Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Niet voor tere zieltjes

Lieke Roovers 21 november 2018 Hebban Recensent

Joyce Carol Oates (1938) is een alleskunner en veelschrijver. Ze pende onder andere al poëzie, romans, korte verhalen, non-fictie en toneelstukken. Hoewel ze ondertussen tachtig is, schrijft ze vrolijk verder. Met de zes verhalen verzameld in Night-Gaunts and Other Tales of Suspense laat Oates zien dat ze het kunstje nog steeds niet verleerd is.

Het boek opent met het gedicht ‘Night-Gaunts’ van H. P. Lovecraft wiens invloed ook duidelijk voelbaar is in het verhaal, eveneens genaamd ‘Night-Gaunts’, waarmee de bundel eindigt. Deze laatste vertelling druipt van de gothic horror. Het is niet een stijl waar Oates gebruikelijk in schrijft, maar daar is niets van te merken. De donkere, klassieke sfeer drukt subtiel zijn stempel op de verslechterende gemoedstoestand van de hoofdpersoon.

Het eerste verhaal uit de bundel, ‘The Woman in the Window’, gaat over een vrouw die naakt wacht op de komst van haar minnaar. Wie een zoetsappig avontuurtje verwacht, komt echter bedrogen uit. De liefde is allang vervlogen. Minachting en woede zijn de overgebleven emoties die de voormalige tortelduifjes nu voor elkaar koesteren. Het verhaal is gebaseerd op het schilderij Eleven A.M., 1926 van Edward Hopper waarop een vrouw, enkel gekleed in een paar schoenen, in een blauwe stoel zit en uit het raam kijkt. Des te vreemder is het dat er voor de cover van de bundel gekozen is voor een foto van een reconstructie van dit tableau in plaats van voor een afbeelding van het schilderij zelf. Vooral omdat er in het verhaal gesproken wordt over een blauwe stoel terwijl er op de (overigens prachtige) cover een rozig rode fauteuil prijkt.

Oates hanteert verschillende stijlen om in essentie dezelfde alledaagse onderwerpen te bespreken: lust, wrok en geweld. Moeiteloos verhaalt ze over de lelijke kanten van mensen. Wat gaat er schuil achter een glimlach? Wat gebeurt er zodra de gordijnen gesloten worden? Oates legt het genadeloos bloot. Karakters hebben regelmatig geen naam en als ze tóch een naam hebben dan worden ze desalniettemin vaak aangeduid met een omschrijving - the wife, the experimental subject etc. – of alleen de beginletter van hun naam. Hiermee creëert Oates afstand tot de personages, terwijl ze tegelijkertijd universeler worden. Ze worden gebruikt, bedrogen, uitgelachen, door ziekte geteisterd en nu slaan ze om zich heen. Soms worden de wreedheden behoorlijk beeldend beschreven, maar ook waar dit niet het geval is, is deze bundel absoluut niet geschikt voor ‘the faint of heart.’

Voor lezers die houden van een flinke dosis literaire crime en horror doorspekt met rake observaties over onprettige emoties, is deze bundel een absolute aanrader. Het meest schokkende is misschien wel hoe herkenbaar sommige van de meest weerzinwekkende gedachten en gebeurtenissen worden omschreven. Dat is het kenmerk van een ware meester.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Lieke Roovers

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!