Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Charmant en boeiend

Gerd Boeren 10 augustus 2015

Amper twintig was Elif Shafaks moeder, toen ze gescheiden en met kind weer aanklopte bij haar traditionele Turkse moeder. Anders dan de traditie het wilde, werd Shafaks moeder niet uitgehuwelijkt aan een oudere man. Shafaks grootmoeder stond erop dat haar dochter een diploma zou halen en nam zelf de opvoeding van haar kleindochter ter harte. Het maakt dat in Elif Shafak Westerse en Oosterse werelden verenigd zijn. Haar traditionele, Ottomaanse grootmoeder bracht haar Oosterse verhalen vol magie en bijgeloof bij, terwijl haar moderne moeder later diplomate werd en haar dochter liet kennismaken met het Westen. Shafak haalde een universitaire graad in Politieke wetenschappen, groeide uit tot de best verkopende Turkse schrijfster die Oost en West in haar werk verenigt en neemt regelmatig geen blad voor de mond. Hierdoor kwam ze meermaals in aanvaring met het Turkse regime.

In haar nieuwste boek, De stad aan de rand van de hemel, gaat de schrijfster terug naar de zestiende eeuw. Dat was niet alleen in de Nederlanden de Gouden Eeuw, ook het Ottomaanse Rijk kende onder diverse sultans een bloeiperiode. Voor deze sultans werden tig paleizen, badhuizen, bruggen, moskeeën, universiteiten, mausoleums et cetera gebouwd. Een van de bekendste, productiefste en meest innovatieve architecten was Sinan. Shafak vertelt via Jahan, een Indiase jongen die met een witte olifant naar Istanbul komt en het tot helper/gezel van Sinan schopt, een veelomvattend verhaal. Sinan komt voorbij, en dan met name zijn werklust, arbeidsethos en aanpassingsvermogen. In het zestiende-eeuws Istanbul zijn er vele tegenstrijdige belangen en als architect/wetenschapper is het zaak daar diplomatisch omheen te laveren. Verder geeft Jahan een inkijk in het leven in het paleis – van de hiërarchie in de harem tot bij de dierenverzorgers, en in het dagelijkse leven van de gewone man. Door zijn afkomst is Jahan een outsider, door zijn bevoorrechte positie als verzorger van de olifant, lieveling van menig sultan, krijgt hij privileges van een insider. Het levert een brede roman op, met een traditionele, chronologische opbouw en ruimte voor vele zijlijnen. Het resultaat is een aangename, zoet weglezende, charmante en boeiende dikke pil, waarin dé rode draad echter ondergesneeuwd raakt. Een steviger plot was het boek wellicht ten goede gekomen.

De cover vermeldt 'Voor de lezers van Isabelle Allende'. Het boek zou het ook goed doen naast de historische romans van Sarah Dunant, zoals het bekende De geboorte van Venus.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Gerd Boeren

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur