Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Daar lusten we meer van…

‘De oversteek’ van Justin Cronin leest als een trein en sleept je mee. Het is een wonderlijke en unieke ervaring en laat je smachten naar het volgende deel.

Het verhaal vertelt ons over de zesjarige Amy Harper, het ‘Meisje zonder Verleden’ . Ze heeft het niet zo getroffen in haar jonge leven. Haar moeder laat haar achter bij een nonnenklooster in de hoop dat ze voor haar zorgen. Twee veiligheidsagenten ontvoeren haar om geheime experimenten op uit te voeren. Amy is de dertiende proefpersoon. Ze overleeft het experiment en één van haar ontvoerders helpt haar te ontsnappen. Voor de wereld is het echter te laat. Het experiment loopt uit de hand en niets zal ooit meer hetzelfde zijn. Behalve Amy… na honderd jaar leeft ze nog steeds en zij oogt nog steeds heel jong.

De Oversteek vormt het eerste deel van een trilogie. Het vervolg heet ’De Twaalf’ en in januari van dit jaar verschijnt ‘De Stad van Spiegels’, het allerlaatste deel. Alle delen zijn drie-dubbel-dik en wie verslingerd raakt, mag er wel even voor gaan zitten.

"En diep binnenin hem ontvouwde zich een alles overheersende honger, een verlangen de hele wereld op te eten. Om de wereld eeuwig te maken net als hij."

De schrijfstijl van Justin kenmerkt zich door het gebruik van lange zinnen. Hij wisselt ze af met korte krachtige zinnen. Wanneer Lacey zich bijvoorbeeld opoffert vraagt iemand aan haar wie ze is. Ze antwoordt: ' Ik ben niemand' …. De rillingen lopen over je rug.
De lange zinnen zijn mooi en beeldend . Ze ‘onthaasten’ de lezer waardoor de beelden die hij schetst ook beter binnen komen. Cronin neemt de tijd en de ruimte voor zijn beschrijvingen. Toch wordt het nooit saai.
Zelfs het traag lezende middengedeelte dat een nieuwe beschaving schetst, blijft boeien. De vele beschrijvingen en de details brengen de kolonie juist tot leven. Justin weet ons bij het leven in de kolonie te betrekken alsof we er zelf wonen.

Het is niet steeds hetzelfde element waarmee Justin de aandacht vast houdt. Soms is het spanning vanwege een dreiging of actie, dan weer baart de ontwikkeling en het welzijn van een personage je zorgen. Ook de mooie zinnen weten je te beroeren.
De vele personages zijn goed en subtiel uitgewerkt. Ze zijn niet alleen maar slecht of goed, er is behoorlijk wat ruimte voor twijfel. Zelfs de kwade monsters gaan er anders uitzien als je ze door Amy’s ogen bekijkt. Ook dat houdt het verhaal boeiend.

Het boek kent buitengewoon veel thema’s, personages en verhaallijnen. Cronin weet dit allemaal harmonieus uit te werken en tot een bevredigend einde te brengen. Hij zorgt voor voldoende afwisseling en levendigheid en weet de nieuwsgierigheid voortdurende te prikkelen. Daar lusten we meer van…

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Saskia Jacobs-Labree

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur