Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Leuk in de verzameling maar geen echte aanwinst

Jeanette 08 december 2015

De kookboeken van Delicious, het mooie foodmagazine, beginnen nu wel een echte serie te worden. Zo’n serie waarvan je de delen naast elkaar in je kast zet en die dan zo’n k(l)eurige rij vormen.
Eerder zagen we al een saladeboek60 easyrecepten, een proef de wereld boek, het bakboekhet kookboek en ovenrecepten. Er zijn er nog meer dan de genoemde titels en nu is er ook het boek60 x grill recepten.
Zoals wel vaker is ook nu de Australische Valli Little de maakster van het boek. Valli Little is Food editor bij de Australische Delicious en test alle recepten die door chef-koks aangeleverd worden zelf uit. Over het algemeen worden de recepten tweemaal getest en dan nog een derde keer gemaakt om gefotografeerd te worden. Als er geen vertaal en/of typefouten zijn gemaakt dan mag je er dus gerust van uitgaan dat de recepten in de Deliciousboeken kloppen.

Valli Little doet meer dan alleen maar het Australische magazine en kookboeken samenstellen. Ze geeft daarnaast kooklessen en omdat ze die lessen ook in andere landen geeft reist ze veel. Ze is niet de eerste de beste want ze groeide op in Engeland waar haar ouders een restaurant hadden en na haar middelbare schooltijd volgde ze de opleiding bij de Cordon Bleu in Londen. Tijdens een werkvakantie in Australië werd ze op slag verliefd op dat land en besloot er te blijven. Ze heeft van alles gedaan op het gebied van koken en kookboeken en kwam uiteindelijk bij Delicious terecht.

Haar motto is: “Blijf trouw aan jezelf.” Ze is van mening dat je nooit moet denken dat je weet wat de lezer wil en je daarnaar moet richten. Je moet altijd trouw blijven aan wat jij denkt dat goed is. Dat ze succesvol is in wat ze doet is wel duidelijk. Haar voorkeur gaat uit naar recepten die redelijk simpel te maken zijn met makkelijk te verkrijgen ingrediënten.

Gebakken ei met baconjam
Lunchgerecht 4 personen

500 g bakbacon of mager rookspek, zwoerd verwijderd en fijngehakt
1 ui fijngesneden
4 tenen knoflook fijngehakt
125 gram donkerbruine basterdsuiker
60 ml bourbon whiskey
125 ml versgezette espresso
2 el sherry- of balsamicoazijn
60 ml ahornsiroop
4 eieren

Bak het spek in een koekenpan 3-4 min.  op middelhoog vuur tot het grootste deel van het vet eruit is. Schep het spek met een schuimspaan uit de pan en laat het op keukenpapier uitlekken. Giet het vet eruit (bewaar het) en doe 1 eetlepel terug in de pan. Draai het vuur middelhoog tot laag en fruit de ui af en toe omscheppend in 5-6 min. goudbruin. Roer de knoflook erdoor, gevolgd door de basterdsuiker, bourbon, espresso, azijn, ahornsiroop, het gebakken spek en 125 ml water. Voeg zeezout en versgemalen zwarte peper toe, draai het vuur middelhoog tot hoog en breng alles tegen de kook aan. Laat het op laag vuur ± 1 uur zachtjes pruttelen tot het mengsel de consistentie van jam heeft. Verhit een beetje achtergehouden spekvet in de koekenpan en bak de eieren zoals je ze lekker vindt. Serveer ze met een eetlepel baconjam. Bereiden ± 1 ¼ uur.

Een simpel en toch best bijzonder recept waarvan niet duidelijk is wat het met grillen te maken heeft. Dat geldt overigens voor meer recepten uit het boek. Een behoorlijk aantal gerechten wordt gewoon in de koekenpan gemaakt.  Zoals de Saltimbocca van varkensworstjes die in de koekenpan gebakken worden. Alleen het bijbehorende broodje gaat even onder de grill maar dat maakt het nog geen grillgerecht. Ook de makkelijke verkrijgbaarheid van de ingrediënten is een twijfelgeval. Want Ajvarrelish (een gerecht uit de Balkan) of Japanse furikake (kruidenmix) en nog een aantal zaken zijn echt niet zomaar bij iedere exotische winkel verkrijgbaar.

Wie van plan is dit kookboek van Delicious te kopen terwijl er al een paar van de eerder uitgegeven boeken in de kast staan doet er goed aan om eerst naar de kleine lettertjes te kijken. Achterin dit boek staat dat het recepten bevat die eerder zijn verschenen in Delicious, het kookboek, Delicious lekker koken, Delicious lekker thuis, Delicious samen koken en in de Delicious agenda’s. Kortom, lang niet alles in dit boek is nieuw. Een leuk boekje voor wie persé de verzameling compleet wil hebben maar een echte aanwinst is het niet.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jeanette

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur