Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn Challenge 2024 - maart

op 15 april 2024 door

In maart nemen we vaak al een voorschotje op de herdenkingen rond de slachtoffers van de WO-II en de dag van de bevrijding. En natuurlijk zit er ook in de selectie van Bookchoice een boek rond dit thema. 

De selectie van Bookchoice bestaat deze maand uit de volgende boeken 

Het meisje met de halve ster - Judith Visser  (historische roman)
Het is mei 1940, Rotterdam wordt platgebombardeerd, de Diergaarde wordt getroffen door bommen. Te midden van alle chaos en ravage weet een jonge wolf te ontsnappen. Los naast dit verhaal leren we Debra kennen, een half-Joods jong meisje. Het gezin overleeft het verwoestende bombardement, maar ontdekt al snel dat het gevaar voor haar en haar familie alleen maar toeneemt. Wanneer anti-Joodse maatregelen elkaar in rap tempo opvolgen en dierbaren beginnen te verdwijnen, ziet ze nog maar één uitweg… en daar komen ze elkaar tegen.

Een geromantiseerd verhaal gebaseerd op feiten. Na een wat moeizaam begin, toch een bijzonder mooi verhaal. 5 sterren 

TV-drama-serie De Joodse Raad
Er is veel aandacht besteed aan deze serie, om te beginnen een inleidend gesprek met voormalig huisarts Rob Oudkerk, de zoon van Virrie Cohen, de kleinzoon van David Cohen, beiden hoofdpersonen uit deze serie.
Zelf ben ik geboren en opgegroeid (met mijn kids) in Amsterdam, heb bij de Plantage gewerkt bij een Joods bejaardentehuis, en is de WO-II met de paplepel mee naar binnen gegaan. Het is een periode waar de betrokken mensen niet over spreken, nog steeds niet. Voor mij is daarom ieder verhaal een puzzelstukje om meer en meer over deze periode van mijn ouders en familie te leren. Zo wist ik niet dat bij terugkeer bijv. alle “openstaande rekeningen” weer op het bordje van de terugkerende bewoners kwam; huis/haard/inboedel – alles was van hun afgenomen,vijf lange jaren in gevangenschap gehouden, en áls je het geluk had terug te kunnen keren, komt ook nog eens alle openstaande belastingen en overige rekeningen op je bordje om te moeten voldoen, alvorens je überhaupt naar je woning terug mocht keren. Daarnaast diende je officieel 10 jaar te wachten om iemand “dood” te kunnen laten verklaren, en dan moest moest er eerst nog worden uitgezocht wie in welke volgorde jouw dierbaren waren overleden, hetgeen nooit is/was aan te tonen.

Een drama-serie dekt nooit de werkelijke lading, maar het geeft wel stof tot nadenken. 

Tijd voor iets luchtigers

De verborgen erfenis (deel 1 trilogie Verloren bruid) - Nora Roberts = 5 sterren
Grafisch ontwerpster Sonya MacTavish is sprakeloos als ze een landhuis erft van haar oom van wie ze het bestaan niet kende. Volgens het testament moet Sonya minstens drie jaar in het huis, aan de kust van Maine, blijven wonen. Ze besluit op onderzoek uit te gaan in de hoop erachter te komen hoe haar vader en oom na hun geboorte gescheiden zijn geraakt en waarom dit al die jaren geheim is gebleven. Trey, de jonge advocaat die haar op het schitterende landgoed ontvangt, noemt haar ‘de eerste verloren bruid’. Het begint duidelijk te worden dat Sonya veel meer heeft geërfd dan alleen een huis. Haar oom liet haar een eeuwenoude vloek na – en een puzzel om op te lossen.

Een verhaal met een giga cliffhanger… 

Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee = 5 sterren
Joy (27) heeft haar leven helemaal uitgestippeld: huisje, boompje, Pinterestbord voor haar droombruiloft. Tot haar vriend verliefd wordt op een ander. Van het ene op het andere moment stort haar toekomstbeeld in elkaar. Voor Frida (72) voelt het alsof iemand drie jaar geleden de pauzeknop van haar leven heeft ingedrukt. Sinds het overlijden van haar man bestaan haar dagen uit een wandeling naar de supermarkt en een gesprekje met Nico en Thea – haar kamerplanten.
Wanneer de twee vrouwen elkaar op een bankje in het park ontmoeten, is dat het begin van een onwaarschijnlijke vriendschap. Gewapend met een stapel zelfhulpboeken maken ze een plan om het leven én de liefde weer naar hun hand te zetten. Aangezien de boeken een gegarandeerd succes claimen, zou dat moeten lukken. Toch?

Super mooi verhaal… 

Tijd voor de thrillers… wie doet wat ?? en waarom?? 

