Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Heerlijk, makkelijk en snel

Marieke Pulles 10 november 2015

The Dumpling sisters zijn zussen en hobbykoks die via een blog en youtube-filmpjes de wereld hebben kennis laten maken met het bereiden van Chinese gerechten. Hun vader had een eetkraam op de markt waar het hele gezin in meehielp. Amy is chemie gaan studeren en Julie criminologie, maar na hun afstuderen zijn ze terug gekeerd naar hun culinaire roots. Voorafgaand aan de recepten, worden de verschillende Hau gum (mondgevoel) uitgelegd.

Er zijn 10 mondgevoelens uitgelegd, deze zijn wat ingewikkelder dan wij in het westen gewend zijn. Er is niet gewoon zacht, nee zacht als marshmallows of fluweelzacht als broodpudding. Het is wel duidelijk dat de Chinezen veel aandacht hebben voor hun gerechten als er zoveel verschillende termen zijn om ze te beschrijven. Verder zijn er nog tips, zuiveringszout zorgt er bijvoorbeeld voor dat vlees mals wordt.

Eerst komen de dumplings, dat kan ook eigenlijk niet anders als je jezelf The Dumpling Sisters noemt. De enorme variatie is erg prettig. Tijdens de workshop die ze in Nederland hebben gegeven, zijn  de varkensdumplings gemaakt van pagina 30. 

Culinair recensente Maaike Ebbinge was hier bij en schreef een verslag voor Hebban. Het nadeel van dumplings is dat het veel werk is. Het vouwen van de dumplings is een lastige klus. De blijdschap is groot als ze dicht blijven tijdens het koken. Het recept van de varkensdumplings is makkelijk te volgen. De verkrijgbaarheid van sommige ingrediënten kan lastig zijn als je een in een kleine plaats woont. 

In overige hoofdstukken worden snelle en makkelijke recepten behandeld, recepten om te delen, noedels, feestmaaltijden en als laatste chinees gebak. Bij het bladeren langs de recepten, loopt het water al in de mond. Chinese gerechten zijn favoriet hier, dus wordt het lastig kiezen, wat dan te koken. Na de bewerkelijke dumplings gaat de voorkeur uit naar iets makkelijks. En dan na de zoveelste keer bladeren springt de kip met cashewnoten eruit. 

Kip met cashewnoten

Voor 2 personen

200gr kipfilet, in hapklare blokjes
2 1/2 el plantaardige olie
80 gr cashewnoten
1/2 el gemberwortel fijngesneden
4 champignons, gehalveerd
1/4 groene paprika, 1/4 rode paprika en 1/4 gele paprika, de zaadijsten verwijderd en in repen (je kunt ook slechts 1 kleur gebruiken).
1/2 ui, grofgesneden

gestoomde jasmijnrijst om te serveren.

voor de marinade
1/2 tl zuiveringszout
3/4 tl maizena
2 snufjes zout
1/4 tl lichte sojasaus
1/2 el Shaoxing-rijstwijn
voor de saus
1 1/2 el oestersaus
1/2 tl Shaoxing-rijstwijn
1 snufje zout
3 snufjes gemalen witte peper.

Leg de blokjes kip in een grote kom, voeg de ingrediënten voor de marinade en 1/2 eetlepel water toe en roer goed. Dek af en zet 20 minuten koel weg.
Verhit 1 1/2 eetlepel van de olie ineen kleine steelpan op middelhoog vuur. Leg een cashewnoot in de olie. Als de olie bruist en de noot niet meteen bruin wordt, voeg je de rest van de noten toe en bak je ze goudbruin. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Meng alle ingrediënten voor de saus in een kleine kom, voeg 1 1/2 eetlepel water toe, roer goed en zet opzij.
Verhit 1/2 eetlepel van de olie in een wok op hoog vuur en roerbak de gember tot hij heerlijk geurt. Voeg de champignons en 1 eetlepel water toe en roerbakken tot al het water is verdampt. Voeg de paprika’s, de ui en nog 1 eetlepel water toe, temper het vuur tot middelhoog en roerbak tot het water is verdampt. Schep de groenten uit de wok en zet opzij.
Veeg de wok schoon met keukenpapier, voeg de overgebleven 1/2 eetlepel van de olie toe, verhit op hoog vuur en roerbak de kip. Stop af en toe enkele seconden en spreid de kip dan in één laag uit op de bodem van de wok. De kip moet gaar, mooi dichtgeschroeid, maar nog mals zijn. Voeg de groenten weer toe aan de wok en roerbak nog 30 seconden.
Temper het vuur tot middelhoog, voeg de saus en driekwart van de cashewnoten toe en roerbak 1 minuut tot de saus goed warm is. Serveer met gestoomde rijst en bestrooi met de rest van de cashewnoten.

Het is inderdaad een heel snel en makkelijk gerecht. De hoeveelheid is perfect, het gerecht gaat schoon op en het was ruim voldoende. Na het klaarzetten van alle benodigdheden en ingrediënten, kost het letterlijk maar een paar minuten om klaar te maken. Het marineren van de kip en rijst koken duurt het langst. De wok stond zo heet dat de gember bijna verbrandde, goed opletten dus. De kip is heerlijk van smaak en de combinatie van de ingrediënten is top.

Dan nu een poging tot het benoemen van de mondgevoelens. Het gerecht heeft song (verfrissend knapperig) en waat (zijdezachtheid van het vlees). Het is de zusters gelukt om de recepten zo op te schrijven zodat iedereen ze kan maken. Echt een aanrader voor iedereen die nou eens zelf Chinees eten wil koken. Dat is veel lekkerder dan halen!!!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Pulles

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!