Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Buono carbonara volgens Italiaans proefpanel

Saskia Balmaekers 11 december 2015

Mijn Italiaanse vrienden zouden hun neus ophalen als ze het concept van dit kookboek zouden horen. Alle ingrediënten voor de pasta samen met de pasta in één pan, dat staat voor hen gelijk aan heiligschennis. Gelukkig ben ik op culinair gebied nieuwsgieriger aangelegd dan de gemiddelde Italiaan en besluit ik een pan superpasta te maken om te kijken of de pasta net zo lekker is als anders. Gewaagd, zo tijdens de Italiaanse zondagslunch, dus het was zaak om iedereen uit de keuken te verbannen. Niemand zou er ook maar een hap van nemen als ze zouden weten hoe de pasta tot stand was gekomen, terwijl ik juist zo nieuwsgierig was of ze het verschil zouden proeven als ze van niks wisten.

De deur ging dicht en ik ging aan de slag. Het concept is simpel: je doet de pasta in een grote pan, je voegt de overige ingrediënten toe (die uiteraard per recept verschillen), je giet er (koud) water erbij en laat de pan dan op matig vuur ongeveer 15 minuten koken (waarbij je regelmatig moet roeren). Aan het einde van de kooktijd moet er nog zo’n 2 centimeter kookvocht over zijn. Je haalt de pan dan van het vuur en laat alles nog 5 minuten nagaren (wederom met regelmatig roeren). Na 20 minuten (dus ietsje langer dan de 15 minuten die de cover belooft) staat je pasta dan op tafel.

Het boek bevat veel variatie in recepten, met 15 recepten voor pasta met vlees, 8 recepten voor pasta met vis, 6 recepten voor vegetarische pasta en 4 recepten voor pasta met kaas als basis. Er zijn een klassieke spaghetti met tomatensaus en gehaktballetjes en een heuse carbonara, maar ook minder traditionele recepten zoals fusilli met makreel en prei, spaghetti met Thaise zalm en roquefort en courgette.

Om niet voor altijd uit de keuken van Italianen verbannen te worden, koos ik voor de carbonara. Dat luistert normaal gesproken nogal nauw: het ei moet perfect om de spaghetti heen stollen. Eens kijken of dat met alle ingrediënten tegelijk in één pan zou gaan lukken.

Voor dit recept doe je (voor 4 personen) eerst 250 gram spaghetti in een pan (de auteur van het kookboek gebruikt linguine, maar sommige regels kun je in Italië echt niet breken – carbonara hoort geserveerd te worden met spaghetti). Vervolgens voeg je 200 gram blokjes gerookt spek toe (ik koos voor pancetta), 1 gesnipperde ui, 2 eieren (gewoon, rauw), een fijngehakt half bosje bieslook, 4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas, 1 theelepel grof zout en 4 eetlepels olijfolie. Je draait vier keer met de pepermolen en schenkt er 750 ml koud water bij.

Dan gaat de pan op een matig vuur en doe je 15 minuten niets anders dan regelmatig roeren. Alle tijd om een slok wijn te nemen, de borden voor te verwarmen, nog een beetje Parmezaanse kaas te raspen voor op tafel…

En warempel, na een kwartier is de pasta in de pan bijna niet te onderscheiden van de carbonara die la nonna altijd maakt – het hoogst haalbare in de Italiaanse keuken. Ik proef en doe er wel nog een beetje peper en kaas door, maar dan mag de pasta nog even 5 minuten nagaren om vervolgens de Italianen te verleiden.

Het vijfkoppige proefpanel valt meteen aan op de spaghetti en mompelt buono terwijl ze de slierten sierlijk om hun vork draperen. Alleen nonna moppert een beetje dat de spaghetti naar haar smaak iets te al dente is. Ik besluit haar maar niet te vertellen hoe de pasta gekookt is. Een complimentje van zo’n Italiaanse keukenkoningin is in eigen huis moeilijk te krijgen, maar het feit dat ze haar bord helemaal leeg eet en vervolgens de laatste druppels saus met een beetje brood opveegt, zegt mij genoeg. Toch terecht superpasta, zo in één pan!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Saskia Balmaekers

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!