Oog om oog - M.J. Arlidge  [thriller] = 5+ sterren
Sociaal medewerkster Olivia begeleidt gevangenen om te re-integreren in de maatschappij. Maar als de échte identiteit van haar ex-gevangenen gelekt wordt aan de familie van het slachtoffer maakt Olivia kennis met de meest duistere kanten van de mens. Want de familieleden willen allemaal, stuk voor stuk, gerechtigheid voor het onrecht dat hun geliefden jaren geleden is aangedaan.

En zeg nou eerlijk, wie zou er geen wraak willen voor een onvergeeflijke daad? Genoten van het verhaal. 

De gast - B.A. Paris  (psychologische thriller) 5- sterren
Wanneer Iris en Gabriel terugkeren van vakantie wacht hun een verrassing: Laure, een vriendin van de twee, is in hun huis getrokken. Ze slaapt in hun bed, draagt de kleding van Iris en heeft zelfs de inrichting veranderd. Het blijkt dat ze haar echtgenoot heeft verlaten nadat het duidelijk is geworden dat hij een kind bij een andere vrouw heeft. Iris en Gabriel willen er zijn voor Laure, maar haar aanwezigheid zet de verhoudingen op scherp, en er vallen enkele doden… Wat is hier aan de hand?    

Soms zit het venijn in de staart, en mogen we door een wat saaier boek door om bij die prachtige staart te komen 

Margôt Ros en Jeroen Kleijne [feelgood van Hollandse bodem]
Wanneer actrice Margôt Ros, bekend van o.a. Toren C, tijdens een theatervoorstelling tegen een ijzeren balk loopt, verandert haar leven volledig. Ze heeft een lichte hersenschudding – rustig aan doen is het advies. Maanden later is Margôt nog steeds niet in staat te functioneren: ze verdraagt geen licht of geluid, kan niet lezen en heeft nauwelijks energie.Ze krijgt de diagnose post-commotioneel syndroom en moet rekening houden met een revalidatie van minstens anderhalf jaar waardoor zelfs de opnames van Toren C stil komen te liggen. Van een succesvolle, vrolijke vrouw met een actief sociaal leven is ze veranderd in een persoon die veroordeeld is tot eenzame opsluiting in haar huis en toeleeft naar de ontmoetingen met lotgenoten in de revalidatiekliniek. Jeroen Kleijne is haar partner.

Van dit duo verschenen diverse boeken rond Agaath. In deze selectie zat deel twee, maar besloot zelf met deel 1 te beginnen. 

Deel 1 - Zeg maar Agaath = 5 sterren 
Na het overlijden van haar man besluit Agaath (78) haar villa in Amsterdam-Zuid te ontruimen, onder toeziend oog van kaketoe De Generaal. Dankzij een advertentie in de supermarkt krijgt ze hulp van vakkenvuller Karim (18), die nog geen idee heeft wat hij wil met zijn leven. Samen slaan ze nieuwe wegen in. Hij laat haar kennismaken met hiphop en Agaath leert steeds meer op eigen benen te staan. Dan stuit Karim op een stapel oude liefdesbrieven. Wie is die mysterieuze man die Agaath zo aanbad? Karim stimuleert haar om deze grote liefde op te sporen.

Een heerlijk, luchtig verhaal met als uitgangspunt het verschil in leeftijd en derhalve verschil in opvattingen, ervaringen en het "toen en nu".

Deel 2 - Agaath gaat viraal = 4 sterren
Dit tweede boek is ook als stand-alone te lezen, al zou ik aanraden om in deel 1 te beginnen.
De sympathieke en eigenzinnige weduwe Agaath (79) is eindelijk haar zoon David op het spoor, die ze moest afstaan voor adoptie toen hij nog een baby was. Het is Agaaths grootste wens om herenigd te worden met haar zoon, maar er zijn onvoorziene complicaties. Karim, die ondertussen studeert aan de kunstacademie, biedt haar zijn hulp aan. Er is echter wel een voorwaarde: Agaath moet hem op haar beurt helpen met een muzikaal project. En dat project zet het leven van Agaath en Karim volledig op zijn kop…

Zelf vond ik deel 2 iets minder, maar niettegenstaande dat zijn het heerlijke verhalen om even bij te ontspannen, te ont-moeten, te relaxen.

Nog te lezen van de selectie van Maart 2024 

Huiswerk - Marja Pruis  (Roman)  (nog te lezen )
Clara Feij is in het mooiste huis van Amsterdam komen wonen, vindt ze zelf. Schoonmaken laat ze over aan een stoet van werksters, gevlucht uit eigen land. Als Rose bij haar thuis komt, verandert alles. Hoe kun je iemand helpen, als je niets van haar weet? En hoe blijf je iemand vertrouwen, als alles tegen haar pleit?

'Huiswerk' is een confronterende roman over intiem geluk en huiselijk verraad. Over de baas zijn en dat niet willen zijn. Met grote precisie legt Marja Pruis de verwarring bloot waarin de westerse mens met zijn goede bedoelingen gevangen zit. Ik ben op dit moment niet écht toe aan confronterende zaken. Heb dit boek dan ook even doorgeschoven naar een later tijdstip. 

Blijf - Adeline Dieudonné (non-fictie)
In een chalet in de bergen heeft een vrouw in het geheim met haar minnaar afgesproken. Zijn echtgenote weet van niets. De twee beleven een idyllische romance, de tijd lijkt stil te staan als ze samen zijn. Tot haar geliefde plotseling aan een hartaanval sterft. De vertelster blijft alleen achter met zijn levenloze lichaam en besluit het bij zich te houden. Als ze de volgende ochtend bij het chalet weg moet, legt ze hem in haar auto en gaat met hem op reis zonder een ander duidelijk doel dan nog langer bij hem te kunnen blijven.

Ik ben aan dit verhaal begonnen, maar het trekt mij niet zo. Kan liggen aan de tijd, of aan de periode waar ik zelf in zit... wie weet krijgt het in een later stadium een herkansing.  

Wat nog meer gelezen deze maand? 
soms wordt er op een opvallende plek op de Hebban-site reclame gemaakt voor nieuw verschenen boeken, of komen deze titels tot mij via de nieuwsbrief van Vrouwenthrillers of via Kobo. Via één van die wegen kwam Viveca Sten onder mijn aandacht.

Viveca Sten = [De Åre moorden 1] Verborgen in de sneeuw
Verborgen in de sneeuw is het eerste boek in de nieuwe dramatische thrillerserie van Viveca Sten en speelt zich af in het prachtige Zweedse ski-oord Åre. Als zowel het persoonlijke als professionele leven van politieagente Hanna Ahlander in Stockholm instort, vlucht ze terug naar de lodge van haar zus in het Zweedse skiparadijs Åre. Een korte troost, want het dorp is geschokt door de verdwijning van een tienermeisje. Hanna bundelt haar krachten met lokale rechercheur Daniel Lindskog, hun enige aanwijzing is een sjaal in de sneeuw. Dan nadert er een storm, en terwijl de temperaturen dalen, raken steeds meer levens in gevaar. Hoeveel slachtoffers zullen er vallen als de waarheid helemaal raakt ondergesneeuwd?

Een verhaal in de sneeuw, terwijl wij al zitten te puffen onder het (te) warme winterweer. Heerlijk om even weg te dromen in zo'n winters verhaal. Het stimuleerde mij om even verder te gaan met de eerdere serie van deze auteur, de Sandhamn-reeks. Deze bestaat uit de volgende delen: 

Deel 1 = Stille wateren
Deel 2 = Hogere Kringen
Deel 3 = Onschuldig verleden
Deel 4 = Vannacht ben je dood
Deel 5 = Midzomernachthitte
Deel 6 = Richting het kwaad 

In deze serie vond ik persoonlijk deel 5 eensuper-mooi verhaal. In de Scandinavische landen wordt rond 21 juni een groots feest gehouden, net als rond 21 december. Een feest met veel en lekker eten, (alcoholische) dranken, spelletjes, vuurwerk, in bijzijn van de gehele familie en tot in de late uurtjes van de volgende dag. Super-gezellig, vooral voor de jongeren, die even heerlijk uit hun dak kunnen. Maar als dan jongelui verdwijnen bij dit feestgedruis… waar moet je dan zoeken? Deel 5 was voor mij dan ook een dikke 5 sterren. 

Tot zover de selectie van deze maand en de daarbij passende verhalen uit eigen E-voorraad of via Kobo plus.
Ik heb genoten van deze selectie. Zes boeken met goede scoren, één nog te lezen en één (nog) niet mijn ding. Geen slechte score, nietwaar?

Tot volgende maand.

 



Reacties op: Mijn Challenge 2024 - maart

Gerelateerd

Over

Judith Visser

Judith Visser

Judith Visser schreef 15 boeken maar is de laatste jaren vooral bekend door haa...

Nora Roberts

Nora Roberts

Nora Roberts (Silverspring, Maryland, 1950) geboren als Eleanor Marie Rober...

Susan Muskee

Susan Muskee

Susan Muskee (1993) is auteur en stemacteur. Van haar hand verschenen onder ande...

M.J. Arlidge

M.J. Arlidge

M.J. Arlidge schrijft al sinds het begin van dit millennium voor verschillende B...

B.A. Paris

B.A. Paris

BA Paris is van Frans-Ierse afkomst. Ze groeide op in Engeland en verhuisde naar...

Viveca Sten

Viveca Sten

Viveca Sten (Bergstedt, 1959) is een vooraanstaande Zweedse advocaat en daarnaas...