Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn Challenge 2024 - februari

op 24 februari 2024 door

Ook deze maand gedoken in de mij toegestuurde selectie van Bookchoice.
Ik heb even opgezocht vanaf wanneer ik boeken van Elly’s choice, zoals Bookchoice eerst heette, ontvang. De eerste E-boeken die ik via dit abonnement terug kan vinden dateren van februari 2011. Dat betekent dat ik blijkbaar al ruim 13 jaar lid ben en E-boeken ontvang, en ze netjes download en opsla in een map op mijn computer. Inmiddels een flinke bibliotheek.

Wel, wat heb ik deze maand gelezen?  
Uit de selectie van januari de laatste 2 boeken, te weten: 

Een boek van vuur – Christy Lefteri  [roman]  3 min sterren
In 'Het boek van vuur' van Christy Lefteri worstelt een gezin met trauma’s en schuldgevoelens nadat een brand hun dorp op een Grieks eiland heeft weggevaagd. Met haar warme, beeldende stijl belicht Lefteri de vernietigende kracht van menselijke dwaasheid, maar uiteindelijk ook ons talent voor verlossing en vernieuwing.

Ik vond het geen pareltje. Heel het verhaal was voor mij erg deprimerend. Ik had er eigenlijk meer van verwacht. Maar wel uitgelezen en dat is op zich al een pluspunt.

Berend Boudewijn - Wie houd je warm  [non-fictie]  3+ sterren
Berend, inmiddels ook al aardig op leeftijd, woont alleen in een groot huis dat tot in elke kier getuigt van de tomeloze versierdrift van zijn onlangs overleden vrouw, zijn grote liefde, Martine Bijl, die in 2019 is overleden. De dagelijkse beslommeringen vragen om een nieuwe routine, kleine taken worden avontuurlijke ondernemingen.

In eerste instantie had ik er weinig trek in, maar toch met plezier gelezen. Je krijgt een inkijkje in het gezamenlijke leven van Berend en Martine, en hoe je als weduwnaar verder moet. Een dun boekje, toch 3 ster.

 

Daarna de selectie van februari, die bestaat uit de volgende boeken: 

Freida McFadden – De perfecte zoon  [thriller]  5 + sterren
Erika heeft een perfect gezin, totdat er op een avond twee rechercheurs op haar stoep staan. Een middelbare scholiere is vermist. En Erika’s tienerzoon is de laatste die het meisje levend zag. Erika heeft altijd iets duisters gezien in haar ogenschijnlijk perfecte zoon, en ze wil geloven dat hij onschuldig is. Maar als het bewijs zich opstapelt, kan ze de waarheid niet ontkennen – misschien heeft hij dit keer wel het ondenkbare gedaan. Of toch niet???

Er wordt weinig prijsgegeven voor een andere oplossing, en werkelijk spannend tot de laatste letters. 

Corina Bomann - Een kamer aan Zee  [Roman]  hangt tussen 3 tot 4 sterren
Kim heeft de liefde van haar leven verloren en weet niet hoe ze verder moet. Ze komt terecht in een klein havenstadje aan de kust van Cornwall, waar ze op de kliffen lange tijd naar de zee staart, in de hoop een uitweg te zien uit het diepe verdriet dat haar heeft overmeesterd. Ze wordt gezien door Janet en zij weet haar ervan te overtuigen mee te gaan naar haar huis en daar een poosje te blijven. Ze geeft haar een dagboek om te lezen in de hoop dat ze daar de kracht uit weet te halen om verder te leven.

Dit verhaal is voor mij niet één van haar sterkste boeken, en behoorlijk treurig door de thema’s rond zelfdoding, palliatieve zorg en overlijden. Ben je al depressief in deze tijd van het jaar… mijn advies: pak een ander boek van deze auteur. 

Kristina McMorris – De prijs van een kind  [roman]  twijfel tussen 3 tot 4 sterren
1931. De crisis houdt Amerika al jaren in zijn greep. Twee jonge kinderen spelen nietsvermoedend op het erf van een boerderij. Naast hen staat een bord met de tekst: ‘Twee kinderen te koop’. Beginnend verslaggever en verwoed fotograaf zet dit op de gevoelige plaat. Hoewel de foto niet bedoeld is voor publicatie, wordt deze foto ontdekt door Ellis’ collega Lillian. Ze legt de foto voor aan hun chef, en plotseling staat Ellis aan de vooravond van zijn grote doorbraak.

