Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Terroir uit Nederland

Zo, eerst maar eens een misverstand uit de weg ruimen. Voor Slow Food hoef je niet altijd uren de tijd te hebben, dat bewijst Liever Lokaal met een aantal snelle recepten. Wat heeft slow food met Liever Lokaal te maken? Nou, ze delen een aantal uitgangspunten: eten volgens de seizoenen en ervoor kiezen om de impact op de omgeving klein te houden, zelf kweken en af en toe wild te 'oogsten' bijvoorbeeld. En zo min mogelijk pakjes & zakjes natuurlijk.

Annette van Ruitenburg gebruikt zo veel mogelijk duurzame, niet ingevlogen, biologische producten die lekker, puur en eerlijk zijn. Een flinke uitdaging! Ik ben benieuwd hoe de wintermaanden er uitzien want aan het einde van de donkere dagen heb ik de bollen en knollen in mijn bio-pakket wel gezien. Inderdaad, dat blijkt nog niet mee te vallen. Dat januari en februari toch nog variatie bieden komt door wild, zoetwatervis, ingemaakt fruit en kaasfondue. Maar toch: hoe lekker smaken dan de groene blaadjes weer in april.

Het boek is ingedeeld in twaalf maanden en elke week komen twee keer vis, twee keer vlees en drie vega gerechten aan bod. Heel bijzonder; bijna iedere maand begint met een paddenstoelenrecept. Basisrecepten, wild, zoetwatervis, restverwerking, inmaken en –joepie- taarten staan er ook in. Maar liefst 365 recepten, voor iedere dag één. Het heeft drie jaar geduurd voor dit lokale logboek het licht zag, geheel indachtig de Slow Food-beweging.

Appel-perentaart met lavendel (30 oktober)
Laat een onvergetelijke indruk achter met uw homemade appeltaart. Stop er ter variatie ook eens onverwachte ingrediënten in zoals herfstframbozen, rozenblaadjes en lavendel.

300 g bloem
150 g witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
200 g koude boter
1 ei, losgeklopt
snufje zout
4 middelgrote goudrenetten
3 handperen
½ eetl. lavendelbloemetjes, gedroogd
50 g kristalsuiker
75 g amandelschaafsel
11/2 eetl. custardpoeder
evt. paardebloemgelei of abrikozenjam (zie blz. 428-429)

Meng de bloem, basterdsuiker, vanillesuiker, boter, de helft van het ei en het zout met de hand in een kom of in een keukenmachine tot een soepel deeg. Haal er eenderde af en leg dit verpakt in plasticfolie in de koelkast. Verhit de oven tot 200 °C. Bekleed een springvorm van 20 cm doorsnee met bakpapier. Rol het tweederde deel deeg uit en bekleed de vorm ermee. Zet hem afgedekt met folie in de koelkast.
Schil de appels en peren, snijd ze in partjes en schep ze in een kom voorzichtig om met lavendel, kristalsuiker en amandelschaafsel. Bestrooi de deegbodem met custardpoeder en schep de fruitvulling in de vorm. Rol het achtergehouden deeg uit, snijd er gelijkmatige repen van en leg ze als een vlechtwerk over de vulling. Bestrijk de deegrepen en de deegrand met het achtergehouden losgeklopte ei. Zet de vorm in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 1 uur gaar. Dek hem als hij te donker wordt af met aluminiumfolie. Garneer de taart na het afkoelen eventueel met paardebloemgelei of abrikozenjam.

Ook al sta ik veel en graag in de keuken er blijken talloze lokale dingen om te ontdekken; van steenbolk, edik en mergkool bijvoorbeeld had ik nog nooit gehoord. Behoorlijk wat van de ingrediënten zal je moeten bestellen bij de visboer of slager. Een vakman vindt dat leuk en jij hopelijk ook. Voor het recept heb ik gesmokkeld want ik was eerst van plan om ook echt het recept van de dag dat ik deze recensie schreef te koken, maar bij nader inzien vond ik de appel-perentaart toch leuker dan de zuurkool met mispels van 21 november. Bovendien heb ik geen mispelboom in de tuin. De aller- echt allerlaatste herfstframbozen gingen samen met de lavendelbloemen in de appel-perentaart en hij was zó op.

Liever Lokaal is een mooi luxe uitgevoerd kookboek met harde kaft, twee leeslinten en –ook belangrijk- lekkere foto’s. Bij ieder gerecht staat een inleiding en een actie. Die acties kunnen niet altijd á la minute: “zaai de lange mergkool in uw moestuin” zul je echt maanden voordat je het recept maakt moeten uitvoeren.
Een boek om niet alleen snel een recept in op te zoeken maar zeker ook slow in te lezen en inspiratie op te doen. Ga op lokaal avontuur!

www.kitchentablehappiness.nl

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kitchen Table Happiness

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!