Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn Challenge 2024: april

op 01 mei 2024 door

April doet zoals gewoonlijk wat hij wil, qua weer, dus gingen we van super mooi naar super nat weer naar weer super-warm.  Gelukkig werden de avonden langer,en we gingen richting de Koningsdag festiviteiten, maar omdat ik "andermans rommel" niet nodig heb, heerlijk lang lui liggen lezen. 
Wat heb ik deze maand gelezen ? 

740 Hebban top 1000 - Het meisje uit het verscholen dorp - Irma Joubert  3 ster
In aanloop naar de 4/5 mei een boek gelezen, wat al een tijdje logeerde op mijn E-reader, eveneens uit de BC-selectie.

Nunspeet, 1943. Mentje is niet blij met de vreemde mensen die haar vader in het geheim op de stalzolder van hun boerderij laat wonen. Op een dag gaat het helemaal mis. Vader is verraden en de soldaten halen iedereen weg, maar Mentje weet door toeval te ontsnappen aan de razzia. Na een angstige vlucht komt ze midden in de nacht in een geheim dorp in de bossen, waar tientallen (joodse mensen) verborgen zitten. Maandenlang blijft ze daar wonen, tot het voor haar als niet-Joodse ook te gevaarlijk wordt en Mentje naar Arnhem moet vertrekken, en bij haar tante in trekt. Maar hoe lang zal het daar veilig zijn? En hoe moet vader haar nu vinden als hij vrijkomt?
Een beetje vreemd verhaal, maar oké... toch nog 3 sterren

Hierna is het tijd om terug te gaan naar de BC-selectie van april 2024 

Katarina Widholm –[deel 1 Het Zweedse lot-trilogie] Met hart en ziel (debuut)  3 ster
Het verhaal speelt zich af in het Zweden van 1937-'38. De zeventienjarige Betty staat op het punt haar geluk te beproeven in de grote stad als dienstmeisje bij het gezin van dokter Molander. In de trein onderweg naar Stockholm ontmoet ze Martin Fischer, die literatuur doceert. Betty komt er al snel achter dat ze als dienstmeisje hard moet werken. Gelukkig leert ze snel en lukt het haar om haar draai te vinden in de drukke hoofdstad en dit nieuwe huishouden. Het contact met Martin biedt haar afleiding. Maar op een dag stopt de correspondentie met Martin abrupt en alle moeite die ze de weken daarna doet om hem te vinden is tevergeefs.

Het verhaal laat zich raden, alhoewel de WO-II in Zweden nauwelijks lijkt door te dringen. Een wat langdradig verhaal, en voor mij in een wat simpel taalgebruik.  

Michael Connelly - Eerherstel  (Mickey Haller serie)  5 ster
Advocaat Mickey Haller is terug en bereid om de moeilijkste rechtszaken aan te nemen, waarbij de kans om te winnen één op een miljoen lijkt. Hij stemt in om een vrouw te verdedigen die al in de gevangenis zit voor het vermoorden van haar echtgenoot, een politieagent die werkte voor de plaatselijke sheriff, maar ze houdt nog altijd vast aan haar onschuld. Haller schakelt de hulp in van zijn halfbroer; de gepensioneerde LAPD-detective Harry Bosch. Al snel stuit Bosch op informatie die het politieonderzoek van vier jaar geleden in twijfel trekt. Maar... er zijn blijkbaar mensen die niet willen dat de zaak heropend wordt.

Een nieuw deel van de verfilmde serie: De Lincoln-advocaat. Het start wat moeizaam voor mij doordat ik onlangs de series heb gezien, maar naarmate het verhaal vordert… spannend !!  

A.K. Turner – Lichaamstaal - 4 ster
Cassie Raven werkt overdag in het mortuarium, en in haar vrije tijd volgt ze een taxidermiecursus. Ze weet dat mensen haar baan maar raar vinden – want waarom zou iemand lijken opensnijden? Maar zij weten niet wat Cassie wél weet, namelijk dat de doden gewillig prijsgeven wat er met hen is gebeurd. Ze heeft al vele lichamen op haar snijtafel gehad maar ze hoefde nog nooit het mes te zetten in iemand die ze kende. Iemand die heel veel voor haar betekende. Geraldine Edwards, de docent die ervoor zorgde dat Cassie op het rechte pad terecht kwam. De gerechtelijke patholoog zegt dat Geraldines dood een ongeval was. Maar het lichaam vertelt Cassie een ander verhaal.

Leuk verhaal, een thriller vanuit een ander gezichtspunt  

Anne Jacobs – De scheepsdochter  4 ster
Het verhaal van 'De scheepsdochter' begint in Danzig, 1860. De jonge Johanna Berend staat treurig voor haar imposante ouderlijk huis. Nadat haar affaire met een pianist is stukgelopen wil ze niets liever dan terugkeren naar haar familie. Maar tot haar grote schrik hoort ze dat haar geliefde vader is overleden. Haar broer Theo is nu het hoofd van het gezin en zijn vrijgevochten zus is een doorn in zijn oog. Johanna laat het er niet bij zitten en is vastbesloten een manier te vinden om haar leven in te richten zoals zíj het wil. Als de goedaardige en veel oudere scheepsbouwer Berthold haar ten huwelijk vraagt, grijpt ze haar kans. Tot groot ongenoegen van zijn zoon Pawel, zeker als ze zich steeds meer bemoeit met hun scheepswerf. Maar Johanna is slim genoeg om aan haar eigen ideeën vast te houden, en dapper genoeg om te streven naar haar eigen geluk.

Twee eeuwen terug, 150 jaar geleden - andere tijden, andere gebruiken. Tijd van vrouwen aan het aanrecht en de kinderschare aan haar rok. En wat een onsympathieke persoon in dit verhaal...  

Marije Willemsen – Zentastisch  3 ster
Het populaire centrum ‘Zentastisch’, waar alles draait om zelfontwikkeling en spiritualiteit, viert bijna haar eenjarig bestaan. De vier vrouwelijke oprichters hebben het roer omgegooid en Zentastisch draait als een malle. Maar wat begon als een wild plan begint nu steeds serieuzere vormen aan te nemen en hun vriendschap én liefdesrelaties komen zwaar onder druk te staan.

Tsja… wat zal ik hiervan zeggen? Zelfontwikkeling en spiritualiteit is de basis van het afleggen van het ego… maar in het verhaal draait alles om het ego.
wil je werkelijk iets mbt zelfontwikkeling lezen? Pak dan bijv. eens De Heks van Portebello van Paulo Coelho.
 

De staljongen van Auschwitz - Henry Oster
Ik had even genoeg van ooglogsverhalen… een andere keer mag dit boek aan de orde komen. 

Ik ken een berg die op me wacht - Sholeh Rezazadeh

Sprak me nog niet zo aan… en de maand was te kort om ook dit boek nog te lezen. 

De ontdekking van Holland - Jan Brokken 

Dit wordt een Indië-trilogie, en bestaat uit de volgende delen:

Deel 1 - De tuinen van Buitenzorg

Deel 2 - De kampschilders

Deel 3 - Mijn kleine waanzin (kobo+)

Waar gaat deze trilogie over?
Toen de 23-jarige Olga en de twee jaar oudere Han in 1935 naar Nederlands-Indië verhuisden, was het alsof de ene na de andere wereld voor hen openging, in een bijna duizelingwekkend tempo. De eerste maanden brachten ze door op Java, later woonden ze in Makassar, waar Han onderzoek deed. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verwoestte de wereld waarin Olga en Han volledig waren opgegaan. In 1947 moesten ze terugkeren naar Nederland. Olga is de moeder van Jan Brokken vóór ze zijn moeder werd. Na het overlijden van zijn ouders overhandigde tante Nora hem de brieven en foto’s die haar zus Olga haar vanuit Buitenzorg en Makassar schreef, waarna Jan hun verhaal in deze trilogie verwerkte.

Ik heb iets met het voormalige Ned. Indië, geen idee waarom dit zo is. Misschien omdat ik in de Indische buurt ben geboren, mijn oom naar Ned.Indië moest, en het mystieke van Indonesië mij al jong aantrok.Geen echt romantisch verhaal, maar een stukje geschiedenis en als zodanig ook geschreven.  

Wat nog meer gelezen deze maand:

Het weesmeisje – Anne Jacobs, serie bestaande uit zes delen  5 ster voor gehele serie !
Deel 1 – Het Weesmeisje
Deel 2 – De moed van het Weesmeisje
Deel 3 – De erfenis van het Weesmeisje
Deel 4 – De terugkeer van het Weesmeisje
Deel 5 – De belofte van het Weesmeisje
Deel 6 – Het verlangen van het Weesmeisje

Wat is dit een mooie serie; ik heb er van genoten. 5 ster voor de gehele serie !

En zo verlaten we de maand april 2024, en ligt de nieuwe selectie van Bookchoice weer in het postvak... 

 



Reacties op: Mijn Challenge 2024: april

Gerelateerd

Over

Michael Connelly

Michael Connelly

Michael Connelly (1956) werkte jarenlang als misdaadverslaggever voor de L.A. Ti...

Anne Jacobs

Anne Jacobs

Anne Jacobs is een van de meest succesvolle Duitse auteurs van dit moment. Voor ...

Irma Joubert

Irma Joubert

Irma Joubert is een Zuid-Afrikaanse schrijfster van historische fictie. Tot 2004...