Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Vlaamse nostalgie

Marieke Scheers 25 februari 2019 Hebban Recensent

Het mag duidelijk zijn, Korneel de Rynck (1986) historicus en schrijver heeft veel onderzoek gedaan voor zijn nieuwste boek Vroeger was alles anders (2018) met de ondertitel Het dagelijks leven in België vlak voor de golden sixties. Hij werd geïnspireerd door Gouden jaren van Annegreet van Bergen die in haar boek het leven in Nederland beschrijft dat veranderde vanaf 1950 door de welvaartsgroei. De Rynck kiest in zijn boek voor het beschrijven van het leven in België in die jaren vijftig omdat hij het leven wilde laten zien zoals het was voordat de stroomversnelling van ontwikkelingen het leven veranderde in de jaren zestig en verder. Hij zegt in het dankwoord dat hij maandenlang bezig is geweest met zoeken en puzzelen."Het was zowel lastig als boeiend". De lijst met bibliografie achterin is tien pagina's lang.  

Het boek Vroeger was alles anders is een heerlijk boek voor hen die heimwee hebben naar het leven van vroeger, of zij die nieuwsgierig zijn naar hoe het leven was dat onze grootouders leefden zonder alle gemakken van de moderne tijd. Een boek om geheel ondergedompeld te worden in nostalgie. Het leven was in de jaren vijftig zoveel eenvoudiger, maar ook veel zwaarder. Lange werkdagen, weinig afwisseling in voeding en de gezondheidzorg was nog niet ontwikkeld. Er waren weinig auto's en de tv was net in opkomst. Apparaten om het huishouden te vergemakkelijken ontbraken, maar die kwamen er wel in de vorm van een eerste eenvoudige wasmachine. De telegram en de brief waren de beste communicatiemiddelen. Er waren maar weinig mensen die een telefoon hadden en telefonistes zorgden nog voor het maken van verbinding.  

In tien hoofdstukken wordt de situatie in de jaren vijftig uitgebreid beschreven onderverdeeld in: Eten, Wonen, Huishouden, Opvoeding, Seksualiteit, Mobiliteit, Communicatie, Gezondheid, Werk en Vrije tijd. Het geeft zo een compleet beeld van het leven in die tijd en aangevuld met de vele foto's is de sfeer van de jaren vijftig in het boek compleet.   Het boek geeft regelmatig verbazingwekkende feitjes. Zo had de verzorging van het gebit geen prioriteit. Mensen lieten alles trekken en kozen voor een kunstgebit en parodontitis (tandvleesontsteking) kon een dodelijke afloop hebben. Met verwondering is ook te lezen hoe de eerste files ontstonden op de eerste 'snelweg' die naar zee voerde. Om de files in te dammen werden de vier rijbanen in de ochtend eenrichtingsverkeer naar zee, en in de avond eenrichtingsverkeer richting Brussel.  

Het leven in België staat centraal in Vroeger was alles anders. Voor de Vlaamse lezer zijn het herkenbare situaties, gebruiken en namen van bedrijven en organisaties. Voor de Nederlandse lezer is het een interessant stukje Belgische geschiedenis met een hoop overlap tussen de Nederlandse en Vlaamse gebruiken, maar nog meer dan genoeg om zich over te verbazen zoals het werken in de mijnen, de kinderkampen en de reisjes naar Lourdes.  

Het boek is zeer aangenaam om te lezen. Korneel de Rynck heeft een fijne vertellende schrijfstijl en maakt gebruik van citaten uit interviews die hij heeft gedaan voor zijn boek. Daardoor gaan de jaren vijftig in België nog meer leven voor de lezer.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur