Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

'Sterker door strijd': een 'gers' debuut (Eindverslag leesclub)

op 27 augustus 2017 door

Hebban bedacht een  blind date met debuten. De lezers die zich aanmeldden wisten niet welk boek hen zou worden toegewezen. Spannend dus. Zou het een boek zijn dat bij je past, zou het je in aanraking brengen met iets nieuws, zou het je als lezer uit je comfortzone halen of zou deze blind date een teleurstelling worden? Negen lezers, waarvan slechts twee mannen kregen het boek ‘Sterker door strijd’ de debuutroman van Julie van Mol toegezonden. Eén lezer sloot zich aan bij de leesclub met een eigen exemplaar. En ook de schrijfster sloot aan en gaf onder meer een kijkje in haar ‘schrijverskeuken’.

 

‘Sterker door strijd’ heeft een sterk Rotterdams karakter. Het speelt zich voornamelijk in deze moderne stad af, maar de thematiek van het verhaal is universeel. Naast de auteur  waren er twee Rotterdammers die aan de leesclub meededen (Marianne en Wim; zij lieten ons op een verrijkende manier kennismaken met hun stad) en twee lezers die vlak bij Rotterdam opgegroeid zijn/wonen. Of zoals Agnes zei ‘semi-Rotterdammer’ zijn. De helft kent dus Rotterdam goed en voor de anderen werd het een aangename kennismaking met de stad. Dat begon meteen al bij de eerste vraag die over de cover en de titel ging. De kleuren groen-wit zijn de kleuren van Rotterdam en de wapenspreuk van de stad is sinds 1948 ‘Sterker door strijd.’ Maar het is ook de strijdkreet van de supporters van voetbalclub Feijenoord. De reconstructie van de oude stadspoort, Delftsche Poort, staat op de cover. De vrouw op het omslag is het hoofdpersonage. Ze loopt door de Delftsche Poort heen op weg naar een nieuwe toekomst. Een raak getroffen cover. We zien het gezicht van het hoofdpersonage niet. Dat is bewust gedaan. In het boek leer je haar langzamerhand kennen, stap voor stap. Pas aan het eind van het boek wordt haar naam bekend. De leukste opmerking over de cover kwam van Wim. Hoewel 30 jaar verbonden aan Rotterdam is hij fervent Ajacied, evenals zijn zoons: “Mijn jongste zoon zag 'Sterker door Strijd' vanmiddag op de salontafel liggen. Nogal fel zei hij: Je bent toch niet iets over Feyenoord aan ’t lezen?!”

Betekenisvolle plekken

Net zoals de hoofdpersoon haar nieuwe omgeving ging verkennen gingen we als leesclub aan de hand van het boek op zoek naar betekenisvolle plekken in de stad. Wil je je echt sterk voelen op een plek dan moet je de omgeving goed kennen. Julie van Mol heeft op een prachtige, natuurlijke wijze Rotterdam en markante figuren uit die stad, maar ook uit andere steden  verweven in haar roman. Het Nijmeegse tamboerijnvrouwtje, kapper Jan Postmus, Kaat Mossel, Rigardus Rijnhout (de reus van Rotterdam) en de transseksuele muzikante Janine Wegman. Wim: “Wat misschien nog leuk is om te vermelden: Aan het eind van de Rochussenstraat, naast The Old Dutch is een grote muurtekening waar de bekende Rotterdammers op staan afgebeeld”. Maar ook een simpele tegel was aanleiding voor onderzoek. Eline vond de tegeltekst:  ”De stap die u zet, zet ‘m weloverwogen. Nooit zet u die weer” een mooie manier om de gemoedstoestand van de hoofdpersoon weer te geven. Marianne ontdekte dat die in de Karel Doormanstraat ligt. En daar woont  de hoofdpersoon onthulde Julie. Als een soort Dan Brown vervlecht de auteur dus aanwijzingen in haar boek. Deze feitjes zijn nergens storend, vertroebelen het verhaal niet, maar maken het steeds rijker, hebben echt een functie in de roman. De deelnemers snapten nu wel dat Julie zo’n 8 jaar met het boek bezig is geweest. Alles klopt namelijk.

Thema’s

Hoofdpersonage is een 32-jarige carrièrejaagster, die  via Nijmegen en Utrecht uiteindelijk in Rotterdam terecht gekomen is.  Ze wil  daar een nieuw leven opbouwen. Ze kent de stad niet en moet er dus echt op uit: een nieuw netwerk opbouwen, de stad en zijn historie leren kennen, plekken zoeken waar je je op je gemak voelt, mensen ontmoeten die je echt op weg kunnen helpen.  Op haar werk komt ze in een genadeloze strijd terecht om een leidinggevende positie, maar ze wil  op een nette manier  kansen grijpen om hoger op te komen.  Dat kost haar kruim. “Overal zijn mensen te vinden die jaloers zijn  op een ander en dit op een niet prettige manier laten blijken”(MaryamThomasse).

Met behulp van het inmiddels nauwelijks meer gebruikte Hyves gaat ze haar ‘zoektocht in het nieuwe leven’ beginnen.  We ontdekten allerlei thema’s in het boek: uit je comfortzone stappen en social media daarbij gebruiken (BoekwormTam), volharding om een onzekere situatie om te buigen naar een voor jou aanvaardbaar geheel (Wim), zoeken naar een eigen plek in het leven, soms kan dit zoeken een strijd zijn waar je sterker uit kan komen (Marianne), doorzettingsvermogen (MyriamThomasse, Agnes), sterker vrouwen  (Agnes en Flensje aka Jill). Maar ook andere motieven spelen een rol: balans vinden in chaos, liefde toelaten (Wordbondage), vriendschap (Eline, Eline-R), jaloezie en vertrouwen (Elly van der Meer), We constateerden dat de titel ‘Sterker door strijd’ de lading echt wel dekt.  De hoofdpersoon is een doorbijter, geeft niet op, blijft positief en uiteindelijk komt ze als een sterke vrouw uit de strijd tevoorschijn.  De vrouw die je op de cover op de rug ziet krijgt een ‘gezicht’, een naam. Ze is van een anoniem persoon die in een vreemde stad terechtgekomen is iemand geworden in die stad, heeft haar plek gevonden. Julie van Mol is er in geslaagd de vier verhaallijnen die allemaal een eigen gelaagdheid hebben op een organische en logische manier met elkaar te verbinden. Kortom een debuutroman die naar meer smaakt.

 

Stijl


De roman is in de ik-vorm geschreven. “Het is zeker geen autobiografie”,  zegt de schrijfster. “Juist daarom heb ik de naam van de hoofdpersoon pas op het laatst genoemd.” “Daardoor wordt je meegetrokken in de emoties van  de hoofdpersoon”(Agnes). “Door af en toe de hoofdpersoon iets te laten vertellen over haar verleden leer je haar beter kennen (MaryamThomasse). “Het feit dat de naam van de hoofdpersoon niet bekend wordt zorgt voor iets mysterieus en dat levert spanning op” (Eline) en “omdat je door haar ogen kijkt beleef je alles intenser”(Elly van der Meer).

We waren onder de indruk van het taalgebruik van Julie van Mol, beeldend, origineel, tot he point. Soms gebruikt ze streektaal om een Rotterdammer of een Nijmegenaar te kenschetsen.  Dat creëert diepgang (Eline, Agnes).Het woord ‘nuilen’ (jammeren) is een voorbeeld daarvan.

De eerste zin die me opviel was: “De stad drong zich niet aan me op, stond niet als een Jehovagetuige voor mijn deur, met een voet in de aanslag”(Eline R). Agnes: “Zijn wenkbrauwen zochten elkaar van verbazing op” en “Nu was ik opgescheept met mezelf, mijn grootste vijand’. En om de strijd op het kantoor aan te geven waarin de hoofdpersoon is verwikkeld: “Met handschoenen waarin vlijmscherpe scheermesjes aan de buitenkant verwerkt zijn ga ik je fileren.”

 

ba2c6af8588a36ebf16cd469ee87b1c5.jpgBlind date krijgt een gezicht?

 

De blind date is iedereen goed bevallen. We hebben inmiddels begrepen dat Julie van Mol aan haar tweede roman bezig is. Hopelijk moeten we daar geen acht jaar op wachten. ‘Sterker door strijd’ gaat een gezicht krijgen. De deelnemers hebben elkaar nu wel gesproken in de leesclub en een fotootje gezien, maar wie wij echt zijn? Marianne en Julie hebben het initiatief genomen om ons het ‘Sterker door strijd’/Rotterdamgevoel te laten ervaren: een literaire wandeling door de stad die we in ‘Sterker door strijd’ hebben leren kennen, natuurlijk met allerlei hoogtepunten. En we drinken dan natuurlijk op zijn Rotterdams ‘een bakkie pleur.’ Als je namelijk rondloopt in zo’n stad dan ‘hep je snel een scheur in je kop van de droogte…’

Totaalwaardering voor 'Sterker door strijd': een dikke vier sterren.



Reacties op: 'Sterker door strijd': een 'gers' debuut (Eindverslag leesclub)

Meer informatie