Een overweldigende gevoelige poëziebundel
09 november 2016
Lotte Dodion is al langer dichteres en performer waar ze verschillende prijzen mee won, maar dit is haar eerste gedichtenbundel.
Deze gedichten gaan over mensen die kapot gaan aan elkaar. Ze gaan in bredere zin over een vijandige wereld waarin mensen rechtop willen blijven, en kunnen vrij universeel begrepen worden. Met de ik's en de wij's in de gedichten kan iedereen sympathiseren, en zich in de plaats stellen van de lijdende persoon. Je kan meeleven met vluchtelingen uit een door oorlog verscheurd land en die hier toekomen zowel als met de gevoelens van een moeder die haar kind voor de eerste schooldag aan de poort afzet.
Dodion is bovendien zelf ook directeur van het Antwerpse Vredescentrum.
WELKOM THUIS
we zijn niet getraind om te vechten tegen vragen
steeds sterker slaan ze toe
wat als ik weer wapen word
hoe herover ik een hand
hoe lang nog blijf ik mijn eigen vijand?
1 SEPTEMBER
ik zet een stap terug
salueer een laatste keer
ingerukt
mars
Haar tweede deel is een gedichtenreeks die gaat over een stukgelopen liefdesrelatie die ze laat aanvangen door een titelblad met een christelijk kruis, als zou ze haar eigen lijdensweg lopen. (Via Dolorosa) Dit kan misschien wat hoogdravend overkomen, maar de gedichten zijn toch opnieuw zeer menselijk en herkenbaar. De emoties kunnen soms hoog oplopen en zo heel wat los maken bij de lezer.
III
jij zwijgt
laat mij vallen
ik haak in
en kruip recht
Vijf sterren voor deze overweldigende gevoelige poëziebundel van een jong aanstormend talent . Ontvangen dankzij de Geen Daden Maar Woorden Challenge.
Dodion is bovendien zelf ook directeur van het Antwerpse Vredescentrum.
WELKOM THUIS
we zijn niet getraind om te vechten tegen vragen
steeds sterker slaan ze toe
wat als ik weer wapen word
hoe herover ik een hand
hoe lang nog blijf ik mijn eigen vijand?
1 SEPTEMBER
lange tanden bijten boterhammen stuk