De boom van Anne - Irene Cohen-Janca
De wereldberoemde paardenkastanje
In de binnentuin achter Prinsengracht 263 stond een 150 jaar oude witte paardenkastanje. Toen de, door schimmels aangetaste, boom zijn einde voelde naderen wilde hij nog één keer het verhaal van Anne Frank vertellen: het meisje dat twee jaar lang ondergedoken zat in het achterhuis.
Wanneer Anne uit het zolderraam keek, kon ze de prachtige oude kastanjeboom zien. De boom maakte veel indruk op haar. Tot drie maal toe schreef ze er over in haar dagboek. Deze citaten zijn overgenomen in De boom van Anne. Anne zag de boom, na een lange koude winter, in de lente weer tot leven komen. De prachtige bloesem en de frisse groene bladeren waren voor haar een teken van hoop. "Hoe lang zal het duren voordat de wereld ook weer in bloei zal komen te staan", moet Anne vaak gedacht hebben.
13 mei 1944:
Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar.
Iréne Cohen-Janca beschrijft het beroemde verhaal van Anne Frank vanuit het gezichtspunt van de beroemde boom. Haar teksten zijn vrij beknopt. Het is om die reden prettig als je bekend bent met het verhaal voordat je dit boek (voor)leest. De tekst staat steeds op de linker pagina, de rechter pagina is volledig gevuld met tekeningen van Maurizio A. C. Quarello. De illustraties zijn somber van kleur en passen goed bij de tekst. Enkele tekeningen behoeven wel wat uitleg van een volwassene. Andere nodigen uit om erover met elkaar in gesprek te gaan. Om die reden is het boek heel geschikt om op school voor te lezen. Na zo’n pittig verhaal is het misschien aardig om iets te gaan knutselen wat met dit verhaal of de boom te maken heeft. Op Pinterest vind je tal van knutselideetjes met kastanjes: https://nl.pinterest.com/polijk/knutselen-met-kastanjes/?lp=true. Ook kunnen kinderen hun eigen kastanjeboom kweken. Schrijf met watervaste stift één van de drie teksten van Anne op een bloempot en plant hier enkele kastanjes in.
18 april 1944:
April is inderdaad schitterend, niet te warm en niet te koud met zo nu en dan een regenbuitje. Onze kastanje is al tamelijk groen, hier en daar zie je zelfs al kleine kaarsjes.
De wereldberoemde boom bezweek tijdens een zware storm op 23 augustus 2010. Gelukkig waren enkele jaren daarvoor kastanjes van de boom opgekweekt. Deze stekken werden in ons land verspreid over verschillende plaatsen die raakvlakken hadden met de oorlog of Anne Frank. Zo kregen alle Anne Frank scholen een echte Anne Frank boom op hun schoolplein. Ook gingen veel nakomelingen van de boom, als symbool voor de vrijheid, naar allerlei plaatsen over de hele wereld. Prachtig dat op deze wijze het verhaal van Anne en de boom wordt verspreid!
23 februari 1944:
Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken.
Op dit moment staat de boom van Anne weer volop in de belangstelling. De Anne Frank Montessorischool in Doesburg kreeg op 18 april een nieuwe witte paardenkastanje op het schoolplein, omdat de oude boom in maart was vernield. https://www.youtube.com/watch?v=c9-wKhFvghA Op 15 mei was op NPO2 een documentaire over de boom te zien. https://www.youtube.com/watch?v=wCpqFbJHK0M Op 21 mei werd er in het wandelpark in Waalwijk een nazaat van de wereld beroemde boom ingezegend. En tot slot behaalde een boomkweker uit Sint-Oedenrode op 23 mei het journaal met zijn gekweekte zaailingen. Voordat het boek op school voorgelezen wordt is het leuk om enkele artikelen hierover op internet te lezen of de YouTube filmpjes te bekijken.
De boomkweker.