Thema in dit verhaal: het afstand doen van een kind, adoptie en aan wie wordt je kind daarna toevertrouwd. Ik had even moeite om erin te komen, maar gaandeweg werd het beter. 

Jill Mansell - Het zonnetje in huis  [feel good]  4 sterren
Dit verhaal zit vol verrassingen. Wie had kunnen denken dat de excentrieke Edgar Allsopp de oplossing zou hebben voor Lou’s problemen? Hij biedt haar een baan en een dak boven haar hoofd in het dorp Foxwell in de Cotswolds. Een heerlijke plek, waar toevallig ook nog Remy woont, de nogal aantrekkelijke oudere broer van Lou’s vriend Sammy. Niet dat Remy haar ziet staan, maar toch… Lou neemt de baan aan en probeert die oude knorrepot een beetje uit zijn isolement te halen.

Een mooi verhaal, en vraag me af wie wordt bedoeld met “het zonnetje in huis”, de knorrepot of de pleasende Jill. Verrassend einde. 

Natasha Pulley – Stad 40  [thriller]  na een kwart gelezen te hebben weggelegd
Valery Kolkhanov (biochemicus) wordt van een Siberisch krijgsgevangenkamp overgeplaatst naar ‘Stad 40’, een stukje bewoonde wereld achter gesloten hekken en naast een zwaar beschadigd kaal en dood bos. Midden in de stad staan vijf kernreactoren. Volgens “zeggen” is de straling minimaal en kan totaal geen kwaad. Maar … Wat wordt er precies verborgen voor de duizenden mensen en gezinnen die in de stad wonen?

Ik ben erin begonnen, maar moet bekennen dat ik het verhaal afschuwelijk vond. Er wordt uitgebreid beschreven hoe en wat kernenergie met natuur, dier en mens doet, hoe dieren zonder verdoving worden ontleed, en lezen we andere wreedheden, waar ik absoluut geen enkele behoefte aan heb. Ik heb dit boek -na een kwart gelezen te hebben- dan ook weggelegd. 

M.W. Craven – (deel 5 Washington Poe) De Botanist   [thriller]  5+ sterren
Een van Poe’s weinige vrienden, patholoog Estelle Doyle, wordt verdacht van de moord op haar vader, die met twee schoten in het hoofd om het leven is gebracht. Estelle heeft sporen van buskruit op haar handen, en bij een huis omringd met verse sneeuw lopen alleen haar voetafdrukken naar binnen. Sinds haar arrestatie heeft ze slechts twee woorden gezegd: ‘Bel Poe.’ Ondertussen stuurt een gifmenger, die de naam krijgt van “de Botanist”, aan de meest gehate mensen van het land gedichten en gedroogde bloemen. De seriemoordenaar lijkt wel door muren te kunnen lopen, want ondanks de waarschuwingen die hij vooraf aan zijn slachtoffers stuurt en de veiligheidsmaatregelen die zijn genomen, kan hij ongestraft blijven moorden. Poe haat locked room-mysteries en nu moet hij er drie oplossen, én gelijktijdig zijn vriendin Estelle zien vrij te krijgen.

Soms krijg je een boek onder ogen die je een “wauwww” reactie ontlokt. Dit is voor mij zo’n boek. Daarom 5+ ster

Onderzoek in mijn eigen E-bibliotheek leerde mij, dat ik de gehele serie via Bookchoice in mijn bezit had. Daarom hierna alsnog de gehele serie gelezen, te weten:
Deel 1 - Brandoffer
Deel 2 - Zwarte zomer
Deel 3 - De curator
Deel 4 - Dode hoek

Echt een geweldige serie – een aanrader ! 

Rob van Essen – Ik kom hier nog op terug  [Literaire Roman] spreekt mij nog niet aan
Wanneer hij de mogelijkheid krijgt een fout uit het verleden te herstellen grijpt Rob Hollander dit met beide handen aan. Maar wat hij als een misstap beschouwt, is niet de gebeurtenis die het verleden hem aanreikt. Is het leven een enkele reis, of kun je zo nu en dan een stukje terug om iets te herstellen?

Helaas, het verhaal spreekt me niet écht aan, net als de eerder via BC toegestuurde boeken van deze auteur, te weten
Alles komt goed – september 2015
De goede zoon – augustus 2018 

Gijs Wilbrink – De Beesten    [debuut Roman] spreekt mij nog niet aan
'De beesten', het romandebuut van Gijs Wilbrink, speelt zich af in de Achterhoek, te midden van motoren, stropers, nertsenfokkerijen en handeltjes die het daglicht niet kunnen verdragen. In dit mystieke grensland vol geheimen groeit Tom Keller op, jongste telg van de beruchtste familie van de streek, en gezegend met een van God gegeven talent voor de motorcross. Als hij jaren later plotseling verdwijnt, komt zijn opstandige dochter terug naar haar geboortegrond om hem te zoeken, met een dramatische familiereünie tot gevolg.

