De tafelkunst van de mediterraanse keuken
Wat kun je verwachten van een Litouwse die met een Fransman uit de Provence is getrouwd en voor wie eten een bron van duende is - de kunst om je tot in je ziel te raken? Juist, een prachtig en bijzonder kookboek! Gintare Marcel heeft L' Art de la Table gemaakt in de geest van het samenkomen, rustig leven en de tijd nemen voor een heerlijke maaltijd. Zowel de Moorse, Marokkaanse, Franse als Italiaanse mediterraanse keuken komen aan bod. Daarnaast zijn prachtige door haarzelf gemaakte sfeerfoto's van typische zuid-Europese straatjes opgenomen in het boek.
De recepten in L'Art de la Table beginnen bij de ochtend om via apéro, lichte maaltijden en stukjes Italië over te gaan naar alledaags & feestelijk om vervolgens met fantastische desserts te eindigen. Maar niet nadat er nog een hoofdstuk onmisbare recepten en ideeën voor menu's volgen.
We hadden het zo mooi bedacht afgelopen weekend. De laatste groene asperges van het seizoen zouden in Gintare Marcel's salade met ovengedroogde tomaten en avocado gaan. En toen? Nou toen bleek dat de avocado de warmte niet had overleefd en de pijnboompitten al door iemand anders waren gebruikt (grrr). Op zichzelf geen probleem hoor, we hebben toch gegrilde asperge-salade gegeten met hazelnoten en zonder avocado. Maar ja, als je kookt voor een kookboekreview, is het wel de bedoeling om een recept exact na te maken.
Oké de asperge-salade ging dus niet door maar in plaats daarvan maakten we een ander seizoensrecept :-) Chocolade kersenijs. We zijn sinds de Zomerzoet recensie verslaafd aan yoghurt-honingijs en dit is een luxe variant geïnspireerd op Siciliaanse cannoli.
Chocolade-kersenijs
400 g volle Griekse yoghurt
150 g ricotta van schapenmelk of gewone ricotta
merg van 2 vanillestokjes
2-3 eetl honing
150 g verse kersen, gehakt
2 eetl pure chocolade, grofgeraspt (liefst met 70% cacao of meer)
Tijd 15 minuten
Porties 4
Meng de yoghurt, ricotta en het vanillemerg. Voeg honing naar smaak toe. Draai het mengsel in een ijsmachine of zet het in een afgesloten bakje in de vriezer; roer in dat geval gedurende 2-3 uur elke 30 minuten grondig door.
Roer tegen het einde van het proces de kersen en chocolade erdoor. Haal minstens 10 minuten voor het serveren uit de vriezer.
De foto's van de gerechten zijn ronduit om van te watertanden en hebben een romantische Franse sfeer. Nu eens niet de lichte Scandinavische stijl maar donker, bloemig en met brocante servies. Als vintage liefhebber en francofiel spreekt mij dit wel aan. Klassiek en modern gaan hand in hand. Je vindt zowel hartig als zoete gerechten in L'Art de la Table waarbij je geen uitgebreid assortiment keukengadgets nodig hebt, maar soms iets meer tijd.
Wil je meer weten over Gintare Marcel lees dan hier mijn interview met haar.
Reageer op deze recensie