Alleen maar nette mensen - Robert Vuijsje
Multicultureel
De joodse David woont in Amsterdam Oud-Zuid. Hier wonen alleen maar nette mensen. Dus geen allochtonen en al helemaal geen Marokkanen. Het is een nette blanke wijk. Hoofdpersoon David heeft, met zijn donkere huid en zwarte haren, de pech er uit te zien als een Marokkaan. Hierdoor ervaart hij dagelijks hoe de zogenaamde nette mensen tegen allochtonen aankijken. Waar hoort David eigenlijk bij? Bij wie voelt hij zich het meest op zijn gemak? Bij de nette mensen of de Amsterdamse allochtonen? In Alleen maar nette mensen van Robert Vuijsje gaat David op zoek naar zijn identiteit.
Nadat David zijn Gymnasiumdiploma behaald heeft, wordt er van hem verwacht dat hij gaat studeren. Maar David doet niet wat er van hem wordt verwacht. Hij verbreekt zijn verkering met Naomi en gaat lekker een poosje lanterfanten. Ook gaat hij op zoek naar de vrouw van zijn dromen; een intellectuele, zwarte en rondborstige vrouw met dikke billen. Hij ontmoet de jonge alleenstaande Surinaamse moeder Rowanda. De wereld (de Bijlmer) waarin Rowanda leeft, geeft David geen voldoening. Daarom vertrekt hij naar Memphis. Hier ontmoet hij de intelligente negerin waarnaar hij op zoek is. Maar al snel blijkt dat een mooie, slimme en donkere vrouw eigenlijk hetzelfde is als een slimme Joodse vrouw. David verlangt weer terug naar zijn zijn vertrouwde leven en zijn ex-vriendin Naomi.
Robert Vuijsje viel tot tweemaal toe in de prijzen met dit boek. Hij won in 2009 De Gouden Uil en 2010 De literaire jongerenprijs De Inktaap. In 2012 is het boek verfilmt. Toen enkele maanden terug hoofdrolspeelster Imanuelle Grives voor twee jaar de cel in moest wegens drugshandel, was het net of Rowanda opgepakt was. Deze handel past totaal niet bij een bekende Nederlandse actrice, maar wel bij het boek van Robert Vuijsje.
De belangrijkste thema’s in het boek zijn de zoektocht naar identiteit, fascinatie voor stevige donkere vrouwen, discriminatie, integratie, de multiculturele samenleving, vriendschap en stereotypering.
Het boek staat bomvol stereotypes. We maken kennis met rijke, intelligente en hoogmoedige joden, rondhangende en brutale Marokkaanse jongens in trainingspakken en werkloze, laaggeschoolde en ijdele creoolse vrouwen. Natuurlijk is dit best grappig om te lezen, maar het zet je ook aan het denken. Hoe kijk ik eigenlijk tegen deze mensen aan? Hoe goed ken ik mijn Marokkaanse, Turkse, Surinaamse plaatsgenoten eigenlijk?
Ik vond het beeld wat Vuijsje in het boek van Surinaamse en Antilliaanse vrouwen schetst best schokkend. Dat een vrouw in ruil voor een bezoek aan de kapper of tegen betaling van een telefoonkaart met een man het bed in duikt is toch niet voor te stellen? Niet eens een bed eigenlijk; in de kelder, tegen een muur of midden in een woonkamer vol toeschouwers. Ze maakt ook geen bezwaar (durft ze dit niet?) als meerdere mannen toekijken of zelfs meedoen. Seks met 1,2,3,4 of wel 5 mannen achter elkaar en alles wordt op camera vastgelegd….In het boek komt het over of dit in de Bijlmer heel normaal is. Hallo dames, waar is jullie zelfrespect?
Het boek staat op de Leeslijst en wordt dus door veel scholieren gelezen. Het heeft een aantrekkelijke schrijfstijl voor jongeren. Ook voor hen die niet zo veel of minder graag lezen. Het bevat veel korte zinnen, korte hoofdstukken, eenvoudig taalgebruik en SMS-taal. Wat ik een gemiste kans vind, is dat er geen aparte (school)versie van dit boek is gemaakt. Het had prettig geweest als dit seksgedrag achter in het boek door een deskundige besproken werd. Het is toch niet de bedoeling dat de Surinaamse en Antilliaanse meisjes uit de klas als een stel goedkope h….worden gezien? Ook had het fijn geweest als er vermeld werd waar deze meisjes terecht kunnen als ze in de problemen komen. Na het lezen van dit boek mag het misschien gek klinken, maar op praten over seksueel misbruik rust onder de Surinaamse bevolking (nog steeds) een groot taboe.
Het was een grappig verhaal om te lezen, maar wel vreselijk vrouwonvriendeljk. Ook werd ik niet echt blij van het beeld wat geschetst werd van onze Surinaamse Nederlandsers. Ik heb het boek dubbel. Ik ben benieuwd wat mijn Surinaamse schoolbiebmaatje van het boek vindt. Ze is volgende maand jarig. Leuk cadaeutje? Of een zeer slecht idee?
https://www.lezenvoordelijst.nl/docenten-15-18/niveau-3/alleen-maar-nette-mensen/?docenteninfo