Eindverslag Paradijs
Ons verrassingsavontuur begon op 14 augustus toen bekend werd wie de deelnemers waren en bij welke leesclub ze waren ingeloot. Paradijs was een verrassing voor Guido Goedgezelschap, Gigi Leestgraag, Lentie, RaissaM, Marina, Gert, Ann, Peter de Wolff, Sandra en ikzelf. En wat een leuke verrassing was het: een redelijk dun boekje met een mooie blauwe kaft en geschreven door debutant Luuk Imhann. De verwachtingen van een verrasingsleesclub liepen wat uit elkaar, maar de meeste deelnemers vonden het toch echt een leuke beleving! Het was weer eens wat anders. De verwachtingen voor Paradijs zelf waren best hoog. De aankondiging dat het vergelijkbaar was met Lord of the flies van William Golding en Joseph Conrad’s Heart of darkness hielpen daar in mee. Gigi verwachtte een boek met veel wetenschappelijke aspecten en veel biologie, Gert sluit zich daar bij aan. AnnJanssens vond het gelukkig een dunnetje. Lentie verwachtte een psychologische roman met wat absurditeiten, omdat de schrijver een voorliefde voor Kafka had. Peter de Wolff verwachtte een boek waarin spanning werd opgebouwd in een setting buiten onze 'gewone' wereld.
Paradijs samengevat
Paradijs beschrijft de expeditie van een Nederlands biologen team dat onderzoek gaat doen in de binnenlanden van Maleisië op een plek aangeduid met De Berg. Een onherbergzaam gebied vol neusapen, steeloogvliegen, regende insecten en vermoedelijke kannibalen. Het boek beschrijft de bezigheden vanuit Boas, een student die een boek wil schrijven en notificaties maakt van alles om hem heen. De lezer leert dat hij in het verleden psychoses heeft gehad en in een instelling heeft gezeten en dat hij moeite heeft met zijn vader. Als er een ongeluk gebeurt met een van de gidsen, is het team alleen in de jungle. Het ene na het andere expeditielid verdwijnt, raakt gewond of wordt gek. Boas wil ontsnappen aan deze gekte en probeert De Berg te verlaten, maar of dat lukt?
Twee kampen
De vergelijkingen met andere boeken en de achtergronden van de verschillende deelnemers (onze vooroordelen), zorgden er voor dat het boek op verschillende manieren geïnterpreteerd werd. Er ontstonden twee kampen onder de lezers. Aan de ene kant de lezers die het lazen als Boas die op een expeditie ging met biologen en waarbij je langzaam ziet dat de Berg en de jungle je veranderen en gek maken. Het andere kamp gaat voor de theorie dat Boas al gek is en in een inrichting zit en dat dit hele verhaal zich in zijn hoofd of in de inrichting afspeelt. Zijn expeditiegenoten zijn medepatiënten of begeleiders. De auteur Luuk Imhann laat dit stukje open voor eigen interpretatie, want “elke manier is zo even waar als onwaar”.” Ik wilde het uiteindelijk niet tot één manier terugbrengen, omdat dit tegen de helft van de lezers zou zeggen dat hun interpretatie niet 'goed' is”. “ Ik ben gefascineerd door de opties van opname en junglefantasie, voor mij zijn ze even interessant ”. Gert sluit zich daar bij en vind dit het opvallendste element in het verhaal: “ je krijgt de vrijheid het verhaal grenzeloos en ongelimiteerd te analyseren en uit te diepen”.
Dubbele betekenissen
De personages die Imhann laat voorbijkomen, lijken rechtstreeks uit andere verhalen te komen of het zijn verwijzingen naar de klassieke werken van Golding en Conrad. Voor een team Nederlanders lijken het daarom erg vreemde namen zoals Danuel en Lillith. Gigi ontdekte al eerste de verwijzingen naar verschillende boeken en andere kunstzinnige werken (zelfs het scheppingsverhaal) zoals de achternaam van personage Konraad Golding, een directe verwijzing naar Lord of the flies auteur William Golding. Voor de andere verwijzingen geven we hier even niets prijs, dat is veel te leuk om zelf uit te puzzelen.
Eindoordeel
Het boek Paradijs werd met gemengde gevoelens gelezen en gerecenseerd. De waarderingen variëren van twee ** tot en met vijf ***** , dat maakt de waardering vanuit onze leesclub gemiddeld 3,6 (afgerond 3,5 sterren), een mooie beoordeling voor een debuut. Verrassingen kunnen nu eenmaal heel positief uitvallen, maar ook minder in je straatje liggen. Het hoort er allemaal bij, daarom heet het een verrassing!
Een paar mooie quotes van de deelnemers:
AnnJanssens : Vanaf het begin voelt het verhaal klam aan en die zekere duistere sfeer blijft actief doorsluimeren gedurende het hele boek. Zelfs na het lezen nestelt het hoofdpersonage zich met alle gemak nog even in je gedachten.
Gigi: Paradijs is een boek dat leerzaam is door het wetenschappelijk kader, verrassend door de opzet en mooi door de toegepaste literaire aspecten. Daarnaast bevat de opbouw van de roman tevens een goede spanningsboog. Wat wil je als lezer nog meer?
Lentie: Niets is wat het lijkt. Een aantal prachtige quotes in het boek en de verschillende lagen in het verhaal maken dat je er nog lang over na blijft denken. "
Guido Goedgezelschap: De auteur is er in geslaagd om de lezer mee te nemen in een wereld van onwaarschijnlijke verbeelding en psychotische toestanden.
Conclusie
Gigi vond het een heerlijke leesclub met veel stof tot nadenken, veel diepgang en leuke reacties op elkaars bevindingen. Peter de Wolff vond ook dat er een fijne gedachtewisseling plaatsvond en er leuke discussies tussen zaten . Guido kreeg tijdens de leesclub slecht nieuws te verwerken, maar stapte dapper door en hij voelde veel steun onder zijn mede-clubbers. Ook dat is Hebban.
Het was ontzettend leuk en leerzaam dat de schrijver er bij was, dank daarvoor aan Luuk Imhann. Er is verder veel geografische en biologische kennis opgedaan en er zijn weer nieuwe lijsten gemaakt met boeken om te lezen dankzij de tips van de deelnemers, de beschreven boeken, verwijzingen in Paradijs zelf en de suggesties van Luuk. De vragen en antwoorden van Luuk staan hier.
We sloten de leesclub af met de vraag of de deelnemers in de toekomst nog een keer willen meedoen aan een verrassingsleesclub en het antwoord was unaniem ja! Een mooie conclusie en een mooie ervaring rijker.