Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

I've got a feeling, things ain’t going right

Jan Stoel 22 december 2018

Aswoensdag is de derde roman van Hanneke Hendrix (1980). Aswoensdag markeert het begin van de vastentijd, de periode waarin men met zichzelf in het reine komt. Daarvoor is het Vastenavond, Carnaval, het feest waarin de maatschappelijke rollen worden omgedraaid.

Aswoensdag is de katharsis, de reiniging van het hoofdpersonage, Marit Pennings. Zij ervaart in de zeventien dagen die het verhaal omvat ingrijpende momenten, emotionele gebeurtenissen die van haar een beter mens maken. Je zou kunnen zeggen dat ze een andere blik op de wereld, haar familie, haar echtgenoot, het leven heeft gekregen.

De liefde, het centrale thema in het verhaal, verloopt via drie verhaallijnen. De eerste is die van ivf-traject dat de 37-jarige Marit samen met haar man Maarten doorloopt. Ze willen zo graag een kind. Zij zijn daarin een beetje ‘hebberig’. Het hebben van een kind is voor hen iets existentieels. De tweede verhaallijn gaat over de mantelzorg die Marit geeft aan haar dementerende moeder, Stans. Ze heeft jaren geleden met haar moeder gebroken. De derde verhaallijn handelt over de herinneringen van Stans aan vroeger, haar ouders, broers. Door te spelen met de chronologie, het perspectief en steeds een stukje nieuwe informatie te geven zet de auteur de verbeelding van de lezer aan het werk. Aswoensdag is een rijk boek waarin de auteur de spanning prima weet vast te houden.

'Niet het scheiden doet pijn, maar het afgesneden zijn.'


Het verhaal speelt zich voornamelijk af in een denkbeeldig mijnwerkersdorpje, Sint Nazareth Aan de Woestijn, Sint Naaz, in Noord-Limburg. Fictie dus, want er zijn nooit mijnen in Noord-Limburg geweest. Werken in de mijnen was er ongeveer de enige vorm van bestaan en het is dan ook niet verwonderlijk dat van de familie Pennings, vader en de vijf zoons daar de kost verdienen. De geslotenheid én de gemeenschapszin in het dorp worden mooi beschreven.

De liefde tussen Marit en Maarten wordt danig op de proef gesteld. Het ivf-traject vergt veel van hen. Moeten ze met het traject doorgaan? Marit is moe, twijfelt aan zichzelf, aan de relatie met Maarten. Rudy van de ‘bemoeizorg’ belt op en vraagt Marit snel naar Sint Naaz te komen om van alles te regelen voor haar moeder. Marit gaat met tegenzin maar blijkt als het ware thuis te komen. Er ontstaat een band met haar moeder die ze nooit gehad heeft. Ze voelt zich opgenomen in de gemeenschap en als dan de Vastelaovond komt, iedereen gelijk is, elkaar van alles vertelt voelt ze zich echt thuis. Ze leert haar moeder te begrijpen en een verborgen familietrauma wordt beetje-bij-beetje ontrafeld. Dat drama heeft zich volledig in het brein van Stans genesteld.

'Ze was in een ander universum gestapt, ergens in een plooi van de tijd.'


De drie verhaallijnen zijn op ingenieuze manier met elkaar verweven. Steeds meer leren we de personages beter te begrijpen. De flashbacks of de herinneringen van de moeder zijn daar voorbeelden van. Stans opent steeds een denkbeeldig luik in de keuken waardoor het grote familiegeheim langzamerhand aan de oppervlakte komt. Steeds komt de passage terug waarin Stans onder de jassen onder de kapstok zit en met een mes zit te krassen op de muur en wat zit te ‘hummen’. In een andere vorm komt dit verderop in de roman terug als Marit, die haar gewonde moeder in de mijn gevonden heeft, met een steen krassend op de muur de weg terug naar boven probeert te vinden. Moeder die in haar geheugen/verleden graaft en Marit die geoloog is, terwijl Maarten werkt bij een bedrijf dat onderzoek doet naar bodemverontreiniging. Je krijgt steeds meer respect voor Stans naarmate je erachter komt wat haar overkomen is.

En dan is er de muziek nog. Limburgse liedjes maken het verhaal authentieker, persoonlijker. En voor op de cover staat een jukebox. De jukebox speelde een belangrijke rol in het leven van de ouders van Stans. Zij waren gastvrij, er werd gedronken en gedanst totdat... Nooit meer klonk liedje twaalf van Baby Washington: I've got a feeling, things ain’t going right…

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jan Stoel

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!