Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Om van te houden en veel te gebruiken

Xandra van Gelder 07 december 2015

Van Miljuschka’s Food Trucks krijg je zin om te koken. Bietfriet, crawfish boil of zoete, zoute, zachte donuts, allemaal ongewone gerechten nieuwsgierig maken. Eten dat er op de foto aanlokkelijk uitziet plus recepten die in de keuken goed uitvoerbaar blijken.

Miljuschka Witzenhausen reisde voor 24Kitchen door de VS. Ze maakte er een tv-programma van en nu een boek. Foodtrucks - die in Amerika zijn ingeburgerd en in Nederland hun entree maken – serveren innovatief eten. Het boek is meer dan een kookboek. Witzenhausen beschrijft de ontwikkeling van de foodtrucks. De allereerste is, in 1866, bedacht door een veehouder die de mannen die op zijn land werkte goed wilde voeden. Daarna was het lang stil. Pas in 2008 verscheen Kogi BBQ - de eerste foodtruck nieuwe stijl – die goed eten combineerde met het gemak en de schappelijke prijs van fastfood. Roy Choi introduceerde de eerste rollende keuken met vers en verleidelijk eten. De financiële crisis, die ongeveer tegelijk plaatsvond, gaf het concept een zetje. Ervaren koks konden de vaste lasten van hun restaurants niet meer betalen en vestigden zich in een vrachtwagen. En natuurlijk zijn er ook de avonturiers die niet houden van platgetreden paden.

De auteur bezocht trucks in Texas, Los Angeles en New York. Elk gebied heeft zijn eigen specialiteit. Waar Texas vet, veel en zoet is, grossiert Los Angeles in gezond en is in New York eten uit alle werelddelen te vinden.

In de interviews met koks ontdek je hoe divers hun achtergrond is. Hop Phan uit Los Angeles heeft wiskunde en Engels gestudeerd maar heeft uiteindelijk voor de keuken gekozen. Hij serveert de onwaarschijnlijke combinatie van de Aziatische en Mexicaanse keuken. Het smaakt ‘heerlijk en verrassend’ volgens Witzenhausen. Paul Qui uit Austin won het Amerikaanse tv-programma Top Chef en kookt Filipijns met de Franse slag. Ook al is hij een echte ster, hij blijft zijn truck trouw.

Een punt van kritiek betreft de vormgeving. De overdadige hoeveelheid foto’s van Miljuschka wekken soms de indruk dat het hier gaat om een stylegids van een BN’er. Bovendien is het jammer dat de vormgever alle lettertypes uit zijn letterbak heeft gebruikt. Dat veroorzaakt onrust en hier en daar vergeet je belangrijke informatie – die zowel horizontaal als verticaal is gedrukt – te lezen omdat het oogt als versiering.

Desondanks is het een kookboek om van te houden en veel te gebruiken. De hoofdstukken zijn duidelijk ingedeeld in vlees, vis, vega, erbij en zoet. De receptuur is geschikt voor ervaren koks, maar ook voor beginners. Als Witzenhausen bijvoorbeeld schrijft dat je de saus moet indikken ‘tot de juiste dikte’ geeft ze daarbij de informatie dat die dikte vergelijkbaar is met kwark. Handig, dat voorkomt mislukking.

Witzenhausen noemt haar recept ‘foolproof’. Dat klopt. Ze is precies in haar aanwijzingen, wat heel prettig is als je nooit eerder zo’n soort gerecht maakte. Het resultaat is heerlijk. Het taaie, en relatief goedkope vlees, wordt tijdens het urenlange verblijf in de oven superzacht. Het gerecht – dat warm en koud goed smaakt – is vlees op zijn best. Serveer in plakken of als beleg op een exquise broodje.

LOW & SLOW HOME MADE BRISKET
Ingrediënten
2,5 kg puntborst van de koe met nog een klein vetlaagje en zonder bot (vraag je slager!)
1 el zeezout
2 el grof gemalen zwarte peper
water
azijn

Extra benodigdheden
Braadslee
Ovenrooster
Plantenspuit
Bakpapier

Haal het vlees een uur voor je gaat beginnen uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Wrijf het in met zout en peper en laat het weer een uur rusten.

Verwarm de oven voor op 125 °C. Zet een braadslee met water onder in de oven. Vul een schone plantenspuit voor de helft met water en voor de helft met azijn.

Leg het stuk vlees op een ovenrooster, schuif dit boven de braadslee en braad het vlees 3 uur op 125 °C, zonder de ovendeur open te doen. Gaar daarna nog 3 uur op 125 °C en bespuit het vlees nu elke 30 minuten met de water-azijncombi uit de plantenspuit.

Verpak het vlees na deze 6 uur in bakpapier, leg het weer terug in de oven en gaar het nog vier uur op 125 °C.

Haal het daarna (dus na een totale gaartijd van 10 uur) uit de oven en laat het 2 uur rusten op een snijplank op het aanrecht.

Tip: serveer de brisket met een jus van het vocht dat je opvangt in de braadslee en in het bakpapier. Kook dit vocht in zodat je een lekkere saus krijgt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Xandra van Gelder

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!