Baantjer & De Waal (deel 2)
Na het overlijden van Appie Baantjer zette Simon de Waal de serie door rond het duo Van Opperdoes en Jacob. Gaandeweg de serie zie je Jacob groeien in zijn vak, het is een serieuze jongeman met respect voor de oude Van Opperdoes. Hij zorgt ervoor dat er af en toe ook wordt gegeten, want met een lege maag wordt het lasten zaken op te lossen. Ook neemt zijn vrouw wat meer afstand van Van Opperdoes, maar hij weet dat ze altijd bij hem is, en als het echt nodig is zij van zich laat horen. Zoals ze zelf tegen hem zegt: ik zegt niet altijd wat, maar ik ben er wel altijd…
Dit tweede deel van de serie sluit wat meer aan op de ontwikkelingen in Amsterdam rond de jaren van schrijven; zo komt de Neus nog even voorbij, er komen modernere drugs in voor, en ook de onderzoeksmethodes zijn steeds meer aan regels en banden gelegd (formulieren in 5-voud indienen en wachten op goedkeuring ipv meteen in actie komen). Ook wordt “hogerhand” steeds belangrijker, en laat een officier van justitie zonder enig overleg met de recherche boeven los, waardoor ons duo zich af en toe afvraagt: waarom doen wij dit nog ?
In het laatste deel wordt op pagina 122 (E-book) opeens de achternaam van Jacob bekend gemaakt.
En natuurlijk ook in deze boeken geldt het credo: een opgeloste zaak verdient een goede sigaar.
En dan nu de boeken 7 t/m 12
7. Een licht in de duisternis (2012)
Van Opperdoes wordt midden in de nacht wakker en op advies van zijn (overleden) vrouw gaat hij een stukje wandelen, in de witte wondere wereld van Amsterdam die schuil gaat onder een deken van sneeuw. Bij het Johnny Jordaanplein, waar de standbeelden staan van de bekende Jordanese Johnny Jordaan en Tante Leen, ziet hij een kaars en een hoofd, wat hem droevig aan staart. Het hoofd is gemaakt van klei, geboetseerd, en wordt herkend als Martin, een jonge zanger die in de voetsporen van Johnny Jordaan is gestapt. Wat is er met Martin gebeurd? Want onderzoek wijst uit, dat Martin al 3 maanden niet meer is gezien. In deze gehele zaak is weinig licht te ontdekken, wordt er op alle mogelijke manieren gespeurd en gezocht, maar uiteindelijk blijkt dat liefde niet alleen blind maakt, maar ook dom.
8. Een wolf in schaapskleren (2013)
Midden in de nacht wordt op de deur geklopt bij Van Opperdoes; er drijft een lijk in de Prinsengracht. Het is niet de eerste lijk die in de nacht in een gracht wordt gevonden, het zal ook niet de laatste zijn, want veel toeristen gaan na een avond/nacht stappen met hun dronken kop staan te plassen aan de grachtkant, en kukelen pardoes het koude water in; op gedregd blijkt dan de gulp van de mansbroek open te staan. Maar in dit geval zit de rits dicht, geen dronkenlap dus, maar een jonge student van rijke ouders uit het Gooi die in Amsterdam blijkt te studeren. Eigenwijze, arrogante, mooie en snelle jongens met een flinke toelage van de ouders. Daarnaast de georganiseerde misdaad, die op sluwe wijze studenten inzetten als koerier. Wie de wolf in de schaapskleren is, mag je zelf ontdekken !
9. Een tip van de sluier (2013)
Storm en regen, bliksem en onweer teisteren de Jordaan, als iemand op zoek is naar Rechercheur Van Opperdoes. Deze man kreeg een tip dat hij zou worden vermoord, en hoopt op de hulp van het ons zo bekende duo. Maar als Van Opperdoes met Jacob alles nog eens goed overdenkt, klopt het verhaal van geen kant. Want criminelen zoeken geen hulp van de politie, die lossen hun zaakjes zelf op, en als er een crimineel op een dodenlijst staat, krijgen zij de tip van de recherche of de CIE (criminele inlichtingen eenheid). Dan belt zijn dochter in paniek de politie, ze rijdt in de stad en wordt achtervolgt en opgejaagd door een zwarte auto, en vlak bij de IJtunnel wordt ze in elkaar geslagen liggend op de weg aangetroffen. Wat is hier toch aan de hand ? Lees het boek en je komt erachter.
10. Een tien met een griffel (2014) jubileum editie
Lauriergracht, een dode vrouw, de boel keurig veiliggesteld door Ukkie en Vincent, de twee dienstdoende dienders die haar vonden; het blijkt een jonge vrouw, een uitzonderlijke schoonheid met blauwe ogen die naar het plafond staarde. Zelfs de dood kon haar niet lelijk krijgen, aldus Van Opperdoes. De buurman aan de overkant zag haar liggen, ze kwam er wel vaker. Al snel blijkt dat ze werd gestalkt, vele aangiftes waren er al gedaan tegen haar ex-vriendje. Nog nooit was een zaak zo snel opgelost, aldus Jacob. Maar is dat zo? Natuurlijk niet, want dan zou dit een heel simpel verhaaltje zijn en u het boekje zo uit hebben, een Baantjer onwaardig…
11. Een kuil voor een ander (2014)
Een lijk in een verborgen ruimte, aan de hand van de vingerprintjes blijkt het Lucas Vos te zijn, echtgenoot van Suzanne Vos, uit Brabant, maar hoe kan een al dode man nog een keer vermoord worden? Via zijn rijbewijs komen ze achter zijn nieuwe naam, Luuk de Winter, woonachtig in Amsterdam in de Watergraafsmeer (Radio-buurt). Er gaan steeds meer belletjes rinkelen, als blijkt dat alles op één en dezelfde dag is veranderd, zouden zij uit een Getuigenbeschermingsprogramma komen? En zo ja, waarom dan, wat hebben zij gezien dat ze beschermd moeten worden als getuigen? Het is een verhaal waarin veel gebeurt, waar je je aandacht bij moet hebben, maar dan ben je sneller dan ons duo Van Opperdoes / Jacob. Dit is mijn favoriete boek uit deze serie, en krijgt dan ook een ster meer dan de rest.
12. Een schim in de nacht (2014)
Rechercheur Van Opperdoes zit in zijn vaste café aan de koffie met home made appeltaart van Carlo, als hij schoten hoort. Hij rent zijn gehoor achterna, en ziet op de Noordermarkt aan de voet van de Noorderkerk voor de trap een man liggen; Van Opperdoes probeert contact met hem te leggen en vraagt wie het gedaan heeft. “Ik… ik was het zelf”, zegt deze man en sterft voor de ogen van Van Opperdoes. Eén telefoontje en het gehele circus is op de Noordermarkt, en al snel wordt het wapen gevonden, 40 meter verderop. Hoezo? Hij was het zelf? De overleden man wordt afgevoerd, ons duo gaat naar het bureau aan de Raampoort en staan dan opeens oog in oog met het slachtoffer dat ze net hebben achtergelaten in een vrieslade van het VU, onder in de kelder. Hoe dat kan? Lees het boek en het wordt u duidelijk.
Tot slot:
Al met al heb ik genoten van deze serie, de boeken zijn niet moeilijk te lezen, ze zijn beeldend geschreven, en vooral niet al te ingewikkeld door duistere complottheorieën, juist omdat beide rechercheurs met elkaar overleggen hoe de zaken in elkaar (zouden kunnen) steken. Toch heeft iedere moordzaak vele kanten, vele gezichten, lijken ze vaak heel ingewikkeld, maar krijgt ieder verhaal aan het einde een verrassende wending. Kortom: een aanrader - en ze zijn los van elkaar en in een andere volgorde te lezen.
Uitgeverij: Lebowski