Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Weg met de roofkapitalisten, zei de roofkapitalist

VictorDLV 30 januari 2019

‘De kinderlijke veroveringsfantasieën doorgronden die als gouden vissen onder het wateroppervlak door de dagdromen van bestuursvoorzitters zwemmen.’ Victor is gespecialiseerd in fusies en overnames. Maar ergens knaagt het.

Negenendertig is hij nu. De pensioengerechtigde leeftijd voor roofkapitalisten, aldus Schimmelbusch. Dealmaker, eigenaar van 102 huizen in Berlijn, multimiljonair ten koste van de pas afgestudeerde ‘galeislaven’ en vader van een dochtertje dat hij eens in de twee weken ziet. Onhoudbaar toch, dat hij zo rijk is en anderen niet? Vindt hij zelf ook. ‘Waarom heeft de “megatrend ongelijkheid” nog niet tot een correctie geleid?’

De klad zit in de merger & acquisitionbusiness en nu komt Victor op het idee om belangen in een geprivatiseerde waterkrachtcentrale weer aan de overheid terug te verkopen. Kassa. Als gewetenloze hyena is Victor daar behoorlijk trots op. En hij gaat verder. Want dan blijkt wat we hebben gelezen een aanloop te zijn voor Victors businessplan voor heel Duitsland. Een halfserieus voorstel voor een in zijn ogen ideale samenleving, tussen een vergadering en een sterrenmaaltijd door geschreven. Voor de lol mailt hij het stuk naar zijn studiemaat Ali, die een Kebabbusiness groot heeft gemaakt en de politiek in wil. Die neemt het stuk wèl serieus, vooral het idee om privévermogens te beperken tot maximaal 25 miljoen en met die afgeroomde vermogens een enorme staatsbank (actueel!) op te richten. Daar is de elite dan weer niet blij mee. En wat er dán allemaal gebeurt…

Er zit van alles in dit boek, maar vooral is het een aanklacht tegen de grootverdienelite (zeg maar, de prins Bernhard jr.’s van deze wereld) en tegen parasitaire investeringsbanken. ‘We staan voor een omwenteling, eens zal die komen’, aldus de auteur in een interview. Als je denkt, ‘dat klinkt als een bankier die tot inkeer is gekomen’ dan heb je ’t goed. Schimmelbusch (1975) studeerde economie in de VS, werkte bij een bank in Londen, maakte een draai en werd journalist en schrijver. Minder geld, meer vervulling. De zoveelste onzinnige deal maken, dát is pas armoe, aldus Schimmelbusch. Op de een of andere manier slagen we er niet in deze parasietenmentaliteit uit te roeien, ondanks de crash van 2008. Lees Joris Luyendijks Dit kan niet waar zijn: onder bankiers er maar op na.

Zelf heeft de auteur naar het schijnt geen auto, niet eens een rijbewijs. Nee, dan vader Heinz: die rijdt vermoedelijk Mercedes-met-chauffeur. Op Munzinger.de, een soort Duitse Wikipedia, valt te lezen dat die ooit bijna een heel beursgenoteerd staalconcern naar de verdommenis heeft geholpen met kapitaalmarktspeculaties. Journalist worden is in dat wereldje een soort familieverraad - geen wonder dat Alexander in interviews vertelt dat zijn vertrek bij de bank voelde alsof je uit een sekte stapt.

In Duitsland is dit boek een hype. Angela Merkel streepte er naar verluidt hele passages in aan, in Nederland had NRC had een recensie over twee pagina’s waarin Thomas werd vergeleken met de Franse misantroop Houellebecq. De rijken rijker, de armen armer: zelfs bij de poenersclub van World Economic Forum mompelen ze dat het zo niet verder kan. En nu kunnen we dus ook in het Nederlands genieten van dit werk, in een (op een paar uitglijers na – ‘Geschäftsführer’ als ‘bedrijfsleider’ in plaats van ‘bestuursvoorzitter’) heerlijk krachtig vertaling door de gelauwerde Kris Lauwerys en zijn vaste vertaalpartner en schrijfster Isabelle Schoepen.

Romans over zakendoen – een moeizaam genre. Óf ze snappen er wat van en kunnen niet schrijven, of ze schrijven goed maar snappen het niet. Nee, dan Schimmelbusch. Een manifest, de wederopstanding van de overheid dwars door een roman heen, ontroerende vader-kinddialogen, recepten voor kipgerechten, slapstickachtige anekdotes over Dönerimperiums, thrillerelementen die op de laatste bladzijden alles op z’n kop zetten, referenties aan het werk van de excentrieke Thomas Bernard (Opperoostenrijk), een kijkje in de gevoelsarme wereld van die andere 1%... Een boek dat je minstens twee keer moet lezen om te genieten van Schimmelbuschs virtuositeit. Pa mag trots zijn op zijn begaafde zoon.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van VictorDLV

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!