Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Aantrekkelijke gerechten uit Aziatische keukens

Sia Vogel 10 februari 2016

Een kookboek van ruim 500 bladzijden, dat is niet mis. Het Basisboek Aziatisch, 300 recepten stap voor stap van Jody Vassallo en Emily Ezekiel met fotografie van Deirdre Roony is oorspronkelijk uitgegeven in het Frans in 2014. Ingrid Buthod vertaalde het werk, dat in Nederland werd uitgegeven door Good Cook in 2015.  

Het boek levert recepten uit verschillende Aziatische keukens; Thais, Japans, Chinees en Koreaans. Ook biedt het een hoofdstuk over Aziatische ingrediënten. Ook wordt er andere praktische informatie verschaft: zo wordt aandacht besteed aan ‘hoe rijst te koken’ en ‘hoe een wok in te branden’. In het stuk over het koken van rijst wordt aanbevolen een rijststomer aan te schaffen, maar daarna wordt stap voor stap uitgelegd wat je moet doen als je het toch gewoon in een pan wilt klaarmaken. En in het stuk ‘een wok inbranden’ is het niet alleen praktisch maar ook grappig te lezen hoe je je nieuwe wok van staal in een aantal keren volkomen zwart moet branden.  

Bij iedere ‘keuken’ wordt aandacht besteed aan specifieke ingrediënten en kookgerei. Vervolgens worden de hoofdstukken op verschillende wijze ingedeeld. Soms met het maken van een bestanddeel - zoals bijvoorbeeld het maken van een loempia of het koken van sushirijst -, soms meer klassiek met een opsomming van voorgerechten, groenten, gevogelte, vlees of soep en amuses, bakken en grillen, salades, eenpansgerechten, desserts. Soms heet een onderdeel ‘uit de zee’, soms ‘zeevruchten’ of gewoon ‘vis, schaal- en schelpdieren’.   Het gerecht dat is gekozen komt uit de Thaise keuken.  

Gebakken kip met gember en peultjes.
2 stengels bleekselderij
130 g waterkastanjes
3 el plantaardige olie
500 g kipfilet, in stukjes gesneden
3 el fijngesneden gemberwortel
2 tenen knoflook, fijngesneden
200 g peultjes
2 lente-uitjes, in stukken van 3 cm
4 el sojasaus
1½ el poedersuiker
125 ml kippenbouillon
1½ el (Chinese) rode wijn
rijst (optioneel), voor erbij  

1 SNIJDEN
Snijd de stengels bleekselderij klein. Snijd de waterkastanjes in tweeën.  

2 BAKKEN
Verhit de olie in een wok en bak daarin de stukjes kip op matig hoog vuur in 5 minuten goudbruin. Voeg de gember, knoflook, bleekselderij en waterkastanjes toe. Roerbak alles 3 minuten.  

3 AFMAKEN
Meng de peultjes, lente-ui, sojasaus, suiker, bouillon en rode wijn door het gerecht. Roerbak alles tot het vocht begint te koken. Verdeel over 4 borden en serveer het gerecht heet, eventueel met rijst.  

Wat opvalt is dat bij een flink aantal ingrediënten al bij de opsomming wordt gezegd dat men ze moet snijden en er vervolgens bij de werkwijze voor twee andere ingrediënten wordt gezegd dat ze moeten worden gesneden. Bij vele gerechten wordt deze toch eigenlijk inconsequente beschrijving gekozen. Ook is er geen standaard bij de werkwijze. Bij bovenstaand gerecht worden de koppen ‘Snijden’, ‘Bakken’, ‘Afmaken’ gebruikt, bij andere recepten soms ook ‘Mengen, Vullen, Bakken’ of ‘Stomen, Mengen, Verwarmen’ of ‘Mengen, Weken, Bereiden’. Toch komt dit bij het doorbladeren van het dikke boek met harde kaft niet als storend over. Eerder gaf het een glimlach.  

Door de dikte van het boek is het wel wat lastig om een recept te gebruiken met opengeslagen boek. Iets stevigs erop leggen helpt. Of even een fotootje maken van ingrediënten en werkwijze en de tablet of smartphone mee naar de keuken.    

De titel Basisboek is terecht. De recepten zijn duidelijk beschreven en over het algemeen prima te maken. Ingrediënten zijn goed te verkrijgen, al is het soms in een toko. Maar vrijwel alles is te koop in de supermarkt of kan besteld worden via internet. De vele foto’s geven een goed beeld van de stappen in het proces en hoe het eindproduct er uit zou moeten zien.  

Een heel mooi boek voor mensen die zich willen oriënteren op de vele heerlijke mogelijkheden van de Aziatische keukens. En het gekozen gerecht was heerlijk, hoewel zonder de waterkastanjes en gegeten met zeewierpasta in plaats van rijst.     

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sia Vogel

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!