Het afscheid - Jenna Blum & Sarah McCoy

De tijd heelt niet alle wonden
Het boekje Het afscheid bestaat uit twee korte verhalen. Jenna Blum schreef De Geluksvogel en Sarah McCoy, De hazelaar. Hoewel de verhalen los van elkaar staan, hebben de hoofdpersonen een vluchtige ontmoeting op het Centraal Station van New York. Peter en Cata hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog beiden hun dierbaren verloren. Hoewel ze hier nog dagelijks mee worstelen beseffen ze ook dat de klok door blijft tikken. Het leven gaat verder, hoe moeilijk het ook is. Op het Centraal Station nemen ze, ieder op hun eigen manier, afscheid van hun oude leven. Terwijl de trein New York uit rijdt, reizen Peter en Cata een nieuw leven tegemoet.
De geluksvogel De Duitse Peter heeft de holocaust overleefd. Na de oorlog is hij naar Amerika geëmigreerd. Zijn oom en tante hebben hem een nieuw thuis geboden. Peters collega’s en familie noemen hem een geluksvogel, want dat ben je schijnbaar als je als jood de holocaust overleefd hebt. Niemand lijkt te beseffen wat Peter meegemaakt heeft. Op een dag vertrekt hij naar het Centraal Station zonder afscheid te nemen van zijn familie. In 1942 stond Peter met zijn gezin op het station in Berlijn. Zijn vrouw en kinderen werden door de trein regelrecht naar Auschwitz gebracht. Hij, de geluksvogel, kwam in een werkkamp terecht en overleefde de oorlog. Net als toen vertrekt Peter met onbekende bestemming. In 1942 liep het spoor dood, nu rijdt de trein verder.
De hazelaar De Duitse Cata zat bij het lebensborn-programma. Haar twee kinderen zijn haar ontnomen en wonen bij adoptiegezinnen. Wie is ze eigenlijk? Eerst was ze een lebensbornmoeder, na de tragische dood van haar kamergenoot (Hazel) een moordenaar, na haar vlucht uit het programma een onderduiker en nu is ze niemand meer. Ze is nergens meer welkom. Haar ouders sturen haar naar een ver familielid in Amerika. In de trein ontmoet ze een blinde man die haar weer het gevoel geeft dat ze er mag zijn. Cata besluit haar oude leven achter zich te laten. Vanaf nu is ze geen Cata meer, maar Hazel. Een hazelaar is geneeskrachtig en komt na elke barre tijd weer tot bloei. Zal het Cata ook zo vergaan in haar nieuwe vaderland? De tijd zal het leren.
Dit boekje is een echt vakantieboekje. Het heeft lekkere grote letters, past in elke tas en de 126 bladzijde zijn voldoende voor een dagje leesplezier op het strand. Zelf nam ik het boekje (hoe toepasselijk) mee in de trein. Jenna Blum op de heenreis en terug Sarah McCoy. Ik vond het erg mooi dat deze twee schrijfsters, die qua schrijfstijl en onderwerpen veel op elkaar lijken, samen dit boekje schreven. In november 2017 verschijnt het nieuwe boek van Jenna Blum: De verloren familie. Op Hebban lees ik dat de hoofdpersoon van het boek Peter heet. Ik hoop dat het om dezelfde Peter gaat als in dit boekje. Ik vind het namelijk erg jammer dat het verhaal een open einde heeft. Ik had Peter, maar ook Cata, graag wat beter leren kennen.
Foto's: Grand Central Station New York.
Jenna Blum en ik, op 15 november 2017, bij uitgeverij De Boekerij.
https://www.hebban.nl/spot/boeken-met-een-ster/nieuws/de-bakkersdochter-sarah-mccoy
https://www.hebban.nl/spot/boeken-met-een-ster/nieuws/het-familieportret-jenna-blum