Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Van Tricky Dick tot man van vlees en bloed

Marvin O. 24 december 2018

Auke Hulst (1975) publiceerde zijn eerste roman in 2006 en is ondertussen (fictie en non-fictie samen) aan zijn negende boek toe. Zoeklicht op het gazon valt onder de rubriek fictie maar houdt in werkelijkheid ergens het midden tussen werkelijkheid en verbeelding. Hulst las zich grondig in het leven van Richard Nixon in, zoals de bibliografie aan het eind van het boek aantoont, en haalde daar drie belangrijke dagen uit Nixons leven uit. Vervolgens goochelde Hulst met de feiten, voegde daar nog een flinke dosis eigen fantasie aan toe, en kwam zo tot een “reconstructie” van wat er op die dagen gebeurde.  

De eerste dag is 9 mei 1970. Op die dag bezocht Nixon het Lincoln Memorial, samen met zijn huisknecht Manolo, een Cubaanse vluchteling. De dag wordt tegenwoordig wel eens omschreven als Nixons meest bizarre moment uit zijn presidentschap. Dat bezoek ging niet onopgemerkt voorbij en al snel raakt hij in discussie met betogende studenten. Tevergeefs probeert hij de studenten uit te leggen dat hij het goed meent, maar hij merkt dat zijn woorden niet doordringen. Nixons adviseur H.R. Haldeman schreef zijn bezorgdheid over Nixon na dat ogenblik op in zijn dagboek, en Hulst citeert hieruit bij wijze van inleiding tot deze episode. Dit boekdeel noemde Hulst Nocturne.  

Daarna pas komt de Prelude die zich afspeelt op 8 november 1960. Dat was de dag van de presidentsverkiezingen tussen John F. Kennedy en Richard Nixon. Nixon won in meer staten dan Kennedy, maar Kennedy won in staten die meer gewicht in de schaal legden. Op het moment van de feiten in dit boek, is de winnaar nog niet bekend. Nixon is zelf gaan stemmen en besluit vervolgens met enkele getrouwen de auto te nemen en helemaal de grens over te rijden tot in Mexico. Het is een impulsieve beslissing die hem langs plaatsen brengt waar hij als kind woonde, inclusief een bezoek aan zijn moeder.  

“De wereld zou de deur niet voor hem openhouden, dat wist hij, hij zou de deur met geweld in moeten trappen, en getrapt had hij, twintig uur per dag, met een toewijding die je zelden zag. Straks kon hij president zijn of politiek wrakhout – wat was een eenzamer lot?”  


Het boek eindigt met een Requiem van 7 tot 9 augustus 1974. Tijdens deze dagen besloot Nixon ontslag te nemen als gevolg van het Watergateschandaal. Hiermee ontweek hij de impeachmentprocedure die er zat aan te komen. Hij neemt emotioneel afscheid van het Witte Huis en zijn staf, en krijgt zijn veiligheidschef, Henry Kissinger, de avond voor zijn aftreden zover dat hij samen met hem in de Lincoln Bedroom neerknielt om er te bidden.  

Tijdens elk van deze episodes vult Hulst de – al dan niet aangepaste – feiten aan met wat zich in het hoofd van Nixon afspeelt gedurende die tijd, en met conversaties die hij voert. Op die manier maakt hij van Nixon een man die meent dat hij recht heeft op het presidentschap en die functie ook naar eer en geweten heeft vervuld. Nixon vindt zichzelf een superieur leider die tegengewerkt en misbegrepen wordt. Anderzijds maakt Hulst van Nixon ook een man die twijfels en zwakheden kent. Zijn afkomst als kind uit een erg arm quakergezin en de dood van zijn broers beïnvloeden zijn denken. Nixon wordt dankzij Hulst een veel sympathieker persoon dan hij in werkelijkheid was, of wat tenminste toch de perceptie van hem was. ‘Tricky Dick’ wordt een man van vlees en bloed, met sterkten en zwakten. Al heel snel vergeet men dat dit boek fictie is, dat de feiten niet zijn zoals ze hier zijn weergegeven, dat Nixon niet noodzakelijk gedacht en gedaan heeft wat dit boek ons voorschotelt. Wat waar is en wat niet, is niet te achterhalen zonder grondige kennis van de figuur van Richard Nixon. Hulst draait de lezer in helder proza en op meeslepende wijze een rad voor ogen.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marvin O.

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur