Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn Challenge 2024: mei

op 06 juni 2024 door

Mei, de maand van herdenken en herinneren, van feest en vrijheid, in een tijd waarin de wereld verre van vreedzaam is. Zo heerlijk om dan in een boek weg te duiken, en te ontdekken wat Bookchoice mij deze maand geeft aan verhalen. Kortom, wat heb ik deze maand gelezen?

Reykjavík - Katrín Jakobsdóttir Ragnar Jónasson – 4 sterren
IJsland, 1956. De vijftienjarige Lára heeft een vakantiebaantje bij een echtpaar thuis op het kleine eiland Viðey, net voor de kust van de IJslandse hoofdstad Reykjavík. Begin augustus verdwijnt ze spoorloos. Haar werkgever vertelt dat ze op eigen verzoek is vertrokken, maar ze is nooit bij haar ouders aangekomen. Deze zaak groeit uit tot IJslands grootste onopgeloste zaak. Wat gebeurde er met Lára – leeft ze nog? Verliet ze het eiland? Of gebeurde er daar iets met haar?
Dertig jaar later, in augustus 1986, viert Reykjavík zijn 200ste verjaardag en zal de stad het toneel zijn van de vredestop tussen wereldleiders Ronald Reagan en Mikhail Gorbatsjov. In dezelfde periode begint journalist Valur Robertsson zijn eigen onderzoek naar Lára’s verdwijning. Maar als hij dichter bij een oplossing komt, en de ogen van de hele wereld op Reykjavík zijn gericht, wordt het langzaam maar zeker duidelijk dat iemand alles op alles zet om te voorkomen dat de zaak wordt opgelost.

Over de auteurs
Ragnar Jónasson = bekroonde internationale bestsellerauteur
Katrin Jakobsdóttir = sinds 2017 de premier van IJsland
Dit verhaal is volledig verzonnen en tot stand gekomen vanuit hun vriendschap, geschreven tijdens Corona

Het verhaal is leuk – een 15 jarig meisje dat tijdens haar vakantiebaantje spoorloos verdwijnt. Iedere 10 jaar nadien wordt er weer aandacht aan gegeven. Totdat Valur, een aankomend journalist, 30 jaar later in deze zaak gaat spitten. Deel 1 eindigt met een cliffhanger, deel 2 heeft ook een wauw-moment… Leuk gevonden thema’s, maar op zich geen hoogstaande bestseller. Minpuntje: heel veel moeilijke namen in de tekst. 

Jane Fallon – Oversharing  (4 ster)
Ooit was Iris gelukkig. Ze had een huis, een man, de belofte van een gezin. Nu is ze gescheiden en verhuurt ze haar logeerkamer om rond te komen. Het had erger gekund – maar het ook béter gekund. Als Maddy er niet was geweest. Maddy, de vrouw die haar leven verpest. Een tegenhanger is Influencer Maddy, zij heeft haar merk opgebouwd rondom ‘haar gelukkige gezinnetje’. Ze is beroemd om haar wholesome video’s over het leven met haar man en schattige tweeling. Iris gelooft er geen bal van en ze gaat bewijzen dat het allemaal nep is...

Een verhaal van deze tijd, influencers en (nep)nieuws...

Helen fields – de laatste die sterft
Het gezin Clark is net verhuisd naar het afgelegen Isle of Mull, een eiland voor de kust van Schotland. Dan raakt de zeventienjarige Adriana vermist. Haar ouders zijn radeloos – de lokale bevolking ziet hen als indringers en de politie is onverschillig – en wenden zich tot privédetective Sadie Levesque om hun dochter te vinden. Sadie is ontzettend goed in haar werk. Wanneer ze het lichaam van Adriana in een grot vindt, met een kroon van zeewier, beseft ze dat de zaak veel groter is dan ze in eerste instantie dacht. 

Hoe voorkom je als je zelf opeens "verdachte" wordt... ? 

Gillian King – Als ik je weer zie (4 ster)
Lily wil best een tijdje op het dochtertje van haar beste vriendin Sara passen als zij voor haar gezondheid een poosje weg moet. Totdat ze ontdekt wie Sara daarvoor nog meer heeft ingeschakeld: Seb, de lievelingsoom van SaraHij is vreselijk knap, grappig en stiekem erg sexy. O, en niet geheel onbelangrijk: Lily’s ex.

Heeft alles voor een feel-good roman. 

Herman Koch – Ga je erover schrijven?  weggelegd
Ja, hij ging er over schrijven, hoe hij met zijn diagnose Kanker omgaat en de behandelingen ondergaat.Maar... ik hoef het niet te lezen, heb op dit moment genoeg aan mijn hoofd inzake mijn eigen gezondheid. Daarom weggelegd, dit is zo niet mijn ding. 

Heather Morris - De vrouwen van het kamp (WO-II, Jappenkamp) niet gelezen
de maand mei staat in het teken van herdenken, en soms kan het even teveel worden. Daarom is dit een verhaal voor een ander jaar waarin we weer gedenken. 