Een debuut, een verhaal dat mij tot nu toe (nog) niet aanspreekt. Gelukkig zijn er nog vele titels uit te lezen. Daarom...

 

Hierna gelezen voorgaande delen van het auteursduo Peter Mohlin Peter Nyström
uit de serie John Adderly van januari 2024 (eveneens via BC tot mij gekomen)
Deel 1 – Het laatste leven  (ontvangen april 2021)
Deel 2 – De andere waarheid  (ontvangen april 2022)

Geen idee of dit een langlopende serie gaat worden, maar in deel 1 starten is vaak het beste, zo ook in dit geval. Het was spannend, en door in dit verhaal te beginnen begrijp je ook veel beter de verhoudingen in deel 3. Beiden verdienden dan ook 5 sterren. 
Helaas viel deel 2 mij zwaar tegen, een beetje te veel fantasie en lariekoek. Derhalve 3 sterren. 

Het wilde eiland - Karen Swan – deel 1 uit de serie Wilde Eiland (Feelgood BC – mei 2023)  4+ ster
De eigenzinnige Effie woont met haar vader in het enige dorpje op het kleine, afgelegen eiland St Kilda, aan de westkust van Schotland. Het leven is zwaar, maar Effie voelt zich thuis in dit eenzame en avontuurlijke bestaan midden in de prachtige natuur, tussen de gevaarlijk hoge rotsen en de ruwe zee. Maar ze wordt er vaak openlijk aan herinnerd, dat ze een meisje is, en zich dienovereenkomstig dient te gedragen. Als de jonge Lord Sholto het eiland bezoekt, voelt Effie zich meteen tot hem aangetrokken. Tijdens zijn expeditie maakt ze met haar onverschrokkenheid en kennis van de ongerepte natuur een onuitwisbare indruk op de chique Lord. Dan gebeurt het ondenkbare: de bewoners van St Kilda worden geëvacueerd naar het vasteland, omdat het leven op het eiland te zwaar wordt. Maar ver weg van de wilde natuur kan Effie maar moeilijk aarden. Dan komt ze Lord Sholto opnieuw tegen. Ondanks hun aantrekkingskracht wordt echter steeds duidelijker dat zij en Sholto uit totaal verschillende werelden komen. 

Een mooi verhaal, met een beetje afgeraffeld einde. Daarom net geen 5 sterren. 

De gehele serie bestaat verder uit de volgende delen:
Deel 2 – Vuurlicht  nog te lezen
Deel 3 – Stormgloed  (wordt uitgebracht in mei 2024) 

Samenvattend:
Het lijkt erop dat de boeken die de leden worden toegestuurd, vaak van dezelfde auteurs zijn, en er mogelijk een vaste serie uitgevers zijn die meewerken aan dit abonnement. Het is mij niet duidelijk wie bepaalt of het boek bij BC mag worden uitgedeeld: de uitgeverij óf de auteur.

Tot op heden heb ik in 2024 al 16 boeken ontvangen (voor de prijs van € 6,00), waarvan ik één niet heb uitgelezen omdat ik het verhaal afschuwelijk vond, twee (nog) niet heb gelezen omdat deze me nog niet aanspraken, en heb 13 verhalen met plezier gelezen.
Tot slot heb ik ook nog 7 boeken uit eerdere zendingen met veel plezier gelezen. 

Tot zover mijn ervaringen met de boeken uit mijn abonnement van Bookchoice. Tot volgende maand.



Reacties op: Mijn Challenge 2024 - februari

Gerelateerd

Over

Corina Bomann

Corina Bomann

Corina Bomann (1974) woont op het Duitse platteland, waar ze in alle rust kan sc...

M.W. Craven

M.W. Craven

Mike Craven werkte als reclasseringsambtenaar en is nu fulltime schrijver. Zwart...

Peter Nyström

Peter Nyström

Peter Mohlin en Peter Nyström groeiden samen op in een klein Zweeds plaatsje. Ze...

Peter Mohlin

Peter Mohlin

Peter Mohlin en Peter Nyström groeiden samen op in een klein Zweeds plaatsje. Ze...