Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Als angst en onvrede regeren

Vera van Winkelen 13 januari 2015

Met Kinderen van Brezjnev schreef Sana Valiulina een verhaal dat tegelijkertijd aangrijpend en afschrikwekkend is. Kinderen van Brezjnev laat zien dat het beeld dat leiders probeerden (en proberen) te scheppen, met Rusland als mooiste land ter wereld waar alle burgers gelijk zijn, alleen een façade is waarachter een wereld van angst en verraad schuilgaat. Sana Valiulina werd geboren in het Estland dat onderdeel was van de Sovjet-Unie. Zij kent het klappen van de zweep en beschrijft de wereld waarin zij opgroeide met veel detail. Kinderen van Brezjnev laat zien hoe angst en onmacht een samenleving volledig lam kunnen leggen.

Valiulina voert haar lezers aan de hand van uitvoerige beschrijvingen langs verschillende tijdperken uit de recente Russische geschiedenis. Ze schakelt van een communistische Sovjet-Unie ten tijde van Leonid Brezjnev, via Gorbatsjov en de Peres Troika naar het Rusland zoals wij dat nu kennen. De vier delen waaruit het boek bestaat zijn gesitueerd op verschillende plaatsen in de Sovjet-Unie en de personages die een rol spelen wisselen per deel.

De eerste twee delen van de roman spelen zich af in de tijd van de Sovjet-Unie. De grimmige sfeer die tot het einde van het boek zal aanhouden is al vanaf de eerste pagina voelbaar. De gehele rit heb je als lezer het idee dat er plotseling iets kan gebeuren. Naarmate je verder van de titelpagina verwijderd raakt worden de hoofdpersonages ouder en wordt de kritiek op het Sovjet regime duidelijker. De gebeurtenissen worden steeds afschrikwekkender. Het derde deel is gesitueerd in de jaren ’90, nadat het kapitalisme met veel tumult in Rusland werd ingevoerd. Nu moest alles wel beter worden. Iedereen zou immers vrij zijn. Het boek toont echter een geheel andere realiteit. Om status en macht te verwerven is verraad en oplichting aan de orde van de dag in het nu kapitalistische Rusland. We zien hoe de Russische maffia ongestoord haar werk kan doen en hoe op klaarlichte dag moorden gepleegd worden die draaien om geld.

Het slotstuk is misschien wel het meest aansprekende deel van het boek. Hierin schetst Valiulina een denkbeeldige staat die wel erg veel weg heeft van het Rusland onder Poetin. Het lot van een boekhouder die medewerkers van het regime betrapt op fraude en hen aanklaagt wordt hier beschreven.

Valiulina schrijft op zo’n manier dat haar beschrijvingen direct een beeld oproepen bij de lezer en dat is knap, omdat het een wereld betreft die menig lezer vreemd is. Zij weet het grimmige van de situatie goed op de lezer over te brengen. De wisseling van personages maakt het verhaal interessanter, omdat het een inkijkje geeft in de levens van verschillende soorten personen. Tegelijkertijd is dat ook een manko van het boek. Op het moment dat je net lekker in iemands verhaal zit spring je weer over naar het volgende personage, waardoor het grote verhaal wat aan de oppervlakte blijft. Ook ben je als lezer in het begin erg zoekende naar verbanden tussen de verschillende personages. Daarnaast is er wel enige achtergrond kennis nodig om de roman te kunnen duiden. De schrijfster geeft weinig context in dit boek, waardoor het soms lastig is om bepaalde passages te situeren. Tegelijkertijd maakt dit het boek weer extra interessant, omdat het de lezer uitdaagt om aanwijzingen in het verhaal te koppelen aan gebeurtenissen uit de Russische geschiedenis.

In Kinderen van Brezjnev wordt niemand veroordeeld. De lezer kan zich met de gegeven verhalen zelf een beeld vormen van het opgroeien in de verschillende tijdsperiodes die de Sovjet Unie kent. Brokjes informatie worden door de schrijfster gegeven in de vorm van scènes uit de levens van Russen en de lezer mag deze brokken zelf herkauwen, mengen en er een conclusie uit trekken. Valiulina weet hier levensecht uit te beelden hoe het is om op te groeien in een ontwrichte samenleving waar angst regeert.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Vera van Winkelen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur