Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Bullshit bingo!

Goede schrijvers vermijden clichés. Japke-d Bouma (1970), waarbij de d staat voor Doutzen, schreef er een heel boek over. Ze pleit voor stoppen met al die kantoorclichés en gewoon weer lekker aan het werk gaan. Bouma schrijft wekelijks columns over taal in nrc.next en NRC Handelsblad. Eerder schreef zij het boek: Gids voor de kantoorjungle (2013) en Uitrollen is het nieuwe doorpakken (2016). Werken doe je maar thuis komt naar verwachting deze zomer uit.

Alle dingen die voorheen prima werkten, heten nu ineens heel anders. Veelal zijn we niet alleen raar gaan praten op kantoor, we zijn ook raar gaan doen. We zijn steeds weer opnieuw het wiel aan het uitvinden. In 41 columns, die eerder gepubliceerd zijn in nrc.next en NRC Handelsblad, brengt Bouma je volledig op de hoogte van de kantoortaal anno nu. Met dit boek in de hand kun je overal over meepraten en ben je een vet coole kantoorgast!  

De ergste kantoorclichés worden breed uitgemeten in geschreven spreektaal, zo nu en dan heerlijk grof. Het lijkt wel cabaret. Dit moet wel een lach op je gezicht toveren. Bouma neemt uitspraken zó letterlijk waardoor er hilarisch situaties ontstaan. Zeker wanneer je als lezer het tafereel visualiseert; ‘Zelfsturende teams, daar stapt iedereen zonder veiligheidsgordels in’. En als Bouma zelf mag weten waar ze heen stuurt, komen we met z’n allen in de kroeg uit.  

Durf te dromen! Een veel gehoorde uitspraak. Bouma is blij dat ze niet hoeft te dromen op kantoor. Want dan: ‘... zou ik geregeld in mijn blootje een presentatie staan te geven op de afdeling sales of hevig tongzoenend met mijn baas naast de kroketten staan. Want zulke dingen gebeuren er in dromen.’ Maar hoe moet het dan wel? Aan het eind van iedere column geeft ze in een grijs kader weer hoe het dan wél moet. Een down-to-earth advies, om maar in de Engelse termen te blijven. Het boek staat vol met Engelse begrippen, bijvoorbeeld start-up: je bent zelf een start-up, elke dag als de wekker gaat en je weer aftaait naar je werk! Content, agile, scrummen, jeukwoorden ten voeten uit! Met papadag met stip op nummer één. Achterin vind je enkele invulbladen voor jouw eigen kantoorclichés.

Ga lekker zelf in je kracht staan is een zeer actueel, dolkomisch en recht voor z’n raap opgetekend boekje. Laten we hopen dat dit veel kantoormanagers en medewerkers bereikt. Misschien gaan we dan met z’n allen weer normaal doen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marjan van Druenen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur