Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Verrassende plantaardige recepten

Maaike Ebbinge 06 juli 2015

Wat schrijft Sarah Britton heerlijk leesbaar. Het lijkt net alsof je beste vriendin tegen je praat. Zij deelt alles vol enthousiasme met je. Haar teksten zijn aanstekelijk. Je krijgt zin om direct de keuken in te duiken. Ook wanneer je niet in het dagelijkse leven kiemen kweekt, alle rauwe bonen op voorraad hebt en het heel nauw neemt met het eten van onbespoten groenten. Trouwens, wanneer je dat wel wilt gaan doen, Sarah leert het je allemaal in haar kookboek My New Roots.
Door deze onderwerpen is het geen kookboek voor mensen die niet veel tijd aan eten koken kunnen of willen besteden. Je bent natuurlijk wel wat tijd kwijt wanneer je ook je eigen ghee, notenmelk en zadenpasta gaat maken. Ook al koop je deze producten kant-en-klaar dan nog gaat er een belletje rinkelen wanneer je bij de recepten geen bereidingstijden ziet staan. En wel tekens die aangeven wanneer je een dag of nacht eerder moet beginnen om te weken, fermenteren, kweken of rijzen.
Niet afgeschrokken? Zin om je handen uit je mouwen te steken? Zin om van de enthousiaste Sarah alles te leren over plantaardig eten? Lees dan verder over dit mooie boek.

Het boek is ingedeeld naar de vijf seizoenen. Vijf seizoenen? Ja, vijf. ‘Het is logischer om de zomer in tweeën te delen. In de vroege zomer oogsten we andere groenten dan in de nazomer. In de vroege zomer is het vaak voor het eerst echt warm, schijnt de zon fel en zijn de dagen lang. In de nazomer is het nog steeds warm, maar het licht wordt zachter, de dagen worden merkbaar korter en je voelt dat de herfst in aantocht is.’
Voordat Sarah met de recepten per seizoen begint, vertelt ze ons alles over haar eigen weg. Haar weg van ontwerper naar voedingsdeskundige en foodblogger (mynewroots.com) met als laatste resultaat: haar eerste kookboek.
Daarna worden de basis technieken goed en duidelijk uitgelegd: koken van gedroogde peulvruchten, granen, het maken van ghee, melk, pasta en het kweken van kiemen.
Na het lezen van alle recepten hoopt Sarah dat je alle producten die je wellicht nu in je voorraadkast hebt staan (denk aan suiker en bloem) langzaam wilt gaan vervangen voor de gezondere alternatieven. Met het opnieuw vullen van je kastjes helpt ze je in de laatste bladzijdes.

Dan de recepten. Elk seizoen is onderverdeeld in vier categorieën: ontbijt, kleine verleidingen, hoofdgerechten en zoete lekkernijen. Er staan in dit boek zo’n 100 recepten. Denk aan ontbijttaart met boekweit en vijgen, maispannenkoekjes met gember-pruimencompote, aubergine met miso-tahinglazuur of gegrilde grapefruit met gember, rozemarijn en macadamianotenroom.
Bij elk recept staat een mooie, serene foto die duidelijk weergeeft wat het einddoel kan worden. Alle foto’s zijn door Sarah zelf gemaakt. Elk recept opent met een inleidend stukje en eindigt met een ingrediënt in de spotlight. Zo worden alle ingrediënten besproken betreffende hun werking, kracht en gebruik.
Wat alleen wel jammer is,  de informatie per ingrediënt is niet opgenomen in het register. Je kan dus eindeloos zoeken naar informatie die je probeert terug te vinden nadat je die eerder gelezen hebt.

De recepten zijn uitgebreid. Hieronder dan ook alleen het recept voor de boekweitpannenkoek zelf.  Waarmee je hem kunt vullen, kan jezelf bepalen. Wat heb je in de groentelade liggen, wat komt er uit de moestuin rollen of welke groentes liggen er nu bij de supermarkt?
Of zoek een mooie salade op de blog van Sarah. In het boek vult zij de pannenkoek met een romige sperziebonen-koolsalade.

Alvast wat informatie vooraf: een boekweitpannenkoek bakt echt wel anders dan een ‘gewone’ pannenkoek. Oefenen dus. Proeft wel heel gezond en is erg lekker.

Boekweitpannenkoeken
Voor 4 pannenkoeken
60 gr boekweitmeel
1 groot ei
155 ml melk naar keuze (zoals noten-, zaden-, of rijstmelk)
1 eetl. edelgist
½ theel. fijn zeezout
kokosolie of ghee

1.    
Zeef het boekweitmeel boven een mengkom.
2.    
Klop het ei, de melk, de edelgist en het zout door elkaar in een andere kom. Klop dit mengsel met een garde door het meel en blijf kloppen tot het beslag mooi glad is.
3.    
Laat een grote koekenpan heet worden en doe er een beetje olie in. Zodra de olie is gesmolten, giet je ongeveer een kwart van het beslag in de pan. Laat het beslag in een dun laagje uitlopen over de bodem van de pan. Bak de pannenkoek ongeveer 5 minuten tot het oppervlak een beetje bubbelt en niet meer glanst. Keer de pannenkoek en bak de andere kant tot de pannenkoek gaar is. Herhaal dit met het overgebleven beslag en doe zo nodig wat extra olie in de pan.

Edelgist
Edelgist wordt gemaakt van het eencellige organisme Saccharomyces cerevisiae, dat wordt gekweekt op rietsuiker- of suikerbietmelasse. Na de oogst wordt de gist verhit om hem inactief te maken en het groeiproces te stoppen. Je kunt deze inactieve gist op geen enkele manier vergelijken met bakkersgist, want niets gaat ervan rijzen, ook je buik niet! Edelgist is van nature helder goudgeel en de smaak wordt vaak omschreven als kaasachtig. Daarom is dit ingrediënt een veelzijdig en lekker alternatief voor kaas, bijvoorbeeld in dressings en sauzen. Ik strooi graag wat edelgist over popcorn, salades, soep en belegde broodjes, maar ik roer ook weleens een beetje ervan door hummus, en andere hartige dips. Bewaar edelgist op kamertemperatuur in een glazen pot.

Eerlijkheid gebied te zeggen dat de edelgist vervangen is door Parmezaan. Edelgist is namelijk ‘een veelzijdig en lekker alternatief voor kaas’. Na dat gelezen te hebben, was die ene eetlepel snel vervangen.

Dan rest er nog om te zeggen dat het boek goed vertaald is! De stijl van Sarah lijkt goed getroffen. Haar enthousiasme, haar kennisoverdracht en haar manier om je te betrekken bij plantaardiger eten komen helemaal over.
Dit alles en de verrassende recepten (ook voor de ervaren ‘planteneter’) maken dat het een leuk, nieuw kookboek is.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Maaike Ebbinge

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.