Mark H. Stokmans – Spiegeldagen (3 ster)
Drie jaar na het overlijden van zijn opa en de verdwijning van diens vrouw Pepa krijgt Ruben Kruijssen de opdracht de Alquerías, het familiehuis in Spanje, te verkopen. In Utrecht werkt Ruben tegen wil en dank als makelaar, en hij besluit af te reizen naar Spanje. Als hij eenmaal in de streek van zijn jeugd is, komen er vele herinneringen boven. 

Het verhaal kon mij niet zo boeien. 

Deon Meyer - Leeuw (deel 8 van de Bennie Griessel-serie) = 4 ster
In de Okavangodelta van Botswana, ver weg van de prachtige wijnlanden van Stellenbosch, wordt natuurgids Chrissie Jaeger gerekruteerd door een bende voormalige leden van de special forces, die haar als lokaas willen gebruiken bij een overval. Maar de operatie loopt vreselijk mis en nadat de man van wie ze houdt voor haar ogen wordt neergeschoten, vlucht Chrissie het land uit. 

Als je als lezer meteen in deel 8 van een serie komt, mis ik vaak het voorgaande. Toch miste ik dit niet écht in dit verhaal. Het boek verraste mij. Maar wie is Deon Meyer???

Deon Meyer (Paarl, Zuid-Afrika, 1958) groeide op in Klerksdorp in de Noorwest-provincie, het gebied van de goudmijnen. Na zijn diensttijd en zijn studie aan de universiteit van Potchefstroom werkte hij als verslaggever en later als persvoorlichter, tekstschrijver, creative director, webmanager, internetstrategist en merkenconsultant. Al op zijn veertiende schreef hij zijn eerste boek, maar hij ging er pas serieus werk van maken toen hij de dertig was gepasseerd. Hij publiceerde zijn verhalen in Zuid-Afrikaanse tijdschriften, en in 1994 verscheen zijn eerste boek, alleen in het Afrikaans. Inmiddels worden veel van zijn verhalen vertaald, maar blijft Zuid-Afrika de basis van de verhalen.

Kortom, het leek mij tijd om me eens te verdiepen in deze auteur, via Kobo-Plus gratis te lezen. Hierna volgde dus de volgende verhalen: 

Duivelspiek deel 1 in de serie Bennie Griessel = 4 ster
Wie is de mysterieuze persoon die het recht in eigen hand neemt? De anonieme wreker die in de pers al snel de bijnaam Artemis krijgt, omdat een getuige een vrouw met een speer meent te hebben gezien op de plek waar een vermoorde pedofiel is gevonden. De politie kan uiteraard niet passief toekijken en zet de ervaren inspecteur Benny Griessel op de zaak. Maar Griessel wordt geteisterd door zijn eigen persoonlijke problemen. 

13 uur (525 Hebban 1000) deel 2 in de serie Bennie Griessel = 4 ster
Wanneer een Amerikaanse rugzaktoeriste in Kaapstad verdwijnt en politici in paniek raken over het beschadigde imago van de stad, krijgt inspecteur Benny Griessel de taak om de jonge vrouw terug te vinden. Dertien uur om een complot te ontrafelen dat een bedreiging blijkt te vormen voor het hele land? 

7 dagen, deel 3 in de serie Bennie Griessel = 5 ster
Kort nadat de SAPS, de South African Police Services, een dreigmail heeft ontvangen, wordt een politieman door een sluipschutter neergeschoten. Bennie Griessel krijgt ogenblikkelijk de opdracht de zaak-Sloet te heropenen. Een ambitieuze advocate, is veertig dagen daarvoor in haar luxe appartement doodgestoken met een mes. De zaak is op een dood spoor beland en er zijn vrijwel geen aanwijzingen. De zaak wordt opnieuw bekeken; het wordt een helse zoektocht naar de dader(s). 

Met als kers op de taart: Proteus = 5 ster
Tobela 'Tiny' Mpayipheli, een reus van bijna twee meter, was ooit huurmoordenaar voor de regering, maar leidt tegenwoordig een rustig familieleven. Wanneer de dochter van een vroegere vriend zijn hulp inroept, ziet hij zich genoodzaakt een oude belofte in te lossen en zijn vredige bestaan met vriendin en zoontje tijdelijk op te geven. Tobela heeft 72 uur om zijn vriend van een wisse dood te redden door een pakje naar Zambia te brengen. 

Het waren prachtige verhalen, die mij als lezer een nieuw inkijkje gaf in de wereld van toen en nu in Zuid-Afrika. 
Oftewel: ik heb er een favoriete auteur bij: Deon Meyer – een aanrader voor een ieder die eens iets van een nog vrij onbekende schrijver wil lezen. 

Al met al een goede leesmaand, met een best mooi aanbod van Bookchoice, aangevuld met boeken uit het Kobo-plus abonnement. Op naar de maand juni 2024…

 



Reacties op: Mijn Challenge 2024: mei

Gerelateerd

Over

Ragnar Jónasson

Ragnar Jónasson

Ragnar Jónasson is de bekroonde internationale bestsellerauteur van een tiental ...

Deon Meyer

Deon Meyer

Deon Meyer  (Paarl, Zuid-Afrika, 1958) is de internationale bestsellerauteur van...