Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Prima afsluiter, maar geen verrassingen

Marvin O. 23 maart 2019

Aan alles komt een eind, en zo ook aan de Draconis Memoria-serie. Na twee uitstekende delen sluit Anthony Ryan (1970) de trilogie af met Het keizerrijk van as, waarvan de lezer, gezien de kwaliteit van wat vooraf ging, niet anders verwacht dan naar een superspannend einde geleid te zullen worden zonder losse eindjes en zonder ongeloofwaardige heksentoeren om alles aan elkaar gelijmd te krijgen. Een vorige trilogie van Ryan, In de schaduw van de raaf, stelde in dat opzicht wat teleur want het laatste deel had enkele minder geslaagde kunstgrepen nodig om het verhaal af te kunnen sluiten.  

Het keizerrijk van as, opnieuw vertaald door Niels van Eekelen en Jet Matla, bevat net als het voorgaande deel geen inleiding. Opnieuw veronderstelt de auteur dat de lezer de verhaallijnen van de vorige boeken in het hoofd heeft zitten. De opmars van de Witte Draak dreigde, naarmate het tweede boek vorderde, steeds meer op een ramp uit te draaien voor de mensen die er, verdeeld in meerdere rivaliserende rijken, niet in slaagden zich te verenigen tegen deze allesvernietigende vijand. Aan het einde dook bovendien nog een verrassende nieuwe bondgenoot voor de draken op waarvan de identiteit niet onthuld werd. De schrijver hield het bij “een jonge vrouw die door de Witte Draak begroet werd als een geliefde”.  

De identiteit van deze vrouw wordt vrij snel in het derde boek onthuld. Ze krijgt geen aparte verhaallijn maar wordt geïntegreerd in die van Sirus, die het gezichtspunt van de draken vertegenwoordigt. Zijn rol is zelden belangrijk; hij is vooral nodig opdat de schrijver kan laten zien waar de Witte Draak mee bezig is. Maar net deze visie maakt zijn personage boeiend. Jammer genoeg wordt Sirus’ naam meermaals foutief vervangen door Clee, wat stoort en voor enige verwarring zorgt tijdens het lezen. De andere drie hoofdpersonages blijven trouw op post. Er worden afwisselend hoofdstukken toebedeeld aan Heilmoer, aan de net genoemde Clee en aan Lizanne, die blijven proberen om een offensief tegen de draken op gang te brengen.  

Clee en Lizanne zijn de interessantste hoofdpersonages. Dat was in de vorige boeken al zo. Het derde hoofdpersonage, Heilmoer, bleef in het eerste boek wat op de achtergrond, kreeg in boek twee een grotere maar nog steeds minder bepalende rol, en komt ook in dit laatste boek nooit echt uit de verf. Dit is nochtans een dankbaar personage want het geeft Ryan de mogelijkheid om een deel van de verhaallijn naar de zeeën te verplaatsen, wat de fantasywereld opentrekt. Maar Heilmoer blijft voornamelijk van hot naar her varen, onderweg af en toe een strijd uitvechtend met de blauwe draken die het water als habitat hebben. Ryan laat na er nog wat nieuws mee te doen.  

Het zal geen enkele lezer verbazen dat dit boek toewerkt naar een allesbepalende eindstrijd tussen mens en draak. Clee heeft nog een korte queeste af te werken, want hij sleept al enige tijd een drakenei met zich mee dat een bestemming nodig heeft, en samen met de tienduizend jaar oude Kriz wil hij nog op zoek naar bijzondere kristallen waarmee de oorlog misschien beslecht kan worden. Zodoende leert Clee de ware aard van de draken kennen, en ontdekt hij waarom witte en zwarte draken anders zijn dan de gekleurde. De queeste is het enige rustpunt van belang in het boek.  

De aanloop naar de eindstrijd tussen de mensen en de Witte Draak is erg uitgesponnen. Er zitten weinig verrassingen in en het had best wat sneller gekund allemaal. Minder tussengevechten bijvoorbeeld, aangezien ze toch alle sterk op elkaar gelijken, en minder trances met blauw drakenbloed. Het ontbreken van een volwaardig nevenavontuur dat losstaat van het strijdgewoel, zoals dat in beide voorgaande boeken wel aanwezig was, voelt aan als een gemis. De afwikkeling van het hele verhaal is nog steeds erg goed, maar die vonk die de eerste twee boeken zoveel beter dan “erg goed” maakten, ontbreekt dit keer.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marvin O.

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!