Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een verrassende huivering

Kamila Straatsburg 09 december 2016 Hebban Recensent

Dertien - dat is vast geen toeval - horror verhalen van Nederlandse schrijvers in een bundel met een opvallend en toepasselijk omslag. Nou denkt men bij het genre horror niet direct aan Nederlandse bijdragen; Angelsaksische literatuur heeft hierin de grootste namen en de beste werken geproduceerd. Dat het genre Nederlanders niet helemaal ligt, wordt deels wederom bewezen tijdens het lezen van deze verhalen: niet een van de schrijvers slaagt er in om het sluipende, subtiele, nachtmerries veroorzakende afgrijzen op te roepen dat bijv. Shirley Jackson, Clive Barker en Joe Hill zo ogenschijnlijk moeiteloos lukt. Het valt gewoon op hoe aards het blijft, de angst en gruwel zijn niet psychologisch en verfijnd, maar fysiek, boers, bijkans wulps. De slachtoffers zijn bedekt met bloed, pus en zwerende wonden, lekken aan alle kanten vitaal ectoplasma, vallen uit elkaar of worden in stukken getrokken, lijden onder vreemdsoortige uitgroeisels die compleet een eigen leven leiden. Weinig subtiliteit, veel effect. Toch zijn er uitzonderingen.

Auke Hulst - en wie houdt nou niet van zijn boek Slaap zacht, Johnny Idaho - doet in zijn verdienstelijke verhaal ‘Vader zien’ een Sixth Sense- achtige poging, met een verrassende twist aan het einde. Het verhaal is subtiel en ook al vermoedt de oplettende lezer waar het naartoe gaat, het blijft knap bedacht en goed geschreven.

Sophia Drenth weet in haar verhaal ‘Gedichten van licht en schaduw’ een prachtige sfeer op te roepen van Parijs anno 1900. Een vertelling met duistere kanten, een kunstenaar en een seriemoordenaar, twee of toch maar een persoon? Boeiend en origineel doch eerder een thriller dan echte horror.

Twee dames, Christien Boomsma en Vanessa Morgan, tonen zich ware kattenliefhebsters in ‘De beenderen in haar ogen’ en ‘9’. Het puur fysiek afgrijzen in het eerste verhaal is prima opgebouwd, met een vleugje exotische mysterie, oude geheimen, een gevonden antwoord op het altijd aanwezig menselijk verlangen om eeuwig te leven. Of tenminste erg lang. Het tweede verhaal, ‘9’, slaagt erin om een lichte huivering en kippenvel op de armen van de lezer te doen verschijnen. Iets - of iemand? - hurkt in de schaduw, iets lenigs en donkers, soepel en snel, iets als een kat.

Thomas Olde Heuvelt, een ervaren horror meester, roept in zijn historisch onderlegd verhaal ‘Tulpen en windmolens in het Land der Champignons’ een wel heel erg vreemd beeld op van de techniek van tulpen kweken. Het verhaal is beklemmend op een realistische wijze en de droge, nuchtere vertelstijl versterkt nog eens extra de geloofwaardige achtergrond waarin ongeloofwaardige dingen gebeuren. De lezer zal nooit meer met dezelfde ogen naar tulpen en windmolens kijken.

Sterk, strak en in zijn herkenbare alledaagsheid bijzonder angstaanjagend is het verhaal van Barend de Voogd, ‘De koeien van Starink’. Nederlandser kan bijna niet, een aangeschoten man, een donkere fietstocht, een verlaten polderweg. En koeien. En nog iets anders, aanwezig en wachtend in donker, een oude entiteit, hongerig en dreigend.

Martijn Adelmund vindt de inspiratie voor zijn verhaal in een Oudnederlands stukje proza en bewerkt dit tot een verrassend, pittig nieuw geheel. Mooi en rustig verteld, met authentieke details en een trefzeker beeld van leven in een vissersdorp aan het begin van de twintigste eeuw. Ook zonder horror elementen een boeiend verhaal, vermakelijk en interessant om te lezen.

Een compleet nieuwe wereld schept Martijn Lindeboom in zijn verhaal ‘De vernietiging van de Jiten’, zonder meer een van de beste verhalen in de bundel. Vele facetten van het verhaal en een gedetailleerde, originele wereld met George R.R. Martin - achtige perfectie ontstijgt absoluut het raamwerk van een horror vertelling en doet de lezer watertanden van verlangen naar meer.

Zeer eigentijds, persoonlijk bewogen en boos over de verwoestingen van een geliefde stad veroorzaakt door een niet aflatende stroom toeristen, is het verhaal van Jamal Ouariachi, ‘De toeristenslager’, waar een getergde ondernemer het heft op een originele wijze in eigen hand neemt. Een vigilante? Of een maniak? Of slechts een uitstekende chef-kok die gebruikmaakt van vraag en aanbod? Wie zal het zeggen.

In het verhaal ‘Wil je doorgaan? {Ja/Nee}’ doet Tais Teng een uitstapje naar de wereld in een zeer nabije toekomst, beheersd door games die de werkelijkheid niet slechts vervormen maar ook kunnen veranderen. Een verhaal over keuzes en consequenties, actie en reactie.

Jerry Hormone en J.Sharpe zoeken de horror in wat de mens het meest na staat: kinderen en ouderschap, beide verhalen verrassend en origineel, meer richting fantasy dan horror. Ook het verhaal ‘12,5’ van Max Tromp is meer een techno/fantasy vertelling, actueel en herkenbaar.

Dertien verhalen: divers, inspirerend, zeer de moeite waard om ze te lezen. En niet alleen met Halloween.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kamila Straatsburg

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!