Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Feest aan de rijsttafel!

Maaike Ebbinge 30 november 2015

Heerlijk die kookboeken waarin “oude” keukens snel worden vastgelegd voordat de recepten samen met onze oma’s voor altijd verdwijnen. Zo was Melk & Dadels (vorig jaar De Gouden Garde publieksprijs) het boek over de Marokkaanse keuken. En nu ligt het boek Zoals alleen oma dat kan, authentieke familierecepten uit de Indische keuken, in de winkels.

Wat heerlijk, deze nieuwe trend. Want wat een mooie kookboeken levert het op. Het zou eeuwig zonde zijn wanneer deze recepten niet bewaard zouden blijven.

Dit kookboek is naar aanleiding van het gelijknamige tv-programma van Danny Jansen. Het is het tweede kookboek van Danny Jansen. Hij heeft onlangs de Hebban.nl publieksprijs 2015 gewonnen voor zijn eerste kookboek Danny’s Azië.

Zoals alleen oma dat kan, is opgebouwd rondom zes oma’s. Ieder van hen stelt haar eigen rijsttafel samen. Dat levert een mooie verzameling gerechten op. De gerechten staan daardoor niet gegroepeerd per maaltijdsoort of type ingrediënt. Neem dus ruim de tijd om het boek geheel door te bladeren voordat je je eigen rijsttafel samenstelt. Maar wees gerust dit is zeker geen straf maar een groot lees- en kijkplezier.

Achterin het boek staat gelukkig wel een heel duidelijk register waarin alle gerechten terug te vinden zijn.

In het register valt op dat de kip en de rundvlees gerechten het meest aan bod komen. Daarnaast dat  er maar twee rijstrecepten in staan en je voor desserts hier ook niet hoeft te zijn. Gerechten met varkensvlees, vis en schaaldieren  of groenten zijn goed vertegenwoordigd.

Danny kookt met elke oma gezellig en vrolijk mee. De vele, mooie foto’s laten een groot familiefeest zien. Gezellig. Je krijgt direct zin om aan te sluiten of anders zelf een feestje te organiseren. Danny zelf voegt als laatste ook allerlei ideeën aan voor de rijsttafel.

Maar wat is nu de rijsttafel?
De rijsttafel. Een tafel vol heerlijkheden. Soms met wel twintig verschillende schotels. Dat is waar iedereen aan denkt bij een Indische rijsttafel.
Echter, de Indische rijsttafel zoals wij die kennen, is een typisch Hollands gebruik en stamt uit de tijd dat Indonesië nog een kolonie van Nederland was.
Nederlandse families lieten graag zien hoe voornaam en rijk ze waren door de ‘kokkie’ de tafel vol te laten zetten met gerechten.
Het traditionele Indische gezin at liever gewoon rijst met een bijgerecht en wat groente.

Dit kookboek leent zich natuurlijk voor beide. Je kunt het gebruiken voor een doordeweekse avond maar dus ook uitstekend om je eigen rijsttafel te componeren.
Onderaan de pagina van het recept staan hele leuke, duidelijke tekentjes. Het hoofdingrediënt wordt aangegeven, een klokje wanneer het een snel gerecht is en het aantal pepertjes om de hitte aan te geven. Niet onbelangrijk bij de Indische keuken.

Bij het onderstaande gerecht staat een kipje en één pepertje. Duidelijker kan het niet.

Ajam Mosterd
Mosterdkip
Dit kipgerecht is extra lekker voor kinderen, want het heeft een heerlijk zachte mosterdsmaak. Het kleine beetje pit is van de sambal, maar die kun je ook weglaten als je wilt. Het recept heeft Oma Irene zelf verzonnen.

Bijgerecht 4 personen
Bereiden: ca. 50 minuten
Ingrediënten
500 g kipfilet
2 el ketjap manis
klontje boter
2 uien
4 teentjes knoflook
3 el fijne mosterd
1 el sambal oelek
sap van 1 citroen
suiker naar smaak
Extra nodig: wadjan

BEREIDEN
Marineer de kipfilet circa 30 minuten met ketjap en een beetje zout en versgemalen peper.
Verhit boter in een wadjan en bak de kip rondom goudbruin. Snijd de kip in reepjes. Pel en snipper de uien. Pel en snijd de knoflook fijn. Bak de uien en knoflook 3 minuten in de boter waarin de kip is gebakken en meng de mosterd en sambal erdoor.
Voeg de kipreepjes, het citroensap en een scheutje water toe en meng goed door elkaar. Laat het geheel op laag vuur in 5-10 minuten gaar worden en breng eventueel op smaak met suiker.

Wegwijs in de Indische keuken is het laatste hoofdstuk en legt alle ingrediënten van de keuken uit. De bekende en onbekende. Wellicht moet je een keer naar een toko toe om alle ingrediënten in huis te halen. Heb je ze eenmaal dan kan je voor altijd aan de slag.

Er wordt over Indisch koken gezegd dat het veel werk is en ingewikkeld. Dit boek laat zien dat het niet (te) moeilijk is; gewoon lekker en veilig de recepten volgen. Maar tijd kost het wel. Daar kan zelfs Danny Jansen niets aan veranderen!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Maaike Ebbinge

Gesponsord

Het waargebeurde oorlogsverhaal van een Joodse kleermakersfamilie. Een nieuw spraakmakend boek van Frank Krake. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.