Met Pieter Aspe naar Brugge
Begin juni nodigden we jullie uit om samen met ons op vakantie te gaan naar België. Inmiddels hebben we uitgebreid kennisgemaakt met de personages van Toni Coppers, zijn we met Jan Van der Cruysse de wereld rondgetrokken en nog volop bezig met de challenges rond Sterre Carron en de Knack Hercule Poirotprijs. Vandaag blijven we weer gewoon in Vlaanderen, want het is in Brugge dat Pieter Aspe zijn personage Pieter van In de orde laat handhaven. Dit doet de commissaris in samenwerking met zijn collega’s Hannelore Martens en Guido Versavel.
De auteur
Pieter Aspe, een van de meest succesvolle Vlaamse auteurs, is het pseudoniem van de in 1953 in Brugge geboren Pierre Aspeslag. In de jaren zestig van de vorige eeuw was hij actief in de jeugdbeweging en de schoolraad. Hij volgde een studie aan het Brugse Sint-Leocollege en vertrok hierna naar Gent om er Politieke en Sociale Wetenschappen te studeren. Hier hield hij al na een jaar mee op, waarna hij aan de slag ging in de meest uiteenlopende beroepen. In 1996 werd hij fulltime auteur, nadat hij een jaar daarvoor debuteerde met Het vierkant van de wraak, het eerste deel van een langlopende serie met commissaris Pieter van In, brigadier Guido Versavel en substituut (officier van justitie) Hannelore Martens. Aspe heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Hercule Poirot Oeuvreprijs in 2010. Op 1 mei 2021 overleed hij op achtenzestigjarige leeftijd als gevolg van ziekte.
De boeken met seriepersonages Pieter Van In, Guido Versavel en Hannelore Martens
In het eerste deel is Pieter Van In nog adjunct-commissaris, maar later wordt hij gepromoveerd tot commissaris. Hij heeft een relatie met substituut Hannelore Martens, met wie hij in het veertiende deel Tango gaat trouwen en samen krijgen ze drie kinderen: de tweeling Simon en Saartje en Julien. Verder houdt hij van een glas Duvel, het blonde speciaalbier met een hoog alcoholpercentage.
Brigadier Guido Versavel is niet alleen de rechterhand van Pieter Van In, maar ook diens vriend. Hij is homoseksueel en in de loop van de serie heeft hij drie relaties gehad, waaronder een met een Duitser die met HIV was besmet. Daarnaast is hij een enorme fitnessfreak, fervent lezer en een groot cultuurliefhebber. Zijn grootste droom is om zelf een beroemd auteur te worden.
Hannelore Martens werkt als substituut, en na haar aanstelling als onderzoeksrechter, nauw samen met Pieter Van In en Guido Versavel. Het is al snel duidelijk dat Van In en zij het erg goed met elkaar kunnen vinden en het bevreemdt weinigen dat ze een relatie krijgen. Ze kan nogal eens opvliegend zijn, wat dan in ruzie ontaardt, mede door de koppigheid van Van In.
De serie bestaat uit veertig delen, maar Exit, het voorlaatste deel, is nooit uitgebracht. Behalve dat de televisieserie Aspe, die tien seizoenen heeft gedraaid, op de reeks is gebaseerd, zijn er eveneens twee theatertours van gemaakt. Daarnaast zijn verschillende boeken in een vertaling verschenen.
De voorbije week werd bekend gemaakt dat uitgeverij Manteau dit najaar de serie nieuw leven zal inblazen. Schrijver van dienst is jeugd- en misdaadauteur Jonas Boets, die in de tv-reeks overigens de zoon van de wetsdokter speelt. Als eerste boek verschijnt er een Aspe-prequel met de titel Reünie. Daarin volgen we de jonge Van In bij het oplossen van een moordzaak in het Brugse Sint-Lodewijkscollege, waar een pater dood aangetroffen werd in een klaslokaal.
- Het vierkant van de wraak (1995)
- De Midasmoorden (1996)
- De kinderen van Chronos (1997)
- De vierde gestalte (1998)
- Het Dreyse incident (1999)
- Blauw bloed (2000)
- Dood tij (2000)
- Zoenoffer (2001)
- Vagevuur (2001)
- De vijfde macht (2002)
- Onder valse vlag (2002)
- Pandora (2003)
- 13 (2003)
- Tango (2004)
- Onvoltooid verleden (2004)
- Casino (2005)
- Ontmaskerd (2005)
- Zonder spijt (2006)
- Alibi (2006)
- Rebus (2007)
- Op drift (2007)
- De zevende kamer (2008)
- Bankroet (2008)
- Misleid (2009)
- De Cel (2009)
- De vijand (2010)
- Erewoord (2010)
- Postscriptum (2011)
- Solo (2011)
- Eiland (2012)
- Min 1 (2012)
- Het laatste bevel (2013)
- Het Janus Syndroom (2013)
- (Pijn)³ (2014)
- Zonder voorschrift (2014)
- De doos (2015)
- Het oor van Malchus (2015)
- Import (2016)
- Exit (2016) {nooit verschenen}
- De butlerknop (2017)
Kees over de serie
Eigenlijk kan ik niet zo heel veel over de serie zeggen, want Het vierkant van de wraak was het eerste deel dat ik hier onlangs van las. Ik ben bewust met dit boek begonnen, omdat ik series bij voorkeur op volgorde lees. Een vergelijking met de latere delen uit de reeks kan ik uiteraard niet maken, dus of de boeken in de loop van de tijd sterker zijn geworden, weet ik niet. Mijn eerste indruk is in ieder geval positief, hoewel ik denk dat de terugkerende personages nog een stuk verder kunnen groeien (wat waarschijnlijk ook wel gebeurd zal zijn).
Kees over Het vierkant van de wraak
Deze kennismaking met commissaris Pieter Van In, substituut Hannelore Martens en brigadier Guido Versavel is me goed bevallen. Wat mij betreft zijn het innemende personages, ondanks het exorbitante alcoholgebruik van Van In (het kwam voor dat hij al ’s morgens vroeg om kwart voor acht zijn eerste Duvel dronk). De sfeer tussen de drie is ongedwongen, wat overigens voor het hele verhaal opgaat. De plot bevat diverse wendingen, maar nagelbijtend spannend wordt het nergens. Toch vind ik het verloop van de gebeurtenissen zeker interessant, maar ik moet hierbij wel opmerken dat de manier waarop het onderzoek uitgevoerd wordt nogal onrealistisch is. Vond ik dit erg? Nee, helemaal niet, want het levert een overwegend luchtig verhaal op, dat bij tijd en wijle ook amusant is. Dit alles komt onder andere door de vlotte en bij tijd en wijle humoristische schrijfstijl van Aspe. Al met al heb ik me met dit debuut prima vermaakt, maar kreeg ik wel de indruk dat de serie en de personages nog moeten groeien. Uiteindelijk heb ik het drie sterren gegeven.
De boeken met seriepersonage Pieter Van In
Hoewel Pieter Van In nog steeds de protagonist is, is zijn situatie veranderd. In deze in 2018 gestarte reeks is hij namelijk met pensioen en kan hij zich niet meer herinneren wat er met zijn geliefden is gebeurd. Wel weet hij dat hij hen erg mist. Van de serie waren tien delen gepland, maar door het overlijden van Aspe is dit beperkt gebleven tot vijf.
- Van In Episode 1 (2018)
- Van In Episode 2 (2019)
- Van In Episode 3 (2020)
- Van In Episode 4 (2020)
- Van In Episode 5 (2021)
De standalones
Behalve de genoemde series heeft Aspe ook een standalone (samen met Koen Strobbe) en drie korte verhalen geschreven. In tegenstelling tot de boeken met Pieter van In spelen deze zich niet in Brugge af. De bundel Volbloed bestaat uit vier korte verhalen, waaronder de drie hieronder genoemde.
- Grof wild (2001)
- De Japanse tuin (2008)
- Kat en muis (2010)
- Blankenberge blues (2017)
- Volbloed (2022)
Heb jij één of meer boeken uit de series (of misschien wel allemaal) gelezen en zo ja, wat vond je er dan van? En wat vind je van de belangrijkste personages Van In, Martens en Versavel?