Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Creativiteit in fantasie en stuctuur

Ferry76Visser 27 oktober 2018
Op de Boek10 presentatie van uitgeverij Godijn verscheen dit jaar ‘Het teken in de lucht’, een verhalenbundel met negen meeslepende sciencefiction verhalen, die bewijzen dat Johan Klein Haneveld naast een originele, ook technisch een geweldige schrijver is.
De verhalen in deze bundel hebben overeenkomstige motieven. Omdat ieder verhaal het motief in een andere situatie weergeeft, ontstaat er een veelzijdig beeld van het geheel. Met betrekking tot de personages in de verhalen zijn de constructivistische benadering van hoop, verlangen, creativiteit en idealisme erg sterk.
Een terugkerend thema in het werk van Klein Haneveld is religie. In verschillende verhalen en met name ‘Stad van de duivel’ speelt dit een belangrijke rol. In zijn tweeluik over de krakenvorst laat de auteur dit vooral zien in beelden. Bijvoorbeeld, priesters die zwarte gewaden dragen en de mysticus die te herkennen is aan de witte kleding. In ‘Het teken in de lucht’ zit het met name in woord en beeld. Zo dragen de vertegenwoordigers van de overheid, die religieus aandoet, witte gewaden en noemen zij zich vertegenwoordigers van de autoriteit. Het geheel is subtieler dan in het krakenvorst tweeluik, maar ook veel beklemmender.
Een ander sterk punt in dit boek is het contrast tussen het eerste en laatste verhaal. Voor mijn gevoel zijn deze verhalen thematisch identiek, maar wordt er door een tegenstelling aan te brengen in de overeenkomstige motieven o.a. hoop en thuiskomen een verschil aangebracht, wat het tot een creatief geheel maakt.
Het zou interessant zijn om een vergelijking te maken met de boeken van Sophia Drenth. Bij beide auteurs staat het individu tegenover de massa en welke keus heeft de eenling die zichzelf wil zijn, maar niet alleen wil staan?
Dus ‘Het teken in de lucht’ van Johan Klein Haneveld is niet alleen qua fantasie, maar ook in verhaaltechnisch opzicht door een constructivistische benadering van enkele motieven een geweldige mustread! #hettekenindelucht #Johankleinhaneveld #godijnpublishing

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ferry76Visser

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur