Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Fantastische gids om je op weg te helpen

Maaike Ebbinge 16 december 2014

Hier ligt een zeer hip, rijk aan informatie en mooi vormgegeven boek op tafel. Vegan van Sue Quinn vertelt je alles over veganistisch eten en koken. Het boek is niet alleen een aanwinst voor veganisten. Het is leuk en leerzaam voor elke geïnteresseerde kok. Zo ook voor Sue Quinn zelf, want na het raadplegen van het internet kan je tot de conclusie komen dat zij zelf niet veganistisch is. Het maakt dus niet uit. Niet om veganistisch te koken en dus ook niet om er een kookboek over te schrijven!
Op ontdekkingsreis in een wereld die nog niet voor iedereen bekend is, maar wel met de dag hipper wordt. Het boek gaat niet over hippe superfoods, maar over het eten zonder dierlijke inmenging. Waar je bij vegetarisch eten nog wel de bijproducten van dieren gebruikt, denk hierbij aan melk, eieren, honing, is dat bij veganisme allemaal uitgesloten.
De basis van het veganisme wordt in dit boek duidelijk uitgelegd en je wordt op weg geholpen met het zelf maken van bijvoorbeeld boter, yoghurt, room en mayonaise. Wil je alleen maar inspiratie opdoen voor lekker en gezond koken dan laat je dit achterwege en ga je direct door naar de recepten. Er zijn recepten voor elke maaltijd op elk moment van de dag, allen voorzien van mooie, zeer aantrekkelijke foto’s.

Het enige minpunt aan het boek of eigenlijk aan de recepten is het gemis van smaakmakers. Wanneer je de recepten zit te lezen, denk je al “waar komt de smaak vandaan?”. Kijk bijvoorbeeld naar het recept Warme boerenkoolsalade met parelgort en gedroogde kersen; dit zijn ook alle ingrediënten met erbij een dressing. Tijdens de bereiding ben je al geneigd om knoflook en ui te gaan toevoegen en tijdens het eten mis je deze smaakmakers. Het idee zelf is super origineel en hoe fijn is het om een extra recept met boerenkool te hebben!
Zet dus zelf een paar extra ingrediënten op je aanrecht klaar en voeg ze waar gewenst toe. Bij het onderstaande recept lijkt er al veel meer toegevoegd te zijn, maar ook hier werd het eten smaakvoller met onze zelfgemaakt pikante jus (niet veganistisch).

Tomaten-auberginetaart met filodeeg
Veel mensen denken dat filodeeg met gesmolten boter bestreken moet worden, maar olijfolie werkt net zo goed. Dit gerecht is een soort hartige baklava. 

Voor 4 tot 6 personen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 35 minuten 

Voor het filodeeg:
4 el olijfolie, om te bestrijken, plus extra om in te vetten.
12 filodeegvellen 

Voor de auberginevulling:
400 gr aubergine, in blokjes
½ el fijn zeezout
2 lijnzaadeieren
75 gr broodkruim
50 gr zuivelvrije kaas, geraspt
2 el gehakte basilicum
100 ml olijfolie
2 teentjes knoflook, geperst
2 el gehakte platte peterselie
25 gr rozijnen
2 el pijnboompitten
versgemalen zwarte peper
zeezoutvlokken 

Voor de tomatenvulling:
2 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook
2 el tomatenpuree
8 rijpe tomaten, ontveld en in blokjes
een snufje kristalsuiker
2 el oregano
100 gr gedopte tuinbonen, vers of diepvries
versgemalen zwarte peper
zeezoutvlokken 

Vet een ovenschaal (30x20 cm) licht in met olie. Snijd de filodeegvellen op maat zodat ze op de bodem passen. Dek af met een schone, vochtige theedoek en zet apart.
Doe de aubergine in een vergiet, bestrooi met het zout en laat 20 minuten boven een kom uitlekken. Spoel af en dep droog.
Maak ondertussen de tomatenvulling. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan en bak de uien op middelhoog vuur tot ze zacht een goudbruin zijn. Doe de knoflook en de tomatenpuree erbij en bak een paar minuten mee. Voeg de tomaten, de suiker en de oregano toe en laat 10 minuten zachtjes koken. Doe de tuinbonen erbij, bestrooi met peper en zout en laat 5 minuten garen. Zet apart.
Maak de auberginevulling. Doe de aubergine in een keukenmachine en hak grof. Doe over in een kom en voeg de lijnzaadeieren, de broodkruim, de kaas, de basilicum, de olijfolie, de knoflook, de peterselie, de rozijnen, de pijnboompitten en peper en zout toe. Roer door.
Verwarm de oven voor tot 200°C. Bestrijk de 4 vellen filodeeg met olie en leg ze op elkaar. Leg ze in de ovenschaal en verdeel het tomatenmengsel erover. Bestrijk opnieuw 4 vellen filodeeg met olie en leg op de tomatenvulling. Schep het auberginemengsel erop. Maak een laatste laag van 4 vellen filodeeg en leg erop. Bestrijk met olie en bak 35 minuten in de oven tot het deeg goudbruin en gaar is. Serveer warm.

Het is mij echt niet gelukt om de tomatenvulling en de auberginevulling in 10 minuten te maken. Maar hè, dat is een klein detail en tot die conclusie was je al gekomen tijdens het lezen van het recept.
Aangezien wij niet veganistisch zijn (en maar één van ons vegetarisch) hebben we wel gewone eieren en gewone kaas gebruikt. En met gewone bedoel ik dan dierlijke.
Het lijnzaadei staat voorin het boek uitgelegd in het hoofdstuk ‘Zo maak je een recept veganproof’. Voor 1 lijnzaadei:
Klop 1 el gemalen lijnzaad met 3 el warm water en laat dit 15 minuten afkoelen voor gebruik. Het mengsel moet de stroperige consistentie van eieren krijgen.
Dit klinkt helemaal niet ingewikkeld en had achteraf dus prima gekund. Voor de volgende keer!

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Maaike Ebbinge

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!