De verloren familie - Jenna Blum

In 2014 verscheen er bij uitgeverij De Boekerij een dun boekje, Het afscheid. Het boekje bevatte twee korte verhalen, geschreven door Jenna Blum en Sarah McCoy. Beide bestsellerauteurs schreven een kort verhaal over een Duitse immigrant. De slotscène van beide verhalen speelden zich af op het Grand Central Station in New York. Onder de grote klok namen de twee hoofdpersonen afscheid van hun oude leven. De oorlog in Europa lag achter hen en ze begonnen aan hun nieuwe leven in Amerika.
Na drie jaar wachten vertelt Jenna Blum in De verloren familie eindelijk welke spoor haar hoofdpersoon Peter Rashkin genomen heeft. https://www.hebban.nl/spot/boeken-met-een-ster/nieuws/het-afscheid-jenna-blum-sarah-mccoy
Dit boek is opgedeeld in drie delen. Peter, June en Elsbeth hebben ieder hun eigen verhaal.
- Peter (1965): Peter voelt zich inmiddels echt thuis in Amerika. Hij heeft de droom van zijn overleden vrouw Masha waar kunnen maken: het runnen van een eigen restaurant. Hij is getrouwd met het knappe model June en heeft een dochtertje,Elsbeth. Hoewel zijn leven weer compleet is, valt het hem zwaar. Bij alles wat hij meemaakt, komen er herinneringen, aan zijn vermoorde vrouw en tweeling dochtertjes naar boven. June en Elsbeth lijken vaak op de tweede plaats te staan en moeten de liefde van Peter missen. Om zichzelf staande te houden, stort Peter zich op zijn werk.
- June (1975): De rol van huisvrouw en moeder past niet bij June. Net als haar man vlucht June in haar werk. Op de tennisbaan krijgt ze de aandacht die ze thuis te kort komt.
- Elsbeth (1985): Elsbeth zit in de puberteit. De relatie met haar ouders verloopt steeds moeizamer. Elsbeth eet haar onvrede weg en gaat op zoek naar de liefde, het begrip en de aandacht die ze thuis te kort komt. Ze hoopt dit bij fotograaf Julian te vinden. Peter dreigt opnieuw zijn familie te verliezen.
Er komen heel veel zaken voorbij in het boek om over na te denken of om in een leesclub te bespreken.
Het belangrijkste thema is de invloed van traumatische gebeurtenissen van ouders op kinderen. Elsbeth mist de liefde van haar vader en mist (hoe raar het misschien ook lijkt) de zusjes die ze nooit gekend heeft. Verder draait het in het boek om relatieproblemen, feminisme, stress, familie en vluchtgedrag. Maar de schrijfster vraagt je ook een mening te vormen over fotograaf Julian. Maakt hij nu kunst of is het kinderpornografie? Tot slot spelen eten en eetstoornissen een belangrijke rol in het boek.
Blz 74: Haar garnalen hingen als omgekeerd komma’s onaangeroerd te glimmen aan de rand van de zilveren coupe. ‘Maar je hebt amper iets gegeten’’ zei Peter. June vond het fijn als hij dat zei en Peter meende er inmiddels wel aan gewend te zijn dat ze zo weinig at. Alleen bracht dit opeens een onwelkom beeld naar boven. Hij stond in de keuken van Auschwitz naast een man die stiekem een stukje aardappelschil in zijn mond stopte. Dat viel meteen weer half uitgekauwd uit zijn mond omdat de man door zijn hoofd geschoten werd.
Voor Peter betekent eten overleven, June daarentegen kan zich in de modellenwereld alleen staande houden door niet te eten. Van haar vader mag Elsbeth genieten van eten, haar moeder verafschuwt juist haar dochters mollige figuur. Het meisje eet haar onvrede weg en krijgt tijdens haar puberteit boulimia. Over eten gesproken. Het boek begint met een smakelijke menukaart uit Peters restaurant. Mocht je nog geen idee hebben wat je tijdens de kerstdagen wilt gaan maken, laat je dan inspireren door restaurant ‘Masha’! Net als de menu’s van Peter bevat dit boek ook de allerbeste ingrediënten: een vleugje romantiek, een snufje spanning, een theelepeltje cultuur, een mespuntje familieproblematiek en een flinke scheut oorlogsherinneringen.
Om haar boek te promoten, bracht Jenna Blum een bezoek aan ons land. Ze bezocht boekhandels voor signeersessies, gaf interviews en maakte met fans een boottochtje door de Leidse grachten. Uitgeverij De Boekerij organiseerde voor fans en recensenten, onder leiding van schrijfster Carla de Jong, een gezellige leesclub en ook ik mocht hier bij aanwezig zijn. De schrijfster vertelde dat ze maar liefst drie jaar aan het boek gewerkt heeft en dat Nederland het eerste land is waar het in de winkels ligt! Zonder al te veel over het verhaal te onthullen, vertelde ze over de karakters en achtergronden van de drie hoofdpersonen van het boek: de joodse Peter, zijn vrouw June en dochter Elsbeth. Het werd al snel duidelijk dat Peters verloren familie een grote stempel op alle leden van het gezin heeft gedrukt.
Goed nieuws is dat Jenna aan een vervolg op De verloren familie werkt. We hoeven dus, na het dichtslaan van dit boek, geen afscheid van Peter, June en Elsbeth te nemen.
Na afloop van de leesclub mochten alle aanwezigen met de schrijfster op de foto en werd Jenna door de lezers overladen met pepernoten, chocoladeletters en marsepein. De schrijfster zag er uit of ze nog wel wat kilootjes kon gebruiken dus ik hoop dat het Hollandse snoepgoed haar lekker zal smaken.