Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Rood alarm of geel gevaar?

Guy Doms 04 maart 2019 Hebban Recensent

De Vlaamse journalist en auteur Stefan Blommaert (1958) is journalist en voormalig VRT-correspondent in China. Hij verblijft ginds van 2012 tot 2014; is erbij als Xi Jinping zijn eed aflegt als de nieuwe president van de Volksrepubliek China. De eeuw van Xi is geen biografie over de grote leider; het boek is vooral een verfijnde vertelling over het land en zijn bevolking, politiek, economie en cultuur. De ondertitel Hoe China onze toekomst bepaalt is tevens veelzeggend.

“Zodra Xi al zijn hooggeplaatste kompanen heeft opgesomd, begint hij aan een speech waarin de krijtlijnen van het toekomstige Chinese partijbeleid uit de doeken worden gedaan. Opvallend is de manier waarop hij indringend en ernstig spreekt over het grootste probleem binnen de Partij: de corruptie.”


Tijdens het lezen voel je de begeestering van de auteur voor dit mysterieuze land en volk. Toch vermijdt hij geen enkele vorm van kritiek. Blommaert stelt zelfs een hemelsbrede paradox aan de kaak. Zo is het land de grootste vervuiler ter wereld en tegelijkertijd de belangrijkste investeerder in duurzame energie. Dat de censuur nog steeds een heikel thema is, mag hij zelf ondervinden tijdens een journalistieke missie. Hij wordt klemgereden in Mongolië; men sluit voor hem een hele autoweg af, om te voorkomen dat hij zijn reportage afwerkt. Een helder woord vooraf, een boeiende inleiding, gevolgd door tien beknopte hoofdstukken en een epiloog over de actualiteit. De schrijver behandelt thema’s zoals het eindeloze vermogen van de Communistische Partij, de fameuze kloof tussen arm en rijk, etnische diversiteit, geloof en bijgeloof, innovatie, vervuiling etc..

“Iemand per ongeluk aanstoten met een bezem, o wee, dat brengt ongeluk. Kinderen die maar blijven huilen zonder reden, dan moeten er geesten in de buurt zijn.”


De Nieuwe Zijderoute is een dynamisch en ambitieus toekomstproject, waarbij China de oude landen van de traditionele Zijderoute wil verbinden met elkaar, maar vooral met China zelf. Het principe ervan is heel goed, maar willen die landen zich wel aan China binden, zowel op economisch als op politiek terrein? Het BRI (Belt & Road Initiative) staat voor een gigantisch toekomstplan, waarbij de Chinezen enorm hoge kapitalen investeren voor het uitvoeren van infrastructuurprojecten in Azië, Europa en Afrika. Het Westen bekijkt het BRI dikwijls met argusogen en beschouwt het als een Chinese strategie om wereldheerser te worden. Onderschat hem niet. Xi Jinping is wellicht een van de machtigste mensen op aarde. Bang van China moeten we niet zijn, maar elk project hier moet goed worden onderzocht of het niet gevaarlijk is voor ons.

“Chinezen kopen een derde – volgens sommige data zelfs over de helft – van alle luxeproducten die wereldwijd worden geproduceerd.”


Stefan Blommaert beschikt over een koffer vol interessante bagage die hij overhoudt aan zijn verblijf en werk in China. In De eeuw van Xi schetst hij geen vertekend beeld; het boek is neergeschreven door een echte kenner. Hij schrijft zoals hij spreekt: opmerkelijk vlot en in een toegankelijke taal. Zelfs ingewikkelde thema’s of toestanden legt Blommaert heel duidelijk uit. Nieuwsgierige lezers, die meer over dat immens grote land willen vernemen en graag een keer verder kijken dan de traditionele dooddoeners, zijn hier aan het juiste adres. China: rood alarm of geel gevaar?

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Guy Doms

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur