Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Geweldig verhaal vol humor en avontuur

Marieke Scheers 23 mei 2019 Hebban Recensent

In de jaren 1972 tot en met 1976 was Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? een tv-serie, gebaseerd op het Duitse sprookje De Rattenvanger van Hamelen. De serie was geschreven door Harrie Geelen en bestond uit 45 afleveringen. Na de serie kwam er in 2003 een musical en nu is er de trilogie.  

De veelzijdige Geelen (1939) is een Nederlands animator, dichter, illustrator, regisseur, (scenario)schrijver, stemacteur, tekenaar en vertaler. Hij is de geestelijk vader van de tv-serie Hamelen, maar ook Oebele en Q&Q komen van zijn hand. In 2018 kwam het boek Op weg naar Voorgoed uit, een eerste deel van een een trilogie waarin alles zit waar Harrie Geelen niets mee kon in de tv-serie door saaie dingen als zwaartekracht, gebrek aan ruimte en geld. Het leverde een boeiend, avontuurlijk en onvergetelijk verhaal op. Het tweede en derde deel van deze trilogie zijn gebundeld in een tweede boek: Voorgoed weg (2019) en het verhaal gaat verder waar deel één ophield.  

Het tweede boek van de trilogie omvat twee delen: De bruiloften van Tor en Grootmoeder van het kwaad, waarbij deel twee 600 pagina's telt en deel drie 'slechts' 320. Het levert een lijvig boek, maar het is goed te hanteren. Het boek start met een aantal brieven gelijk gevolgd door het eerste hoofdstuk dat nummer 99 heeft. Geen los te lezen boek dus maar een directe aansluiting op het eerste deel dat ophield bij hoofdstuk 98. Harrie Geelen valt de lezer niet lastig met herhalingen over wat er in deel een gebeurde, maar gaat gewoon verder met het verhaal, ervan uitgaande dat de personages en gebeurtenissen bekend zijn en vers in het geheugen liggen. In het boek zijn tussen de teksten van Hamelen door liedjes opgenomen wat het verhaal compleet maakt. De verklarende woordenlijst als afsluiting is vooral erg grappig.

De opbouw is gelijk aan het eerste deel, een hele reeks gebeurtenissen die elkaar in een hoog tempo opvolgen. Door de grote hoeveelheid personages zijn er constant perspectiefwisselingen waarbij ieder een deel van een avontuur beleeft, wat later weer aansluit bij gebeurtenissen van de anderen. Het is tijdens het lezen dus goed opletten, mede door de grote diversiteit van de personages. Want nimfen, kabouters, aardlingen, meermannen, gnomen, heksen en vele andere Voorgoed-bewoners hebben allen hun eigen eigenaardigheden. Onzichtbare paarden en hofdames, reizende pompoen, vliegende tapijten en hutkoffers, al lezende leer je de diverse wezens en gebruiken kennen en alles komt heel normaal over, op een of andere manier word je als lezer het leven van Voorgoed ingetrokken en hoe groot de onzin ook is die je leest, alles is te begrijpen en klinkt gewoon en logisch.  

"De prins glimlachte bitter. ‘U wilt dat wij naar haar toe gaan? Na klokslag Trol? Als Kalkedot voorbij is? En Troel terug? Lang en breed? Want Fee Kalfsvel woont wijd wijd weg, mensje. Wijd wijd wijd. Zij is zo oud dat zij onvindbaar is. Vergeet haar.’"  

Het boek zit vol humor en taalgrapjes. Geen uitdrukking of kinderliedje is veilig voor Harrie Geelen, alles wordt gebruikt en omgebogen tot normale situaties of benamingen. Zo is er een Hertogin Falda van Rier en Rom, en is er een snorvormig bos en woud Neus & Lippen. Net als in het eerste boek zijn ook in dit boek rode lijnen aanwezig waaromheen alle andere avonturen zich afspelen: De wens van Prins Tor om te trouwen met Prinses Madeleine en de zoektocht naar en de strijd tegen De grootmoeder van het kwaad. Maar er gebeurt zoveel meer en alles is even bijzonder en bizar, maar vaak vooral erg grappig.  

Voorgoed weg is een ongelofelijk en geweldig verhaal vol humor en avontuur, waarbij de lezer één wordt met de bewoners van Voorgoed. Een sprookje voor volwassenen waarin iedereen weet dat mensen niet bestaan, al zijn ze daar in Voorgoed inmiddels niet meer zo heel erg zeker van.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur