Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een magische reis

Janneke 15 augustus 2018

De wonderbaarlijke vindingrijkheid van Walter Lavender is de debuutroman van Sophie Chen Keller. Geboren in Beijing en opgegroeid in de Verenigde Staten won Keller meerdere verhalenwedstrijden.    

Walter Lavender is een twaalfjarig jongetje met een bijzonder leven. Hij heeft de gave om mensen te helpen hun verloren zaken terug te vinden. Praten is moeilijk voor hem vanwege een afwijking in zijn hersenen, maar zijn observatievermogen daarentegen is uitstekend. Naast dat hij van alles voor andere mensen terugvindt, is hij zelf ook naar iets op zoek. Zijn vader is piloot en wordt sinds een vliegtuigongeluk vele jaren geleden vermist. Bovendien komt de bakkerij van zijn moeder in gevaar. Het boek dat een belangrijk etalagestuk vormt, is verdwenen. Zonder het boek is de bakkerij verloren en Walter zet alles op alles om het boek terug te vinden.    

Keller hanteert een schrijfstijl waarin het verhaal volledig wordt belicht vanuit het perspectief van de twaalfjarige Walter, een jongen die bijna niet kan praten. Dat resulteert in een verhaal vol observaties, gedachtes en met weinig dialoog. Je ziet de wereld door zijn ogen. Deze wereld bevat magische elementen waardoor het verhaal al snel meer op een sprookje lijkt dan op een realistische wereld. Daarbij gebruikt Keller ook woorden die voor een twaalfjarig jongetje niet echt vanzelfsprekend zijn, maar dat past misschien wel bij de bijzondere persoonlijkheid die Walter heeft. Door het taalgebruik en de vele beschrijvingen komt het verhaal moeilijk op gang, maar wanneer Walter besluit op zoek te gaan naar het boek, creëert Keller een spanningsboog waardoor je meer in het verhaal komt. Even dreigt die spanningsboog te verdwijnen voordat die echt is begonnen, want als lezer kan je heel goed raden wat er met het boek is gebeurd, maar dat wordt al snel goedgemaakt door de bijzondere zoektocht van Walter naar het boek en de ontbrekende bladzijdes.    

Walter komt tijdens zijn zoektocht verschillende kleurrijke personages tegen. Met deze personages lijkt Keller niet alleen een sprookje te willen creëren, maar ook de keerzijde van de materialistische samenleving te willen laten zien. Zo laat ze bijvoorbeeld het goede in mensen zien wanneer je het niet verwacht, maar ook het moeilijke leven van een immigrant in Amerika, mensen die niets meer hebben nadat ze hun baan kwijtraken en de gevolgen van groot verlies. Een belangrijke boodschap die je uit dit verhaal kan halen is om niet te oordelen, maar echt te kijken naar mensen en om niet te negeren wat je ziet.    

Keller heeft met Walter een sympathieke hoofdpersoon neergezet. Hoewel zijn volwassen taalgebruik niet bij een jongen van zijn leeftijd past, kan je wel met hem meeleven. Omdat hij anders is dan andere kinderen heeft hij het niet makkelijk gehad en juist de manier hoe hij met mensen omgaat is zo aandoenlijk. Hij doet er alles aan om de bladzijdes te vinden en helpt ook nog de mensen die hij op zijn pad tegenkomt. Daarmee is Walter de held in dit verhaal en je kan niets anders dan doorlezen en hopen dat alles goed komt.   

Stel je open voor een ietwat vreemd maar bijzonder verhaal en laat je meevoeren door New York. Maak kennis met een bonte verzameling van personages die Walter leert kennen en je zult zeker van dit verhaal genieten.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Janneke

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur