Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Raad de parel van oktober en november

op 30 oktober 2021 door

Raad de parel

Vandaag doe ik het anders! 

Zoals elke twee maanden zoeken wij, leden van Literatuur onder de Loep, naar de mooiste parels in de literatuur om te gaan lezen. Zo laten wij jullie ook deze editie weer genieten van de boeken die wij uitkozen.
Vandaag doe ik het anders dan anders. In plaats van het mooi aan elkaar praten van de parels van mijn teamleden zet ik jullie als lezers aan de slag. Ik heb de namen van de teamleden vermeld maar allemaal op de verkeerde plek gezet. Jullie mogen gaan raden wie daadwerkelijk voor de beschreven parel koos. Ik ga jullie enkele hints geven zodat het niet al te moeilijk is. Nou ja, ik weet niet heel zeker of mijn hints behulpzaam zijn. 
Ga even rustig zitten voor deze exorbitant ingewikkelde quiz. Neem lekker een kopje koffie, thee of een andere versnapering. Zoek pen en papier erbij (of typ het gewoon) en ga aan de slag.

Tekst: De loepjes zelf met minimale inspanning van Gigi
Banner: Anne Oerlemans

Zoals beloofd geef ik jullie enkele hints:

-       Sommige leden hebben toch meer dan één boek beschreven

-       Enkele leden van Literatuur onder de loep hebben een i(-klank) in hun naam

-       Een behoorlijk aantal leden heeft een grote Nog Te Lezen lijst

-       Er zijn leden die al eerder een boek lazen

-       De meeste leden van LodL hebben enkel hun eigen ingezonden stuk gelezen

-       Één van de leden weet exact alle antwoorden van deze quiz

-       Sommige lezers van deze spot weten niet dat er ook veel literaire informatie te vinden is bij het Literatuurcafé 

 

Ik hoop dat deze hints een beetje behulpzaam zijn. In het geval dat het niet helpt zou ik de ingezonden teksten maar goed lezen en zelf bedenken hoe je nog meer aanwijzingen kunt vergaren om te achterhalen wie welk boek als parel voor de maanden oktober en november benoemd heeft. 

Natuurlijk kunnen jullie ook iets winnen met deze puzzel. Let op! 

De lezers die alles goed hebben verkrijgen eeuwige roem. Fantastisch toch?

 

Leden van de blogspot Literatuur onder de Loep zijn uitgesloten van deelname aan deze geweldige, zeer pittige en amusante wedstrijd. 

 

1e025391be59b1f690245444e3b1ec1a.png 

Evy

Nu de avonden weer langer en donkerder worden vind ik het altijd lekker om aan het eind van de avond, een uur voor het slapengaan, de dag af te sluiten met een goed verhaal. Iedereen die als kind het prachtig vond wanneer voor het slapen gaan een verhaal werd verteld of voorgelezen zou zichzelf moeten trakteren op het lezen van een goed literair verhaal voor het slapen gaan. Na herlezing van de bundel Ontbijt bij Tiffany een aantal weken geleden was ik toch weer onder de indruk van de vertelkunst van Truman Capote. Zijn 'kortere werk' gaat mij nooit vervelen. Het is iedere keer weer verrassend hoe hij in een paar zinnen een sfeer, situatie, scene weet neer te zetten. Daarom is mijn parel voor de komende maanden Alle verhalen van Truman Capote

 

Cies

Mijn parel de komende maanden bevindt zich in een schelp... waar nog een parel in zit. Prachtig toch? Ik heb het over De onzichtbaren van Roy Jacobsen en het vervolg erop, Witte Zee. Dat ze zullen schitteren, daar ben ik nu al van overtuigd. Ik verwacht langzame, mooi geschreven boeken met veel zee en landschap over bijzondere mensen op een Noors eiland. Alleen al de covers verantwoorden mijn aankoop. Ze zijn zo sfeervol, ik ben er helemaal weg van! Bovendien kocht ik ze in twee boekhandels waar ik afgelopen maanden voor het eerst kwam en die het ontdekken meer dan waard zijn. Het eerste haalde ik bij Theoria in Kortrijk, gevestigd in een waarlijk prachtig huis, het is zeker een ommetje waard. Witte zee kon ik niet laten liggen, want ik kocht het heel toepasselijk in De witte zee in Oostende. Deze boekhandel met tweedehands en nieuw zit niet langer in een donker pandje bij een parkeergarage, maar vind je nu in een lichte en luchtige witte winkel naast het casino, vlakbij de zee. Zeker ook een ommetje waard. En dan heb ik nog een goeie reden om De onzichtbarente lezen (en daarna Witte zee)! Ik doe mee met het A-Z-lezen bij dit topic en een van mijn nog ontbrekende letters is de J. Komt dat even goed uit!

  

Gigi

Het was even een gok of de seizoencyclus van Ali Smith me voldoende zou kunnen bekoren, maar na Herfst ben ik verkocht, de cyclus is een succes! Samen lezen en bespreken geeft vaak een meerwaarde aan een boek, zo ook het project in het Literatuurcafé waar een groep enthousiaste lezers zich vier boeken lang stort op de analyse van de romans. In november ga ik Winter lezen en probeer me goed voor te bereiden op de bespreking in december. Zullen er herkenbare motieven en thema’s te vinden zijn? Speelt kunst een belangrijke rol en welke auteurs komen langs in dit deel? 
Kortom, er valt genoeg te verheugen, vooral omdat er hierna nog twee seizoenen volgen.

 

Hetty

Ik vind het heerlijk om er weer op uit te kunnen. Er zijn gelukkig weer lezingen. Het is fantastisch om auteurs over hun boeken te horen praten. Ik woonde onlangs een lezing van Oek de Jong bij en Charlotte van den Broeck staat op het programma. Ik woonde in Theater het Klooster in Woerden een Schrijfevent bij, georganiseerd door uitgeverij Godijn. Op die dag werden liefst tien nieuwe boeken gepresenteerd. Er waren ook korte lezingen van auteurs onder meer over hoe je als schrijver met perspectief in een boek kunt omgaan en over waar je rekening mee moet houden als je een magisch-realistische roman schrijft. Het was een genoegen om te zien hoe auteurs die niet in de bestsellerslijsten staan bezig zijn met verbeelding in woorden om te zetten. Zij verdienen een platform. Ik ga zeker een aantal van hun boeken lezen, zoals de non-fictie roman Ida’s nagelaten dagen van Gea Wolfslag en de historische roman De Valois van Iris de Lis.
Daarnaast wil ik ruimte hebben voor romans uit Vlaanderen en kijk ik uit naar Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa, de debuutroman van Raf de Bie. Alleen al de titel maakt me nieuwsgierig en de uitgeverij spreekt over ‘een ontwapenend origineel en fris debuut dat je onmogelijk kun neerleggen eens je erin begonnen bent’.  

 

Anne

Het boek waar ik naar uitkijk om te lezen de komende tijd is geen recent boek, maar is uit 2020. Een boek dat op de cover wordt aangeprezen door niemand minder dan Hilary Mantel en als Beste Boek van het Jaar 2020 is gekozen door The Times, The Guardian en The Irish Times., wat wil je nog meer. Ik heb het over Zomerwater van Sarah Moss Op een vakantiepark in Schotland zitten twaalf mensen opgesloten in hun huisjes. Het is de laatste dag van de vakantie en natuurlijk regent het. Twaalf mensen met twaalf verhalen, hun eigen wereld en hun eigen manier van communiceren. Een boek waarvan Hebban recensent Sigried zegt: “ Moss’ schrijfstijl dwingt tot niets, waardoor Zomerwater op vele manieren gelezen kan worden.” Laat ik dit boek nu net gaan lezen, samen met mijn fysieke leesclub. Dit belooft een mooie discussie, ik het er zin in.

 

e422e0876dc3080d0be37f2ab5a9b598.png

 

Harriët

Deze keer een echte klassieker als parel voor mij: Ilias van Homerus. Nadat ik enige tijd geleden de Odyssee las kan deze natuurlijk niet uitblijven. Beide boeken stonden al heel lang op mijn WIL-lijst. Toen ik vroeger op de basisschool zat hadden wij een leraar die geweldige verhalen kon vertellen. Pas heel veel later kwam ik er achter dat hij ons gewoon de verhalen van Homerus vertelt heeft! Hij wist het zo te brengen dat wij vol spanning en aandacht aan zijn lippen hingen om te horen hoe het verder ging met Odysseus, maar ook met Troje en het houten paard…. Sinds mijn ontdekking dat het verhalen van Homerus waren, en dus echte klassiekers, die hij ons vertelde nam ik me voor om ze zelf te gaan lezen. De cover van het boek Ilias beloofd dat het ‘Een epos vol oorlog en heldenmoed, eerzucht en wraak, vriendschap en liefde’ gaat worden, ik ben benieuwd.
Wie de Odyssee leest moet ook gewoon Ilias lezen, en dat is dan ook precies wat ik ga doen de komende maand, het boek ligt al bovenaan mijn leesstapel en ik kijk er echt naar uit!

  

Tea

Mary van Anne Eekhout vertelt het verhaal van het ontstaan van het verhaal over het monster van Frankenstein. Het wordt geprezen als een ode aan de verbeelding, een verhaal over creëren, en de onlosmakelijke band tussen fantasie en werkelijkheid. Een vrouw die iets ter wereld brengt wat niemand voor mogelijk had gehouden. Dit boek past helemaal in een trend van het hervertellen van verhalen met de vrouw in de hoofdrol en er verschenen de afgelopen jaren veel bewerkingen en nieuwe uitgaven van Mary Shelley's Frankenstein een fenomeen dat ik erg interessant vindt in dit tijdperk waarin de technologische creaties van de mensheid aan onze controle dreigen te ontsnappen. Al met al kan ik dus niet wachten op dit nieuwe boek van Eekhout en ben ik heel benieuwd hoe dit verhaal zich verhoudt tot andere hervertellingen en onze eigen tijd. 

 

Ine

Totaal inspiratieloos ben ik! Erg he... 
Dezelfde boeken blijven steeds maar op mijn snel-te-lezen-stapel liggen en ik ben eigenlijk enkel met de 'moetjes' bezig. Die zijn ook leuk, maar het voelt veel minder als een feestje want daar zit geen 'keuze' achter van mijn kant. Ik ga snel Erfgoed lezen van Miguel Bonnefoy alsook Seventeen & Homo sexualis van Kenzaburo Oë. Beide zijn dit boeken om te recenseren, maar ik kijk er wel enorm naar uit. Ik las al een aantal recensies en ik verwacht hele verschillende leeservaringen bij beide boeken. Benieuwd of ze allebei bevallen.

 

e422e0876dc3080d0be37f2ab5a9b598.png 

Jan

Mijn parel is een klassieker die mogelijk al door velen gelezen is maar bij mij lange tijd op mijn NTL-lijst bleef steken. Ik denk dat ik ooit stukken van de film gezien heb en over het personage, wiens naam gelijk is aan de titel, heb ik al bijzonder veel gehoord en gelezen. Het verhaal spreekt enorm tot de verbeelding en misschien zal ik er daardoor nachten van wakker liggen. Na al die voorinformatie wil ik wel eens weten hoe de auteur de roman nu echt bedoeld heeft. Er zijn twee redenen om het boek juist nu op te pakken. De eerste reden is dat het Klassieker Genootschap Frankenstein van Mary Shelley op het programma heeft staan. Daarnaast heeft mijn zoon een boekenpakket voor zijn Engelse literatuurlijst kunnen bestellen deze zomer en Frankenstein is een van deze boeken. De kans is groot dat hij dit boek binnenkort open zal slaan. Ik lees graag mee met de boeken van mijn zoon. 

* Nu mogen jullie aan de slag. Kunnen jullie raden wie welk boek op zijn wensenlijst heeft staan? Zijn het boeken die jullie al gelezen hebben? Of lezen jullie mee met een van de leden?

 

 



Reacties op: Raad de parel van oktober en november

Meer informatie

Gerelateerd