Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Antonio Carluccio is verzot op pasta

Saskia Balmaekers 16 september 2014

‘Geloof het of niet, ik maak, kook en eet al zeven decennia pasta, en ik ben er nog steeds verzot op. Ik moet er al meer dan zeventig jaar geleden mee begonnen zijn, want ik ben in 1937 geboren, en een paar maanden later heb ik – zoals elke Italiaanse baby – mijn eerste pasta gegeten. Zo begon een levenslange passie,’ vertelt Antonio Carluccio in zijn nieuwste kookboek Pasta met in de hoofdrol pasta, pasta en nog eens pasta.

Ook voor mij is pasta een grote passie. Het komt toch wel een keer of vier, vijf per week op tafel. Vaak een bewezen succesrecept, maar geregeld ook iets nieuws. Een nieuw kookboek vol pastarecepten is dus altijd welkom, zeker als het van Antonio Carluccio komt. Deze man zou zomaar je Italiaanse opa kunnen zijn, die trots tradities in ere houdt maar er ook niet voor terugdeinst om een recept iets aan te passen en naar zijn eigen hand te zetten. Want tja, in die zeventig jaar pasta wil je toch ook wel een beetje variatie...

Zoals Carluccio het zelf verwoordt: 'Ik kan er natuurlijk niet onderuit om de meest klassieke Italiaanse pastagerechten op te nemen, en die vind je hier dus ook (zij het anders dan anders), maar de meeste heb ik spiksplinternieuw ontwikkeld of zijn mijn versies van regionale of nationale gerechten waarin de vele aspecten van de authentieke Italiaanse keuken tot uiting komen.'
Dat klinkt veelbelovend, want hoe dol ik ook ben op de bekende pastaklassiekers als spaghetti aglio olio peperoncino of alla carbonara, ik ben óók altijd in voor iets nieuws. Zeker in eigen keuken. Daartoe geeft Carluccio alle kans, met recepten voor bijvoorbeeld engelenhaar met truffelsaus, voor Sardijnse pasta met artisjok en aardpeer en voor pasta met kwartelsaus.

Maar voor Carluccio met je de keuken induikt, vertelt hij kort iets over de geschiedenis van pasta, over de verschillende soorten pasta en de beste combinatie qua saus (want ja, dat luistert voor Italianen vaak nauw) en geeft hij tips & tricks voor het zelf maken van verse pasta. Met de mooie foto's en foto's van een glunderende Carluccio een schot in de roos voor alle pastafans.
Als deze pastabijbel eenmaal in de keuken ligt, kun je dan ook bijna niet meer ophouden met eruit koken. Ik maakte al zo'n 10 nieuwe recepten, alle 10 blijvers in het pastarepertoire.

Het meest bijzondere recept dat ik tot nu toe maakte is dat voor Ravioloni Dolci con Marmellata (Met jam gevulde pastavierkantjes uit de oven).

Carluccio: 'Voor mij als kind, was dit bij ons thuis de beste manier om een deel van de geweldige hoeveelheden jam die mijn moeder in het seizoen maakte te verwerken. Het was altijd heerlijk om uit school te komen en deze gebakken gevulde pakketjes bij de thee te krijgen. Voor ons gezin van zes personen werden altijd flinke porties gemaakt.
Dit basisdeeg wordt brosser door de boter, wat het deeg ook geschikt maakt om het in de oven te bakken.'

Voor 24 pakketjes heb je nodig:
voor het deeg
300 gram Italiaanse 00-bloem
een snuf zout
3 middelgrote eieren (losgeklopt)
75 gram boter  (gesmolten en afgekoeld, plus extra om in te vetten),


400 gram jam naar keuze
poedersuiker (om te bestuiven)

Zeef voor het deeg de bloem met het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe de eieren in het kuiltje, samen met de gesmolten boter en meng de bloem vanaf de rand door de vloeibare ingrediënten. Wrijf alles met de vingers door elkaar tot het gelijkmatig is vermengd en het een glad deeg is. Verpak het in plasticfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
Verhit de oven tot 180 °C. Rol het deeg met een deegroller of met de pastamachine uit tot zo lang mogelijke, 3 mm dikke vellen. Snijd er repen van 12 cm breed van en schep met steeds 5 cm tussenruimte bolletjes jam op het deeg (de ene theelepel wat dichter bij de rand dan de andere). Strijk wat water rondom de jam. Sla de andere lange kant van het deeg over de jamvulling en druk met de hand rondom de vulling beide deeglagen op elkaar. Snijd er met een pastaradertje pakketjes uit en leg ze op een ingevette bakplaat.
Bak de ravioli 15-20 minuten in de hete oven. Dien ze heet op, bestoven met poedersuiker, of laat ze afkoelen.
Allebei heerlijk.

Carluccio blijft voorlopig gezellig bij mij in de keuken staan, voor een heerlijke dosis Italiaanse inspiratie op pastagebied. Buon appetito!
 

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Saskia Balmaekers

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!