreem succesvol bent, dat goed is voor jou. In het zeer onwaarschijnlijke geval dat je nog steeds een waardeloze nietsnut bent, is het gewoon zonde van het papier.”
Kamiel De Bruyne is bekend als de man achter het televisieprogramma Sorry voor alles. Het programma is gebaseerd op de film The Truman Show en won in 2017 een Emmy in de categorie non-scripted entertainment. De Bruyne volgde een opleiding aan de filmschool RITCS en werkte eerst als redacteur voor de zender Ketnet.
Fake it till you make it is een grappig boek. Je kan het zelfs in de categorie hilarisch onderbrengen, want er zijn momenten dat je gewoon luidop gaat lachen om de teksten. Het zijn niet zozeer de grappen op zichzelf, maar de absurditeit van de tekst in zijn geheel én het verrassingseffect dat De Bruyne dan hanteert om je even om de oren te slaan met een fantastische oneliner. De leesbaarheid is erg hoog, maar af en toe moet je even terugkeren om een moment na te denken over wat je precies hebt gelezen. Om alle lagen van de humor mee te krijgen mag je er zeker niet té snel overheen gaan.
Leesplezier is natuurlijk niet alles. De inhoud van een boek speelt ook mee in de uiteindelijke beoordeling. Toch rijst de vraag of dat ook geldt voor Fake it till you make it. Het gaat namelijk over niets. Het is een hoop gebakken lucht én dat is ook de bedoeling. In dat opzicht is De Bruyne helemaal geslaagd in zijn opzet, maar er is de kans dat er mensen zullen zijn die na het dichtslaan van dit boek het gevoel zullen hebben dat ze een hoop onzin hebben gelezen. Je moet echt wel van het absurde houden en over-the-top situaties kunnen waarderen. Er wordt namelijk een karikatuur gecreëerd en die wordt volhardend en op een niet subtiele wijze geprofileerd. De Bruyne verdeelt de informatie over vier hoofdstukken die elk een deel van het leven van de succesvolle faker omvatten. Om echt dat kaviaarontbijt te kunnen hebben, moet je in alle omstandigheden je cool kunnen bewaren en de anderen er van overtuigen dat jij de beste bent in wat je doet. Ook al doe je niets.
“De tweede belangrijke stap op de weg naar een job is het schrijven van een motivatiebrief die opvalt. Het schrijven van zo’n brief is echter een tijdrovend en vermoeiend proces. Waarom iets zelf doen, als je het ook door iemand anders kunt laten doen? Ga naar een vacaturesite en maak een vacature aan die heel erg lijkt op die waarop jij wilt reageren. Wacht tot de cv’s en motivatiebrieven van vlijtige sollicitanten binnenstromen en kies uit die hoop de interessantste elementen en kopieer ze naar je eigen brief.”
Het is niet zo dat je veel van de tips uit Fake it till you make it morgen even zelf in praktijk kunt brengen, maar je moet ook toegeven dat het wel vaak goed gevonden is én dat het zelfs aanzet tot nadenken. Er zullen zeker bewoners van planeet aarde zijn die het leven op deze manier proberen aan te vliegen, zij het op minder extreme wijze.
Sommige mensen hebben het wel eens over ‘Vlaamse humor’. Het is een term die geen definitie kent, maar eerder een bepaald gevoel weergeeft. Je moet er waarschijnlijk een bepaald gen voor bezitten om het echt te waarderen. Als je dat gen bezit en je hebt genoten van programma’s als Buiten de zone en Schalkse ruiters, dan moet je dit boek lezen. Het is heerlijk leesvoer als je gewoon wil genieten zonder iets nuttig te lezen. Er zouden meer boeken geschreven moeten worden waarbij je als lezer gewoon leest zoals je naar Mr. Bean kijkt. Met een glimlach op je gezicht.
Reageer op deze recensie