Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Over grenzen, hoop en liefde

Jeanette 03 mei 2019

Renate Breuer werkte als televisieproducer toen ze een ernstige burn-out kreeg. In De averechtsheid van de dingen beschrijft ze gedetailleerd hoe het zover is gekomen. Een burn-out krijg je niet zomaar. Het is iets heel anders dan overspannen zijn. Als je overspannen bent dan heeft zich dat vaak snel opgebouwd en binnen redelijk afzienbare termijn ben je ook weer de oude. Maar een echte zware burn-out komt stapje voor stapje dichterbij en komt tot uitbarsting als het echt niet langer gaat. Daarna is de persoon die het overkomt lange tijd uit de running en het duurt ook een behoorlijke tijd voor je ervan genezen bent. Als je al helemaal zult genezen want het laat vaak voor altijd zijn sporen na.

Renate Breuer probeert te ontleden waarom het haar is overkomen. Ze is een perfectionist en heeft jarenlang haar privéleven op een zijspoor gezet om zo goed mogelijk haar werk te kunnen doen. Wat er aan privéleven over was speelt ook een rol in het afglijden naar een burn-out. De mediawereld blijkt een wespennest te zijn maar Breuer ziet dat pas als het voor haar al te laat is. Eenmaal ziek thuis laten collega's en leidinggevenden haar vallen en hoort ze nog maar zelden iets van de mensen waar ze mee gewerkt heeft. Tijdens haar werkperiode heeft ze een aan-uit-aan-uit relatie met een collega. Hij bedriegt haar keer op keer en uiteindelijk zet ze definitief een punt achter de relatie. Dan verschijnen er verhalen in de roddelpers. Tegen die tijd slaapt Breuer al bijna niet meer en malen de gedachten in haar hoofd maar door en door.

Als ze schrijft over haar tijd als televisieproducer noemt ze soms mensen bij de voornaam en bij anderen gebruikt ze alleen een initiaal. Het kan niet anders of de desbetreffende personen en hun omgeving weten precies over wie ze het heeft. Ze spaart zichzelf niet en weet heel goed dat het bergafwaarts gaat maar ze kan de trein niet meer stoppen. Ook tijdens haar ziekte gaan de problemen door. Ze krijgt financiële problemen maar ook de medische wereld functioneert niet zoals ze dat graag zou willen.

Tijdens het lezen dringt de gedachte zich op dat de auteur zich echt overal erg boos over maakt. Komt dat door de burn-out of is dat haar karakter? Ze kan niets van zich af laten glijden en zou het liefst willen dat ze alle situaties die ze in het leven tegenkomt naar haar hand kan zetten. Als dat niet kan, is er weer die opgewonden boosheid. Ze onderzoekt ook of het krijgen van een burn-out wellicht genetisch bepaald is. Daar krijgen we geen antwoord op.

Er is veel drama in haar hele leven. In haar jeugd is ze geslagen door haar vader en als ze hem, tijdens de periode dat ze al aan het opkrabbelen is, spreekt blijkt ze sterker dan ze had gedacht en zegt ze hem flink de waarheid. Aan dat soort momenten weet je dat het einde van de burn-out in zicht is.

Ze heeft inmiddels dit boek geschreven maar daarvan kan ze niet leven. Gelukkig komt Leon in haar leven. Hij helpt haar bij het opstarten van een nieuw leven zonder dat hij daar iets voor terug wil. Breuer is nu coach en schrijfster. Mensen die weten wat het is om een burn-out te hebben zullen veel herkennen in dit boek.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jeanette

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur