Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een raketschot in de roos

Nienke Pool 13 oktober 2015 Auteur

De raketwedstrijd is een schot in de ruimte, eh, roos. Het verhaal is spannend, afwisselend, grappig en leerzaam. Anaïd Haen en Django Mathijsen hebben hier een pareltje afgeleverd door hun lezers op drie niveaus kennis te laten maken met de ruimtevaart.  

De raketwedstrijd is het verhaal over Sterre die op school hoort van een waterraketwedstrijd waarmee ze een opleiding tot echte astronaut kan winnen. En van ruimtevaart, daar weet Sterre nou juist alles van. Natuurlijk besluit ze om mee te doen, maar wordt daarbij behoorlijk tegengewerkt door haar klasgenoot Floris, die een ontzettende pestkop is.   Het leven zit Sterre niet echt mee. Haar ouders zijn gescheiden, haar broertje is een lastpost en de buurman een chagrijnige zeurpiet. Het wordt allemaal erger als haar schoolproject wordt gesaboteerd, haar moeder verliefd wordt op de ijscoman en Floris een grotere etter blijkt te zijn dat ze eerst al had gedacht. Gaandeweg het boek leren we Sterre steeds beter kennen en beleven haar avonturen met haar mee. Ze bijt zich vast in het maken van haar waterraket en krijgt hulp uit onverwachte hoek. Zou ze ooit een echte ruimtevaarder worden?  

Het boek is vlot geschreven, met soms wat te moeilijke, ouderwetse woorden, maar het blijft overal plezierig leesbaar. Het verhaal kent meerdere lagen en verschillende verhaallijnen. Zo leren we niet alleen Sterre kennen, maar ook haar broertje, haar moeder, haar vrienden en natuurlijk de buurman. Het sterke hieraan is dat ze allemaal heel herkenbaar zijn en hun ontwikkeling in het verhaal heel geloofwaardig. De karakters komen echt tot leven. Vooral de knorrige buurman is een boeiend personage.  

Het leukste van het boek is de driedeling. Niet alleen wordt het verhaal van Sterre en de raketwedstrijd verteld, daarnaast krijgen we in krantenknipsels een parallel verhaal te lezen. En dat is niet alleen heel verhelderend; het is ook weer eens een keer wat anders. Doordat de stukjes als herkenbare krantenknipsels gepresenteerd worden, is het heel duidelijk te onderscheiden van het echte verhaal. Het is een leuke onderbreking en het voegt zeker iets toe aan het verhaal.

Aan het einde van ieder hoofdstuk staan leuke, interessante weetjes over allerlei zaken die met de ruimtevaart te maken hebben. Zo krijgt de lezer informatie over ‘zwarte gaten’ en wordt de vraag ‘hoe word ik een astronaut?’ beantwoord, maar leer je ook over de Koude Oorlog. Deze toevoeging zorgt ervoor dat kinderen het boek actief lezen en het als naslagwerk kunnen gebruiken. Het is ingewikkelde informatie op een (meestal) eenvoudige manier geschreven. Dit gedeelte vormt geen onderdeel van het verhaal en kun je derhalve overslaan zonder iets van het verhaal te missen.  

Dat laatste is maar goed ook. Want het niveauverschil met de andere twee gedeeltes (verhaal en krantenknipsels) is wel groot. In het informatieve gedeelte staan soms te abstracte onderwerpen met ingewikkelde zinsconstructies die niet voor iedere tienjarige te behappen zijn. Dit is een minpuntje, maar wordt ruimschoots gecompenseerd door de uitdaging die de driedeling biedt.  

Een ander puntje van kritiek is het aantal personages. In het boek krijgt ieder personage een naam en een geschiedenis. Voor het verhaal is het goed om Sterre in een complete wereld vol met mensen te plaatsen, die allemaal een naam en gezicht krijgen. Op het einde duizelt het hierdoor wel een beetje. Aan het einde vraagt de lezer zich af hoe het met iedereen afloopt en daar is niet in alle gevallen een bevredigend antwoord op gegeven. Zo heeft de verhaallijn met Anne een los eindje. Ook weten we niet hoe het met Ibrahim en Maurits afloopt.  

Het omslag is gemaakt door Martijn van der Linden en is echt heel mooi. Het beeldt het boek in een notendop uit: vol met vaart en spanning.  

Kortom: Haen en Mathijsen hebben een uitdagend boek voor de stoere meid en de nieuwsgierige jongen geschreven die meer willen weten over ruimtevaart. De Vier Windstreken heeft dit met liefde en zorg uitgegeven.      

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Nienke Pool

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur