Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Als het om de personages gaat

Onno van Rijen 17 juli 2019

Ik volg je is het zestiende boek van Lisa Jewell. Aanvankelijk schreef ze romances, maar sinds 2015 is ze overgeschakeld op het schrijven van thrillers. Haar inspiratie doet ze vaak op via verhalen in de krant, zoals in dit geval over een liefdesdriehoek in een buitenwijk waar iemand dood gevonden werd. De dader zou de vrouw, de echtgenoot of de minnares kunnen zijn. Het bleek genoeg stof om een thriller over te schrijven. De door de schrijfster mooi uitgebeelde omgeving waarin het verhaal speelt, is gebaseerd op Clifton, een buitenwijk van Bristol die bekend staat om zijn schilderachtige huizen. Van Clifton maakte ze een fictieve versie, Melville Heights genaamd.  

De pasgetrouwde 27-jarige Joey Mullen is terug in het Verenigd Koninkrijk na een tijdje op Ibiza gewoond te hebben. Ze trekt met haar man Alfie in bij haar broer Jack en zijn zwangere vrouw Rebecca, die in een Victoriaans huis in de luxueuze wijk Melville Heights in Bristol wonen. Joey heeft al snel een oogje op de oudere Tom Fitzwilliam die een paar deuren verderop woont. Tom, hoofd van de plaatselijke school, is getrouwd met Nicola. Het stel heeft een tienerzoon, Freddie. Deze laatste is constant met zijn digitale camera in de weer en maakt vanuit zijn kamer op de eerste etage foto’s; niet alleen van de meisjes in de buurt, maar ook van Joey, door hem ‘Rode laarsjes’ genoemd. Schoolhoofd Tom is geliefd bij zijn leerlingen, waaronder Jenna en Bess. De paranoïde moeder van Jenna is ervan overtuigd dat Fitzwilliam haar stalkt.  

De auteur bouwt langzaam, maar behendig het verhaal op waarbij zij goed uitgewerkte, geloofwaardige personages presenteert met elk hun specifieke verleden en hun geheimen. Verteld vanuit de gezichtspunten van verschillende personages lijkt het verhaal te gaan over het dagelijks leven van de mensen in de wijk Melville Heights tot het moment dat een eerste transcriptie van een ondervraging door de politie wordt gepresenteerd. Daaruit blijkt dat er iemand vermoord is. De identiteit van de persoon blijft echter voor de lezer lang gissen. Beetje bij beetje geeft Jewell aanwijzingen over het verleden van elk van haar personages. Hun relaties tot het slachtoffer blijken motieven te kunnen zijn om iemand te vermoorden.  

Jewell schetst de wijk Melville Heights treffend: iedereen ziet alles van elkaar en iedereen houdt iedereen in de gaten. De kampioen op dit gebied is Freddie, de zoon van Tom. Zijn voornaamste bezigheid is uit het raam van zijn kamer gluren en foto’s maken; hij houdt zelfs een logboek bij van wie wat in de wijk doet. Vrienden heeft hij niet. Tom Fitzwilliam is een charismatisch schoolhoofd, die vooral vrouwen en meisjes lijkt te betoveren. Hij komt over als een mysterieuze man. De 27-jarige Joey is onlangs haar moeder verloren en mist de raad van haar moeder. Ze is hals over kop met Alfie getrouwd en lijkt er spijt van te hebben dat ze zo snel getrouwd is.  

Het merendeel van de hoofdstukken is kort. Ze worden regelmatig afgewisseld met politierapporten, blijkbaar met als doel de spanning op peil te houden. Pas in de tweede helft van het verhaal wordt duidelijk wie het slachtoffer is. Dan kan de lezer beginnen met het ontrafelen van de kluwen aan vragen omtrent de persoon van de dader. Dit valt niet mee, want hoe verder het verhaal komt des te bizarder het wordt. Wie vertelt de waarheid en wie liegt? In haar verhaal over bedrog, obsessie en manipulatie creëert Jewell spanning, achterdocht en onbehagen. Ook verwerkt ze er voyeurisme in. Het thema voyeurisme, is op zich niet nieuw, denk bijvoorbeeld aan De vrouw in het raam van A.J. Finn, maar Jewell slaagt er goed in hieraan een geheel eigen invulling te geven.  

Ik volg je is een aanrader voor iedereen die houdt van een karaktergedreven psychologische thriller, die zich in de loop van het verhaal langzaam ontwikkelt en eindigt met een schokkende onthulling.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Onno van Rijen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur