Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Om van te houden en veel te gebruiken

Xandra van Gelder 07 december 2015

Van Miljuschka’s Food Trucks krijg je zin om te koken. Bietfriet, crawfish boil of zoete, zoute, zachte donuts, allemaal ongewone gerechten nieuwsgierig maken. Eten dat er op de foto aanlokkelijk uitziet plus recepten die in de keuken goed uitvoerbaar blijken.

Miljuschka Witzenhausen reisde voor 24Kitchen door de VS. Ze maakte er een tv-programma van en nu een boek. Foodtrucks - die in Amerika zijn ingeburgerd en in Nederland hun entree maken – serveren innovatief eten. Het boek is meer dan een kookboek. Witzenhausen beschrijft de ontwikkeling van de foodtrucks. De allereerste is, in 1866, bedacht door een veehouder die de mannen die op zijn land werkte goed wilde voeden. Daarna was het lang stil. Pas in 2008 verscheen Kogi BBQ - de eerste foodtruck nieuwe stijl – die goed eten combineerde met het gemak en de schappelijke prijs van fastfood. Roy Choi introduceerde de eerste rollende keuken met vers en verleidelijk eten. De financiële crisis, die ongeveer tegelijk plaatsvond, gaf het concept een zetje. Ervaren koks konden de vaste lasten van hun restaurants niet meer betalen en vestigden zich in een vrachtwagen. En natuurlijk zijn er ook de avonturiers die niet houden van platgetreden paden.

De auteur bezocht trucks in Texas, Los Angeles en New York. Elk gebied heeft zijn eigen specialiteit. Waar Texas vet, veel en zoet is, grossiert Los Angeles in gezond en is in New York eten uit alle werelddelen te vinden.

In de interviews met koks ontdek je hoe divers hun achtergrond is. Hop Phan uit Los Angeles heeft wiskunde en Engels gestudeerd maar heeft uiteindelijk voor de keuken gekozen. Hij serveert de onwaarschijnlijke combinatie van de Aziatische en Mexicaanse keuken. Het smaakt ‘heerlijk en verrassend’ volgens Witzenhausen. Paul Qui uit Austin won het Amerikaanse tv-programma Top Chef en kookt Filipijns met de Franse slag. Ook al is hij een echte ster, hij blijft zijn truck trouw.

Een punt van kritiek betreft de vormgeving. De overdadige hoeveelheid foto’s van Miljuschka wekken soms de indruk dat het hier gaat om een stylegids van een BN’er. Bovendien is het jammer dat de vormgever alle lettertypes uit zijn letterbak heeft gebruikt. Dat veroorzaakt onrust en hier en daar vergeet je belangrijke informatie – die zowel horizontaal als verticaal is gedrukt – te lezen omdat het oogt als versiering.

Desondanks is het een kookboek om van te houden en veel te gebruiken. De hoofdstukken zijn duidelijk ingedeeld in vlees, vis, vega, erbij en zoet. De receptuur is geschikt voor ervaren koks, maar ook voor beginners. Als Witzenhausen bijvoorbeeld schrijft dat je de saus moet indikken ‘tot de juiste dikte’ geeft ze daarbij de informatie dat die dikte vergelijkbaar is met kwark. Handig, dat voorkomt mislukking.

Witzenhausen noemt haar recept ‘foolproof’. Dat klopt. Ze is precies in haar aanwijzingen, wat heel prettig is als je nooit eerder zo’n soort gerecht maakte. Het resultaat is heerlijk. Het taaie, en relatief goedkope vlees, wordt tijdens het urenlange verblijf in de oven superzacht. Het gerecht – dat warm en koud goed smaakt – is vlees op zijn best. Serveer in plakken of als beleg op een exquise broodje.

LOW & SLOW HOME MADE BRISKET
Ingrediënten
2,5 kg puntborst van de koe met nog een klein vetlaagje en zonder bot (vraag je slager!)
1 el zeezout
2 el grof gemalen zwarte peper
water
azijn

Extra benodigdheden
Braadslee
Ovenrooster
Plantenspuit
Bakpapier

Haal het vlees een uur voor je gaat beginnen uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Wrijf het in met zout en peper en laat het weer een uur rusten.

Verwarm de oven voor op 125 °C. Zet een braadslee met water onder in de oven. Vul een schone plantenspuit voor de helft met water en voor de helft met azijn.

Leg het stuk vlees op een ovenrooster, schuif dit boven de braadslee en braad het vlees 3 uur op 125 °C, zonder de ovendeur open te doen. Gaar daarna nog 3 uur op 125 °C en bespuit het vlees nu elke 30 minuten met de water-azijncombi uit de plantenspuit.

Verpak het vlees na deze 6 uur in bakpapier, leg het weer terug in de oven en gaar het nog vier uur op 125 °C.

Haal het daarna (dus na een totale gaartijd van 10 uur) uit de oven en laat het 2 uur rusten op een snijplank op het aanrecht.

Tip: serveer de brisket met een jus van het vocht dat je opvangt in de braadslee en in het bakpapier. Kook dit vocht in zodat je een lekkere saus krijgt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Xandra van Gelder

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur