Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een slechts spannend eerste deel  

Marloes 12 februari 2019 Auteur

In de jaren waarin de wereldvrede wellicht op een balanceerkoord komt te staan, lijken boeken als Gewoon geen bullshit van Will McIntosh prachtige waarschuwingen. McIntosh beschrijft in zijn tweeluik het Amerika van de nabije toekomst: een oorlog heeft het land doen veranderen. De president heeft de volledige macht, scholen zijn dicht en nepnieuws overheerst de dagelijkse standaard. Sam en zijn vrienden werken in het geheim aan een leugendetector. Daarmee zetten ze hun leven op het spel. De YA-roman, vertaald door Lia Belt, is als een mes dat lijkt te snijden aan twee kanten: enerzijds bevat het een spannend verhaal, anderzijds dient het als een regelrechte waarschuwing richting de maatschappij.    

Sam, Boob, Rebe, Baquiet, Theo en Molly werken aan een uit de hand gelopen natuurkundeproject. Nu de school door geldgebrek gesloten is, stoppen ze al hun vrije minuten in het bouwen van een leugendetector. Het grootste deel van de groep doet het om geld te verdienen en rijk te worden. Theo wil de wereld verbeteren: weg met de bullshit.    

Al snel wordt de groep lastiggevallen door Leaf. Hij biedt immense bedragen om de detector over te kopen, maar de jongeren weigeren. Dit komt hun duur te staan. Terwijl de jongeren ontdekken dat het delen van geheimen problemen kan veroorzaken, start Leaf een klopjacht op de bouwers van het voorwerp dat hij in handen wil hebben. Een nieuwe oorlog ontketent, in een voor de lezer nieuwe wereld.     

De door McIntosh geschapen wereld is helaas niet de wereld waarin een lezer op kan gaan. Waar een dystopische roman, want tot die categorie zou Gewoon geen bullshit kunnen behoren, krachtig wordt door de volledige weergave van een nieuwe wereld, beperkt McIntosh zich tot het slechts op enge manier beschrijven van de omgeving waarin Sam en zijn vrienden zich voortbewegen. Als lezer blijf je wandelen in de maatschappij van nu, met slechts een paar andere ‘kenmerken’, die automatisch aandoen als ‘bizar’ of ‘vreemd’. Het blijkt een enorm gemis, als je kijkt naar het verhaal, want elementen als de mechanische ontwikkelingen en de maatschappelijke problemen landen op die manier niet en Gewoon geen bullshit krijgt daardoor iets zeer ongeloofwaardigs.    

Dit sijpelt door in de op zichzelf actievolle plot. McIntosh beschrijft een spannend verhaal waarbij moord, doodslag, spionage en geweld belangrijke steekwoorden zijn. Tegelijkertijd probeert hij thema’s als nepnieuws en machtsmisbruik aan de orde te laten komen. Binnen het ene gebied, het scheppen van een spannend verhaal, blijkt hij succesvol. Gewoon geen bullshit bevat een hoog tempo, veel spannende gebeurtenissen als achtervolgingen en spionage, speelt zich af op diverse mysterieuze plekken en wordt gekenmerkt door de strijd tussen goed en kwaad. Vanaf de eerste bladzijde ontvouwt zich een criminele wereld die al snel meedogenlozer blijkt te zijn dan van tevoren werd gedacht.    

Enige boosdoener binnen dit toch wel actievolle geheel is het tempo dat McIntosh steeds verder opschroeft tot het de grens van het ‘effectieve’ overschrijdt. Gebeurtenissen die indrukwekkend kunnen zijn, of de lezer kunnen ontroeren, vallen zo naar de achtergrond, waarmee het boek direct een belangrijke vorm van kracht verliest.    

Jammer genoeg faalt het verhaal daardoor ook op het gebied van thematiek. Geen enkel thema krijgt de aandacht die het zou moeten krijgen. Nepnieuws, een meer dan interessant onderwerp, wordt zijdelings gebruikt en ook het machtsmisbruik door de president komt nauwelijks naar voren. De aandacht ligt duidelijk bij het creëren van een spannend en supersnel verhaal. Zelfs het vraagstuk vanuit de jongeren zelf – is de waarheid weten wel hetgeen je écht wilt – blijft half uitgewerkt. Elke vorm van waarschuwing richting de maatschappij wordt zo tenietgedaan.    

Gewoon geen bullshit wordt daarmee een actievolle roman die geschikt is voor sensatiezoekers. Een open einde dat de perfecte cliffhanger in het geheel bevat sluit daarmee naadloos aan bij het toch al ontstane idee: McIntosh zet spanning boven alles. De kracht van de dystopie verdwijnt, helaas.    

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marloes

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!