Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Veertien verhalen, veertien landen

Marieke Scheers 03 april 2019 Hebban Recensent

Boris Ottokar Dittrich (1955) is een Nederlands mensenrechtenactivist, jurist, oud-politicus en schrijver. Sinds 2007 werkt hij voor mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Hij schrijft non-fictie, romans en thrillers. Dick Matena (1943) is een Nederlands striptekenaar en scenarist van stripverhalen. Hij schreef het voorwoord in De wereld rond met Boris Dittrich en zorgde voor de illustraties die de verhalen begeleiden.  

Boris Dittrich woonde onder andere in Amsterdam, New York en Berlijn en reist voor zijn werk de hele wereld over. Hij schreef columns over zijn reizen die werden gepubliceerd in het emigratiemagazine VertrekNL Deze columns zijn verzameld in deze bundel. Veertien verhalen met bijzondere gebeurtenissen gekoppeld aan veertien landen.   Dat de mensenrechten Dittrich aan het hart gaan, blijkt al direct uit het eerste verhaal. Het gaat over misstanden bij emigratie. Over de buitenlandse arbeiders in Abu Dhabi die bij binnenkomst in het land eerst een jaar gratis moeten werken en die vervolgens worden gestraft en berooid het land uit worden gezet als ze gaan staken omdat ze na een jaar nog steeds geen salaris krijgen. Of de Pakistaanse Yasmeen die bij haar schoonmoeder in Rotterdam komt te wonen en wordt misbruikt als huisslaaf. Het is 2019, maar deze onmenselijke praktijken blijken nog steeds voor te komen.  

De columns die daarna volgen, zijn positief en vaak grappig. Zo schrijf Boris Dittrich bijvoorbeeld over twee plaatsen die dezelfde naam hebben, maar totaal aan de andere kant van de wereld liggen. Het kan leiden tot een hele andere reisbestemming dan die was bedoeld met alle gevolgen van dien. Ook de gastvrijheid van de Spanjaarden, de behulpzaamheid van de Duitsers en een grappige verspreking met zijn naam Boris Dittrich versus Boris Pasternak tijdens een 4 mei toespraak zijn onderwerpen waar in deze bundel over wordt geschreven.  

Boris Dittrich weet de gebeurtenissen waar hij getuige of onderdeel van was, gedetailleerd en met humor te beschrijven. In een column van twee pagina's weet hij precies het juiste uit te drukken in de beperkte ruimte die hij heeft. Hij heeft een heel fijne schrijfstijl en de illustraties van Dick Matena zijn grappig en herkenbaar en vullen de verhalen perfect aan.   Bijna alle verhaaltjes brengen een glimlach op het gezicht van de lezer. Toch sluit de bundel opnieuw met een serieuzere column over mensenrechten in China. De witte vlinder staat daarin voor hoop, hoop die hard nodig is voor de inwoners van China, want er zijn nog steeds veel misstanden in dat land.  

De wereld rond met Boris Dittrich is een kleine bundel met veertien verhalen die helaas veel te snel uit is. De afwisselende verhalen over op het oog eenvoudige gebeurtenissen in het buitenland met de tekeningen van Matena zijn een goed geslaagde combinatie dat prettig leest. Dat de boodschap van niet wegkijken bij misstanden en opkomen voor mensenrechten erin is vervlochten, maakt dat het boek ook na het lezen nog tot nadenken stemt.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur