Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Leuk in de verzameling maar geen echte aanwinst

Jeanette 08 december 2015

De kookboeken van Delicious, het mooie foodmagazine, beginnen nu wel een echte serie te worden. Zo’n serie waarvan je de delen naast elkaar in je kast zet en die dan zo’n k(l)eurige rij vormen.
Eerder zagen we al een saladeboek60 easyrecepten, een proef de wereld boek, het bakboekhet kookboek en ovenrecepten. Er zijn er nog meer dan de genoemde titels en nu is er ook het boek60 x grill recepten.
Zoals wel vaker is ook nu de Australische Valli Little de maakster van het boek. Valli Little is Food editor bij de Australische Delicious en test alle recepten die door chef-koks aangeleverd worden zelf uit. Over het algemeen worden de recepten tweemaal getest en dan nog een derde keer gemaakt om gefotografeerd te worden. Als er geen vertaal en/of typefouten zijn gemaakt dan mag je er dus gerust van uitgaan dat de recepten in de Deliciousboeken kloppen.

Valli Little doet meer dan alleen maar het Australische magazine en kookboeken samenstellen. Ze geeft daarnaast kooklessen en omdat ze die lessen ook in andere landen geeft reist ze veel. Ze is niet de eerste de beste want ze groeide op in Engeland waar haar ouders een restaurant hadden en na haar middelbare schooltijd volgde ze de opleiding bij de Cordon Bleu in Londen. Tijdens een werkvakantie in Australië werd ze op slag verliefd op dat land en besloot er te blijven. Ze heeft van alles gedaan op het gebied van koken en kookboeken en kwam uiteindelijk bij Delicious terecht.

Haar motto is: “Blijf trouw aan jezelf.” Ze is van mening dat je nooit moet denken dat je weet wat de lezer wil en je daarnaar moet richten. Je moet altijd trouw blijven aan wat jij denkt dat goed is. Dat ze succesvol is in wat ze doet is wel duidelijk. Haar voorkeur gaat uit naar recepten die redelijk simpel te maken zijn met makkelijk te verkrijgen ingrediënten.

Gebakken ei met baconjam
Lunchgerecht 4 personen

500 g bakbacon of mager rookspek, zwoerd verwijderd en fijngehakt
1 ui fijngesneden
4 tenen knoflook fijngehakt
125 gram donkerbruine basterdsuiker
60 ml bourbon whiskey
125 ml versgezette espresso
2 el sherry- of balsamicoazijn
60 ml ahornsiroop
4 eieren

Bak het spek in een koekenpan 3-4 min.  op middelhoog vuur tot het grootste deel van het vet eruit is. Schep het spek met een schuimspaan uit de pan en laat het op keukenpapier uitlekken. Giet het vet eruit (bewaar het) en doe 1 eetlepel terug in de pan. Draai het vuur middelhoog tot laag en fruit de ui af en toe omscheppend in 5-6 min. goudbruin. Roer de knoflook erdoor, gevolgd door de basterdsuiker, bourbon, espresso, azijn, ahornsiroop, het gebakken spek en 125 ml water. Voeg zeezout en versgemalen zwarte peper toe, draai het vuur middelhoog tot hoog en breng alles tegen de kook aan. Laat het op laag vuur ± 1 uur zachtjes pruttelen tot het mengsel de consistentie van jam heeft. Verhit een beetje achtergehouden spekvet in de koekenpan en bak de eieren zoals je ze lekker vindt. Serveer ze met een eetlepel baconjam. Bereiden ± 1 ¼ uur.

Een simpel en toch best bijzonder recept waarvan niet duidelijk is wat het met grillen te maken heeft. Dat geldt overigens voor meer recepten uit het boek. Een behoorlijk aantal gerechten wordt gewoon in de koekenpan gemaakt.  Zoals de Saltimbocca van varkensworstjes die in de koekenpan gebakken worden. Alleen het bijbehorende broodje gaat even onder de grill maar dat maakt het nog geen grillgerecht. Ook de makkelijke verkrijgbaarheid van de ingrediënten is een twijfelgeval. Want Ajvarrelish (een gerecht uit de Balkan) of Japanse furikake (kruidenmix) en nog een aantal zaken zijn echt niet zomaar bij iedere exotische winkel verkrijgbaar.

Wie van plan is dit kookboek van Delicious te kopen terwijl er al een paar van de eerder uitgegeven boeken in de kast staan doet er goed aan om eerst naar de kleine lettertjes te kijken. Achterin dit boek staat dat het recepten bevat die eerder zijn verschenen in Delicious, het kookboek, Delicious lekker koken, Delicious lekker thuis, Delicious samen koken en in de Delicious agenda’s. Kortom, lang niet alles in dit boek is nieuw. Een leuk boekje voor wie persé de verzameling compleet wil hebben maar een echte aanwinst is het niet.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jeanette

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!