Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Woensdagvoorleestip: doe het op je eigen manier

Wat als je je dromen hebt waargemaakt, maar daarbij iets belangrijks bent verloren? In een wereld waarin je vaak te horen krijgt dat je kunt zijn wie je wilt zijn, als je er maar hard genoeg voor werkt, is het niet altijd makkelijk om trouw aan jezelf te blijven. Dat lijkt in eerste instantie geen voor de hand liggend onderwerp voor een prentenboek, tot je je bedenkt dat presteren kinderen al vanaf de eerste schoolgaande jaren wordt meegegeven. Ze gaan zichzelf vergelijken met hun leeftijdsgenoten en worden getest en gemeten om te zien of ze mee kunnen komen of uitblinken. Illustrator en prentenboekmaker Lenny Wen maakte er een liefdevol verhaal van over het spookje Wolfgang, die zijn droom achterna gaat.

Wolfgang in de wei is een gelaagd verhaal over complexe emoties. Wolfgang is gelukkig in de wei waar hij woont, maar hij zou dolgraag zijn grote held opvolgen als het spook van Kasteel Donkerstein. Hij zet alles opzij om de beste te kunnen worden en wint de positie. Maar na een tijdje gaat hij iets missen en dat blijkt zijn wei te zijn. Als dit een prentenboek met een eenvoudige les was, zou Wolfgang zijn positie opgeven en terugkeren. Maar het is niet verkeerd om ambitie te hebben en je dromen na te jagen. Zo lang je maar niet uit het oog verliest waar je al van houdt en wat je energie geeft. Wolfgang wil blijven spoken op het kasteel, dus neemt hij zijn wei gewoon mee. Want wie zegt dat je niet kunt spoken met een bloemenkroon op je hoofd en konijnen in je werkkamer?

Het prentenboek springt daardoor echt in het oog. De illustraties zijn uitbundig en kleurrijk in de wei, donker en gotisch in het kasteel. In elke afbeelding zit beweging en geeft de stemming van Wolfgang weer. Zijn vastberadenheid om hard te studeren, zijn onzekerheid in de wedstrijd, zijn zoektocht naar het ontbrekende stukje en de absolute rust en weldadigheid die hij voelt als de dieren in de wei hem komen begroeten. Wolfgangs grote held was er goed in iedereen bang te maken en Wolfgang vult de positie op zijn eigen unieke manier in. Niet beter of slechter, maar anders. De illustraties op de schutbladen voor- en achterin het boek, artikelen uit De Spook Courant, versterken die boodschap. Blijf trouw aan jezelf en neem je wei gewoon met je mee.

Thema's

Jezelf zijn, ambitie, griezelen, zorgzaamheid.

Leeftijd

Wolfgang in de wei is een prentenboek om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of vier. Op deze leeftijd gaan ze naar school en worden er prestaties van hen gevraagd die ze kunnen vergelijken met hun leeftijdsgenoten.

Hoe lees je dit voor?

Wolfgang in de wei is een lief verhaal over een spookje dat graag wil griezelen, maar daarvoor niet uit het oog moet verliezen wie hij is en wat hem plezier geeft. Lees het verhaal met je (voorlees)kind en sta telkens even stil bij wat Wolfgang voelt, zodat ze stapsgewijs door de complexe gevoelens van het spookje worden geleid. Stel ze vooral vragen. Waar krijgen zij energie van, waar worden ze blij van? Wat zijn hun dromen voor de toekomst? Maak er een spelletje van: willen ze astronaut worden? Hoe neem je dán een wei mee? Door er creatief mee aan de slag te gaan, beklijft de boodschap nog beter en bouwt je (voorlees)kind aan hun weerbaarheid.

Meer en leuker voorlezen begint bij de mooiste prentenboeken. Elke woensdag tippen Hebban en De Nationale Voorleesdagen een nieuw voorleesboek. Woensdag is voorleesdag!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Woensdagvoorleestip

Gesponsord

Als Hyoyoung wordt gevraagd in een brievenwinkel in Seoul te komen werken, realiseert ze zich al snel hoe helend een brief kan zijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.