Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Authentieke Indiase recepten - vega slow food

Het wilde maar niet lukken met deze recensie. Ligt dat aan mij of het boek Easy curry vegetarisch?Easy curry vegetarisch verscheen vorig jaar al in het Engels maar is nu door Fontaine uitgevers voor de Nederlandse markt vertaald. Madhur Jaffrey schreef flink wat India-kookboeken, het is dan ook een dame met een respectabele leeftijd en de bijnaam 'koningin van de curry’s'.
India is bij uitstek het land waar ‘vega’ de norm is met zo veel vegetariërs. Ooit was ik een week in Mumbai voor zaken en nog (bijna) nooit at ik zo lekker en gevarieerd zonder vlees of vis. Alleen kreeg ik wat negatieve feedback van mijn ingewanden op de hoeveelheid chili en kruiden :-).
Misschien is dat het wel: hooggespannen verwachtingen.

Maar nee, het boek stelt niet teleur. Authentieke hapjes, dals en curry’s. Mooie sfeervolle foto’s van Indiase taferelen worden afgewisseld met afbeeldingen van de recepten. Iedereen die wel eens foodfoto’s maakt beseft dat het geen sinecure is om ‘dal’ smakelijk weer te geven. Zelfs dat is gelukt.

Easy curry vegetarisch is behoorlijk uitgebreid met hoofdstukken Soepen, hapjes & snacks; Groenten; Dals,; Granen: Rijst; Granen: Brood; Eieren & zuivel; Chutneys, relishes & salades; Dranken, zoetigheden & desserts. Dé Indiase keuken bestaat niet. Net als in China hebben verschillende delen van India elk hun eigen kookstijl. Je vindt uitgebreide informatie hierover terug bij het begin van de hoofdstukken en soms voorafgaand aan het recept. Ook heel fijn is het register met recepten per hoofdstuk als extra naast het gewone register.

De eerste keer maakte mijn man Oven ki gobi en dal met een yoghurt relish. Door tijdnood namen we echter zoveel shortcuts dat we het niet echt goed konden beoordelen. Vervolgens kozen we Masoor dal aur courgette ka soep (rode linzen & courgette soep).
voor 4-5 personen

2 eetl. olijfolie of arachideolie
4 kruidnagels
1 ui (ca. 180 g), gepeld en fijngesneden
2 theel. geschilde en geraspte verse gemberwortel
1 theel. gepelde en fijngewreven knoflook
1 theel. gemalen korianderzaad
1 theel. gemalen komijnzaad
¼-¾ theel. zuiver rood chilipoeder
½ theel. geelwortelpoeder
200 g masoor dal (rode linzen), uitgezocht, gewassen en uitgelekt
1 aardappel (ca. 120 g), geschild en in blokjes
een handvol fijn korianderblad
10-12 verse kerrieblaadjes, licht gekneusd in uw hand
200 g gehakte courgette of gele pompoen
ca. 1¾ theel. zout

voor de yoghurtsaus
2½ dl naturel yoghurt
1 eetl. limoen- of citroensap
45 g koriander, blad en fijne steeltjes
2 verse scherpe groene chilipepers, fijngehakt
¼ theel. zout

Deze heerlijke soep is een maaltijd op zich omdat hij peulvruchten en groenten bevat en met een yoghurtsaus wordt geserveerd. Als u er sneetjes volkorenbrood bij geeft, is het een voedzame en complete maaltijd.
De saus die bij de soep wordt gegeten is eigenlijk een chutney, die ook lekker is om gekookte groenten mee aan te maken, zoals gekookte aardappels, wortelen en doperwten en ook blokjes gestoomde courgette.
Giet de olie in een grote pan en verhit hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als de olie heet is de kruidnagels toe en bak ze een paar seconden. Roerbak de ui hierin 6-7 minuten tot hij begint te kleuren. Draai het vuur halfhoog en roer gember en knoflook door de ui. Voeg ook de gemalen koriander, komijn, chilipoeder en geelwortelpoeder toe en roer 1 minuut. Giet 1¼ liter water in de pan en voeg de masoor dal, aardappelblokjes, koriander en kerrieblaadjes toe. Roer goed, draai het vuur hoger en breng alles aan de kook. Draai het vuur nu heel laag, sluit de pan en laat de soep 40 minuten zachtjes koken.

Roer de courgette en het zout door de soep en breng hem al roerend aan de kook. Sluit de pan weer en laat de soep zachtjes 10 minuten koken. Neem van het vuur en laat iets afkoelen.

Pureer de soep in twee porties glad. Giet hem weer in de pan en voeg 2½ dl water toe, of naar smaak meer. Verwarm de soep voor het opdienen.

Doe voor de yoghurtsaus alle ingrediënten in de aangegeven volgorde in een blender en pureer alles glad. Zet hem in de koelkast als u hem niet meteen gebruikt. Serveer de yoghurtsaus koud of op kamertemperatuur en sprenkel hem royaal over de soep. U kunt overgebleven saus er apart bijgeven.

Het valt op dat het water niet als apart onderdeel in de ingrediëntenlijst voorkomt. Maar verder is het recept goed beschreven net als de andere gerechten in het boek. Dus waarom wilde die recensie niet vlotten?

“Geen van de recepten is echt moeilijk te maken. Ze kunnen misschien wat veel ingrediënten bevatten en wat tijd kosten, maar laat u daardoor niet weerhouden”, aldus de inleiding door Madhur. De achterkant meldt zelfs: “Madhurs recepten laten zien dat u niet uren in de keuken hoeft te staan om onvervalst Indiaas eten te koken.” Ik vermoed dat dát de crux is waarom een recensie op zich liet wachten. Want het kost wel degelijk behoorlijk wat tijd. Op zichzelf niet erg, maar ook de verkrijgbaarheid is een punt. Zelfs voor veelgebruikte ingrediënten blijkt dat lastig. Navraag leert dat mijn Indiase collega zijn spullen in Den Haag haalt.

Over die componenten gesproken, ik mis behoorlijk wat informatie ondanks een hoofdstuk ‘Over de ingrediënten’. Waar wel mijns inziens overbodige info staat hoe je tomaten moet pellen, maar geen woord over asafoetida, urad dal of rasampoeder om maar eens wat te noemen. Elders in het boek tref je wel uitleg aan over upma, poha en sooji die niet terugkomt in het eerder genoemde hoofdstuk.

Oké voor dit boek moet ik dus meer moeite (gaan) doen, qua tijd en qua ingrediënten. Voor dat laatste probleem is inmiddels een oplossing :-). Mijn collega gaat de maand december op familiebezoek in India en ik mag een boodschappenlijstje inleveren.

Wil je de authentieke (vegetarische) keuken van India ontdekken dan is dit een goed boek, maar je moet er dus wel wat moeite voor doen. De achterflaptekst is enigszins misleidend want snel klaar te maken zijn de meeste recepten zeker niet!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kitchen Table Happiness

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.